Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μνημείο εντός ΑΠΘ για τους Εβραίους φοιτητές (ΦΩΤΟ)

Αποκαλυπτήρια πριν λίγο στο φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών ΑΠΘ

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Αφιερωμένο στη μνήμη των Εβραίων φοιτητών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης – μαρτύρων του Ολοκαυτώματος είναι το μνημείο που κοσμεί το φουαγιέ της Αίθουσας Τελετών ΑΠΘ και που αποκαλύφθηκε σήμερα το μεσημέρι.

evraiko-ergo-thessaloniki-4.jpg

Συνολικά 76 άτομα καταγράφονται σε αυτό το έργο τέχνης, είπε ο Πρύτανης ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, και πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα έργο φόρο τιμής σε αυτούς τους φοιτητές που το 1943 μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ ο Καθηγητής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ και εικαστικός Ξενής Σαχίνης μιλώντας για το έργο αυτό που φιλοτέχνησε είπε ανάμεσα στα 76 ονόματα είναι και αυτό της Φλώρας, που υπήρξε φίλη των γονιών του, και που δεν επέζησε από το Ολοκαύτωμα.

evraiko-ergo-thessaloniki-5.jpg

Παράλληλα πρόσθεσε ότι: «Η μνήμη είναι αρωγός της Νέμεσης που αποδίδει δικαιοσύνη για την ύβρη και το έγκλημα που διαπράχθηκε. Αποτρόπαια, λοιπόν, η μνήμη των εγκληματιών ως προσώπων και ως κρατικών υπαλλήλων που υπηρέτησαν το ναζισμό, τα ήθη και τα πιστεύω του. Το Αριστοτέλειο θυμάται και τιμά όλα τα παιδιά που βίωσαν το ολοκαύτωμα είτε επέζησαν είτε χάθηκαν εκείνα τα χρόνια του μίσους και του ρατσισμού. Ο κατάλογος των ονομάτων παραμένει ανοιχτός. Για μένα δεν φτάνει ο όρος ανοχή, δεν είναι αρκετό αυτό. Πρέπει να προχωρήσουμε στην αποδοχή του διαφορετικού. Αυτό είναι το μεγαλύτερο βήμα. Εμείς με όπλο τη συλλογική και την προσωπική μνήμη αντιστεκόμαστε στους δολοφόνους της μνημοσύνης».

evraiko-ergo-thessaloniki-3.jpg

«Κάθε μνήμη που συνδέεται με το Ολοκαύτωμα δεν είναι ευχάριστη. Όμως πρέπει να επιμείνουμε. Και τα όσα έγιναν να ειπωθούν. Οφείλουμε να το κάνουμε για τους νέους και για τα παιδιά μας», σχολίασε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Δαυίδ Σαλτιέλ.

evraiko-ergo-thessaloniki-2.jpg

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης αναφέρθηκε στην Εβραϊκή παρουσία στην πόλη μας και τόνισε πως το Ολοκαύτωμα ήταν ένα έγκλημα κατά της πόλης, ενώ πρόσθεσε πως σύντομα θα μπει και ένας δείκτης μνήμης στο ΑΠΘ για να θυμίζει πως στους χώρους του βρίσκονταν το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο.

evraiko-ergo-thessaloniki-6.jpg

Μετά το πέρας των αποκαλυπτηρίων απονεμήθηκαν για πρώτη φορά οι υποτροφίες Αλμπέρτος Ναρ και Ανδρέας Σεφιχά στην υποψήφια διδάκτορα Φιλολογίας ΑΠΘ Πολυξένη Ελευθερίου για τη διδακτορική της διατριβή με θέμα τον αντισημιτισμό στο διαδίκτυο, και στην προπτυχιακή φοιτήτρια τμήματος Ιστορίας ΑΠΘ Μαρία Πανταζή για την εργασία της με θέμα την συμμετοχή των Ελλήνων Εβραίων στην εθνική αντίσταση, αντίστοιχα. Οι υποτροφίες χορηγούνται μέσω της Έδρας Εβραϊκών Σπουδών ΑΠΘ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη
Η ελληνική οπτική απέναντι στις Ευρωεκλογές σχεδόν έχει εξοστρακίσει τη λέξη Ευρώπη από τις προγραμματικές διακηρύξεις
Ευρωεκλογές χωρίς Ευρώπη