Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέο αυτόματο μετεωρολογικό σταθμό απέκτησε η Θεσσαλονίκη

Σε συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του ΝΟΗΣΙΣ

Ένας νέος αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας BeRTISS (BalkanMed real time severe weather service), τοποθετήθηκε στον χώρο του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης «ΝΟΗΣΙΣ».

Τα δεδομένα του σταθμού είναι διαθέσιμα στο κοινό από την ανοιχτή ιστοσελίδα (δείτε ΕΔΩ) η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις αρχές Μαρτίου. Παράλληλα, οι επισκέπτες του «ΝΟΗΣΙΣ» θα έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν στο αρχείο δεδομένων και να οπτικοποιήσουν με τη μορφή που επιθυμούν τα δεδομένα του σταθμού, μέσω μια οθόνης πολυμέσων και της κατάλληλης διαδραστικής εφαρμογής.

Οι δύο φορείς ΕΑΑ και ΝΟΗΣΙΣ εργάζονται για την ενίσχυση και την επέκταση της συνεργασίας τους, μέσα από την εκτέλεση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ενημερωτικών διαδραστικών εφαρμογών και τη συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα κοινού ενδιαφέροντος. Πρώτο βήμα σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η ένταξη του εκπαιδευτικού προγράμματος «Περί Ανέμων & Υδάτων» του ΕΑΑ στο πρόγραμμα παρουσιάσεων του ΝΟΗΣΙΣ από τα μέσα Μαρτίου 2019.

Με την εγκατάσταση του νέου σταθμού ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος υπηρεσιών του «Παρατηρητήριου Θεσσαλονίκης» του meteo.gr. Σε αυτό ο χρήστης μπορεί να βρει ένα πλήθος μετεωρολογικών πληροφοριών για την περιοχή της Θεσσαλονίκης σε πραγματικό χρόνο που προέρχονται τόσο από δορυφορικές εικόνες και το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «ΖΕΥΣ», όσο και από τους εννέα σταθμούς του ΕΑΑ-meteo που είναι εγκατεστημένοι στην ευρύτερη περιοχή.

Οι σταθμοί αυτοί βρίσκονται στη Χαλάστρα, στη Σίνδο, στο Λαγκαδά, στο Κορδελιό, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), στο Επταπύργιο, στην Καλαμαριά, στο ΝΟΗΣΙΣ και στη Νέα Μηχανιώνα. Τέσσερις από αυτούς (Κορδελιό, ΔΕΘ, Επταπύργιο και ΝΟΗΣΙΣ) ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το τελευταίο έτος στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος BeRTISS.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ