Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Οι chef ambassadors 2019 και το μενού από το food basket!

Παρουσίασαν το μενού που έφτιαξαν αντλώντας έμπνευση προϊόντα από το νέο food basket

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τη μοντέρνα, νέα και πιο ζεστή και παρεϊστικη ελληνική κουζίνα, με έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες, δίχως όμως αυστηρό ύφος, θέλησαν να προάγουν μέσα από το μενού που έφτιαξαν οι τρεις chef ambassadors της Θεσσαλονίκης για το 2019.

Ο Βαγγέλης Ασημακόπουλος από το «Canteen», ο Γιάννης Χατζηπαρασίδης από το «Mia feta» και ο Μιχάλης Αδαμίδης από το «Βαρύ πεπόνι» παρουσίασαν γεύσεις από το μενού που έχουν εμπνευστεί από προϊόντα του φετινού food basket σε ειδική εκδήλωση στο πλαίσιο της Oenos Detrop το μεσημέρι της Δευτέρας στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ-HELEXPO.

kalathi_site.jpg

Συνδύασαν παστέλι με καπνιστό τυρί, ενώ για το κουλούρι Θεσσαλονίκης πρότειναν δαμασκηνοελιά, αλλά και ένα με ντιπάκι φάβας αναμειγμένης με φέτα και ανεβατό από τον Κουρέλα.

tarta_site.jpg

Έφτιαξαν τραγανή τάρτα χωριάτικης σαλάτας με πάστα ελιάς, τυρί, chutney ντομάτας, και μυρώνια, ντολμά θαλασσινών σε λαχανίδα με χταπόδι, καλαμάρι, ρύζι Χαλάστρας και με κρέμα τραχανά από πάνω, πρεσαριστή πανσέτα με σάλτσα κυδωνόπαστου από τα Chef stories και αλμυρό σιμιγδαλένιο χαλβά και, για επιδόρπιο, ζεστό ρυζόγαλο με βουβαλίσιο γάλα και τριαντάφυλλο μαζί με λουκούμι Παπαδόπουλος, συνοδευμένο με ελληνικό καφέ Κυφωνίδη αρωματισμένο με μαστίχα.  

dolmas_site.jpg

Τα πιάτα συνοδεύτηκαν με την ρετσίνα Ρόζα (από το Οινοποιείο Κεχρής) και το κρασί Γοργόνα (από τον Αστικό Αμπελώνα του δήμου Θεσσαλονίκης 2017 – Μαλαγουζιά, Ρομπόλα και Ξινόμαυρο).

kydwni_site.jpg

«Η ανάδειξη της γαστρονομίας και η εξέλιξη της τοπικής γαστρονομίας μάς κάνει περήφανους», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του δήμου Θεσσαλονίκης κ. Σπύρος Πέγκας και πρόσθεσε: «Το Food Festival έχει πλέον φύγει από τα χέρια μας και έχει πάει στα χέρια των ανθρώπων της γαστρονομίας. Εμείς απλά έχουμε πλέον ρόλο υποστηρικτή. Γίνονται πρωτοβουλίες, πολλά street food events και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε δύο επιπλέον νέους θεσμούς: το food basket, το καλάθι δηλαδή τοπικών προϊόντων, και τους chef ambassadors που ταξιδεύουν εντός και εκτός Ελλάδας για να διαδώσουν την κουζίνα μας. Υπάρχουν άνθρωποι που αξίζουν να βγουν προς τα έξω. Και ο δήμος Θεσσαλονίκης τους δίνει την πλατφόρμα για να φανεί η δουλειά τους».

ryzogalo_site.jpg

Παράλληλα ο αντιδήμαρχος ανέφερε πως στις προηγούμενες δύο χρονιές οι chef ambassadors ταξίδεψαν μεταξύ άλλων σε Αθήνα, Βελιγράδι, Βερολίνο, και στο Costa Navarino, και απέδειξαν πως υπάρχει ταλέντο στην γαστρονομία της πόλης μας.

Από την πλευρά της η κυρία Σύλβια Ιωάννα Κουμεντάκη των Chef Stories είπε πως μέσα από τους chef ambassadors «δίνεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν εξελίξεις στην κουζίνα της πόλης μας. Συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γκαστροκαφενείων. Και πλέον υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός σημείων στην πόλη που αποτελούν τουριστικό προορισμό και προωθούν αυτή την καθημερινή, παρεϊστικη ελληνική κουζίνα. Που δίνουν έμφαση στις καλές πρώτες ύλες, και ταυτόχρονα δεν έχουν αυστηρό ύφος. Οι φετινοί chef ambassadors έχουν αυτά τα στοιχεία».

menu.jpg

Αξίζει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την προσφορά τους οι chef ambassadors Νίκος Τζούμας (2017) , Λάμπρος Ρώσιος (2018) καθώς και οι τρεις φετινοί chef ambassadors Βαγγέλης Ασημακόπουλος, Γιάννης Χατζηπαρασίδης και Μιχάλης Αδαμίδης.

foodfestival.jpg

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ