Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Τέλος… ξανά το πάρκινγκ στην Πλ. Ελευθερίας – Πότε φεύγει

"Πράσινο φως" από το δημοτικό συμβούλιο στη διοικητική αποβολή του επιχειρηματία

Με 24 ψήφους υπέρ, 15 κατά, 1 λευκό και 1 παρών πέρασε σήμερα από το δημοτικό συμβούλιο το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής του επιχειρηματία που διαχειρίζεται το πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας και του δόθηκε διορία έως το τέλος της εβδομάδας να αποχωρήσει προκειμένου να αρχίσει το έργο της ανάπλασης. Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη φορά που το θέμα είχε έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, δεν είχε πάρει το "πράσινο φως" και ήταν ένα από τα θέματα που προκάλεσαν κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης κατά τη σημερινή συνεδρίαση. 

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θύμισε τις ειδοποιήσεις που είχε στείλει ο δήμος στον επιχειρηματία, ενώ απαντώντας στην κριτική που είχε ακουστεί νωρίτερα σχετικά με την απώλεια θέσεων στάθμευσης που εξυπηρετούν 1.200 αυτοκίνητα καθημερινά, είπε ότι η διοίκηση του δήμου προχώρησε σε 3 κινήσεις για την "απορρόφηση" αυτών των αυτοκινήτων. Ειδικότερα, είπε ότι υπάρχουν δυο σημεία συνολικά 600 θέσεων στο λιμάνι, ενώ υπάρχουν συζητήσεις για δημιουργία πάρκινγκ στο στρατόπεδο Μυστακίδη, από όπου όσοι σταθμεύουν τα οχήματά τους θα μεταφέρονται με shuttle bus στο κέντρο της πόλης, όπως είπε, ενώ ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από το υπερταμείο και το πάρκινγκ που βρίσκεται στην οδό Πολυτεχνείου.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Άννα Αγγελίδου ανέφερε ότι "η εταιρεία κατέχει αυτήν τη στιγμή το πάρκινγκ παράνομα" και "αφαιρεί από το δήμο το δικαίωμα να αξιοποιήσει ένα περιουσιακό στοιχείο".
"Δεν έχει σύμβαση είναι με αποζημίωση χρήσης και επίσης έχει κάνει προσφυγή κατά της απόφασης της αποκεντρωμένης και η επιτροπή του άρθρου 152 την απέρριψε", πρόσθεσε.

"Ενημερώσαμε με 7 επιστολές στο διάστημα 2018-19 ότι πρέπει να αποχωρήσει", είπε σε άλλο σημείο.
"Είμαστε για να διαφυλάξουμε το νόμιμο. Δεν μπορούμε να συντελέσουμε σε μια παρανομία. Και για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα του δήμου που δεν είναι μόνο οικονομικά", είπε.

Καλαφάτης: Ναι στη δημιουργία πλατεία μνήμης, ναι, όμως και στο πάρκινγκ

Έκκληση, να διατηρηθεί το επίπεδο στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, κατά την προεκλογική περίοδο, με αφορμή τα όσα έγιναν με το θέμα της Πλατείας Ελευθερίας, απηύθυνε ο Σταύρος Καλαφάτης, επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εντάξει» και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης, κατά την συνεδρίαση του σώματος.

Αναφερόμενος στην απόφαση του προεδρείου, να προταθεί η συζήτηση του θέματος της πλατείας των ανακοινώσεων –κάτι που δεν συγκέντρωσε την ομοφωνία, αλλά την πλειοψηφία των συμβούλων- τόνισε:

«Ο τρόπος με τον οποίο εισήχθη το θέμα από το προεδρείο, εκθέτει και το θεσμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Το σώμα αυτό δεν έχει ανάγκη από δράσεις και λειτουργίες που θα ευτελίζουν το επίπεδο. Πρέπει, ειδικά τώρα, στην προεκλογική περίοδο, να γνωρίζουμε ποιο είναι το διακύβευμα. Θα πρέπει, τόσο με την πολιτική μας συμπεριφορά, όσο και με τη ρητορική μας να δίνουμε εικόνα αναβάθμισης, ανεξαρτήτως αν υπάρχουν χαοτικές διαφωνίες. Είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα του θεσμού».

Όπως υπογράμμισε, η διοίκηση του δήμου, είναι και πολιτικά εκτεθειμένη. «Δεν έδωσε απαντήσεις: Γιατί αυτή η εμμονή, δύο μήνες πριν λήξει η θητεία της; Καθυστέρησε να προχωρήσει το έργο εννέα χρόνια και τώρα κολλήσαμε στους δύο μήνες; Δεν είναι εύλογα τα ερωτήματα αυτά; Από πλευράς πολιτικής ηθικής γιατί δεν αφήνετε να το χειριστεί η επόμενη διοίκηση που θα παραλάβει τη διοίκηση; Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ λανθασμένων χειρισμών».

Τόνισε ότι «ο χειρισμός του ζητήματος αποτελεί μνημείο προχειρότητας, κωλυσιεργίας, πλήρους αδιαφορίας για το καλό των Θεσσαλονικέων. Όφειλε να υπάρξει μέριμνα από πλευράς διοικήσεως για το πώς θα απορροφηθούν 1.200 αυτοκίνητα, τα οποία, ημερησίως, παρκάρουν εκεί. Τι συνέβη, τελικά; Αδιαφορία, κωλυσιεργία ή ανικανότητα; Η διοίκηση είναι εκτεθειμένη στα μάτια των Θεσσαλονικέων. Μπορούσε να βρει λύση σε ένα θέμα που επί της αρχής όλοι συμφωνούμε». Και υπενθύμισε τη θέση των «Εντάξει» που είναι:

«Ναι στη δημιουργία πλατεία μνήμης, ναι, όμως και στο πάρκινγκ για να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες».

Δευτερεύον είναι το θέμα του πάρκινγκ κατά την επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Ρία Καλαφακάκου. Πρωτεύον κατά την ίδια είναι να αποδοθεί η ιστορική μνήμη αυτής της πλατείας.

Ο Κωνταντίνος Σεβρής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης "Μένουμε Θεσσαλονίκη" έκανε λόγο για "ένα έργο βιτρίνας, χωρίς αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, ολότελα ξένο σε ότι αφορά τις προτεραιότητες των δημοτών".

Από η "Λαϊκή Συσπείρωση", ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, σημείωσε ότι αν έχει μια ευθύνη η διοίκηση είναι επειδή δεν είχε επιτυχία στο να βρεθεί μια εναλλακτική για το πάρκινγκ. Τάχθηκε πάντως υπέρ του έργου.

M.K.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα
«Παράλογο που μια χώρα, με 28 φορές περισσότερους θανάτους από την Πορτογαλία λόγω #covid-19, επιβάλλει καραντίνα στους επιβάτες από την Πορτογαλία»
Πορτογαλία κατά Βρετανίας για την καραντίνα σε ταξιδιώτες από την χώρα