Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δέσμευση για πρόγραμμα 100 εβδομάδων από την ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη

Για "παράξενες" εκλογές μίλησε ο Σπύρος Βούγιας

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το βασικό πλαίσιο του προγράμματός της καθώς και βασικές πολιτικές εκτιμήσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών κατέθεσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η παράταξη ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη με επικεφαλής τον Σπύρο Βούγια.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Βούγια, 80 μέρες πριν τις εκλογές -τις οποίες χαρακτήρισε παράξενες- υπάρχουν πολλά ζητήματα ασαφή και κρίσιμα που προσδιορίζουν όπως είπε την ποιότητα της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο εκλογικός νόμος, αλλά και το γεγονός ότι δεν δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα όπως η ποσόστωση των γυναικών, το πώς θα εκλέγεται ο πρόεδρος στις δημοτικές κοινότητες, τα όσα ακούγονται για κατατμήσεις δήμων κλπ. Για τις τοπικές κοινότητες είπε ότι η στρατηγική της παράταξης είναι να ενθαρρύνει τη δημιουργία κοινών ψηφοδελτίων. 

Αναφορά έκανε και στην "άνιση" προβολή των υποψηφίων στα μέσα που "θέτει ζητήματα ποιότητας της ενημέρωσης αλλά και δημοκρατίας". Μίλησε μεταξύ άλλων για "προκλητική σπατάλη χρημάτων" που δημιουργεί μια ανισότητα ανάμεσα στους υποψηφίους. Για την καμπάνια της παράταξής του είπε ότι θα είναι χαμηλού κόστους και θα βασιστεί κυρίως σε συνδρομές μελών. Σημείωσε ακόμη ότι είναι παράδοξο το φαινόμενο τόσων υποψηφίων στη Θεσσαλονίκη κάτι που δεν παρατηρείται ούτε στην Αθήνα. Για τους υποψηφίους είπε ότι "κάποιοι είναι τυπικά και ουσιαστικά κομματικοί υποψήφιοι, κάποιοι ανεξάρτητοι, είτε έχουν κομματική υποστήριξη -όπως εμείς- είτε όχι, έχουμε χορηγούμενους υποψήφιους από ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες και έχουμε υποψήφιους εκτός θέματος που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την ανησυχία του κόσμου για το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών".

Είπε ότι η ΠΟΛΗχρωμη ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην πόλη αλλά "ανησυχεί για τον κίνδυνο υπερβολικής συγκέντρωσης εξουσίας στα χέρια λίγων".

 

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα της παράταξης ο κ. Βούγιας μίλησε για μια έξυπνη, βιώσιμη πόλη με πρόσταγμα τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, τονίζοντας ότι αδικεί την πόλη η δικομματική πόλωση. "Είμαστε οι καταλληλότεροι για τη διοίκηση του δήμου", πρόσθεσε ακόμη ενώ για τον τρόπο διακυβέρνησης είπε ότι ο δήμαρχος θα είναι προσιτός, με ενδιαφέρον για τις κοινότητας, ισονομία και πλήρη εφαρμογή του νόμου σε όλα τα επίπεδα. Στόχος όπως είπε είναι καταρχήν η είσοδος "ισχυρή και πειστική" στον β΄γύρο των εκλογών με υψηλές πιθανότητες επιτυχίας ώστε η μάχη να αποβεί θετική για την παράταξη.

Έχουμε γνώση, πείρα και ισχυρή θέληση να κάνουμε πράγματα στην πόλη και να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής των πολιτών, δήλωσε από την πλευρά του ο Ανδρέας Κουράκης, ο οποίος ως συντονιστής του προγράμματος της παράταξης παρουσίασε ορισμένες παραμέτρους του.

Μίλησε ακόμη για αποκέντρωση εξουσίας στις δημοτικές κοινότητες ενώ είπε ότι μια δέσμευση της παράταξης είναι ο δήμαρχος μαζί με αντιδημάρχους να επισκέπτεται κάθε 2,5-3 μήνες από μια δημοτική κοινότητα για να ακούει "από πρώτο χέρι" τους δημότες και τα προβλήματά τους.

Για το πρόγραμμα των 100 εβδομάδων, δηλαδή έως το μέσο της θητείας, στα δυο χρόνια, είπε πως το σύνθημα είναι ότι "θα πηγαίνουμε ταχύτερα, αποτελεσματικότερα και ποιοτικότερα" για ολοκλήρωση έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη (Πλατεία Ελευθερίας, πεζοδρόμηση Αγίας Σοφίας, Δημητρίου Γούναρη κ.λπ. αλλά και για να προχωρήσουν έργα σε περιοχές που έχουν πρόβλημα υποβάθμισης. Είπε ακόμη ότι η παράταξη δεσμεύεται ότι στο διάστημα των 100 εβδομάδων θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αναμόρφωση της πλατείας Αριστοτέλους μέχρι και την Κασσάνδρου, για την αρχαιολογική πλάζα και για την πλατεία που βρίσκεται στο Αλκαζάρ. Μίλησε ακόμη για έργα που πρέπει να προχωρήσουν στα δυτικά (μουσείο Ολοκαυτώματος, παρεμβάσεις σε Λαχανόκηπους, παλαιό και νέο σιδηροδρομικό σταθμό) αλλά και ανατολικά (γήπεδο Άρη, ανατολική πύλη, Αλλατίνη, απαλλωτριώσεις κ.ά).

Αναφορά έκανε και στα θέματα καθαριότητας σημειώνοντας πως είναι ένας τομέας που έχει σοβαρά προβλήματα οργανωτικής δομής και χρειάζεται αναδιάρθρωση εκ βάθρων.

Τέλος, ο Νίκος Νυφούδης μίλησε και αυτός για μια διοίκηση που δεν θα είναι εχθρική προς την επιχειρηματικότητα αλλά θα δημιουργεί κίνητρα. Σημείωσε επίσης ότι θα εφαρμοστεί ο αντικαπνιστικός νόμος και θα μπει τάξη στο θέμα των τραπεζοκαθισμάτων στο κέντρο της πόλης.

Στο πλαίσιο της επιθυμίας της να ακούσει τους πολίτες, από την Τετάρτη 13 Μαρτίου και κάθε Τετάρτη το απόγευμα, η παράταξη θα παρουσιάζει σημεία του προγράμματός της στα δημοτικά διαμερίσματα, αρχής γενομένης από την Τούμπα, με κατάληξη στις 14 Απριλίου οπότε θα παρουσιαστεί όλο το πρόγραμμα στο συνεδριακό κέντρο της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Κατούνη. Στις 11 Μαΐου εξάλλου θα λάβει χώρα η κεντρική πολιτική εκδήλωση της παράταξης η οποία θα δώσει και το έναυσμα για την τελική εξόρμηση προς τις εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ