Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ζαρωτιάδης: «Να φέρουμε ΤΗΝ άνθρωπο στο προσκήνιο της ιστορίας»

Μήνυμα του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Προτάσεις για τη στήριξη των γυναικών ανέπτυξε ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Υψίπολις», Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Ζαρωτιάδης λέει ότι «ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα προτείνω και θα προωθήσω τη συγκρότηση υπερπαραταξιακής ένωσης γυναικών για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των γυναικών εντός του δημοτικού συμβουλίου, όπως π.χ. τα προβλήματα του σεξισμού, του bulling εις βάρος των γυναικών, της άνισης μεταχείρισης των γυναικών δημοτικών συμβούλων και των γυναικών υπαλλήλων του δήμου, της ελλιπούς παρουσίας των γυναικών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα της ΔΕΠΘΕ, προγράμματα προώθησης γυναικείων αιτημάτων» και άλλα.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωσή του ο Γρ. Ζαρωτιάδης αναφέρει:

Οι γυναίκες αποτελούν πάνω από το  μισό του πληθυσμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Παρόλα αυτά μειονεκτούν ως προς την συμμετοχή τους στα κοινά.

Οι συνθέσεις των τελευταίων δημοτικών συμβουλίων στον δήμο Θεσσαλονίκης είχαν ικανοποιητικό αριθμό γυναικών και οι θέσεις ευθύνης που κατείχαν γυναίκες ήσαν αρκετές. Αυτό πρέπει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Δυστυχώς όμως οι γυναίκες έρχονται στο πολιτικό προσκήνιο κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες που εξαρτώνται από το κυρίαρχο ανδροκρατικό πλαίσιο. Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά δυσχεραίνεται σήμερα και εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, διότι οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την ανεργία και περιέρχονται ευκολότερα στην ανέχεια.

Για αυτό θα υποστηρίξω ως πρώτος πολίτης της πόλης τη δημιουργία προγραμμάτων στήριξης των γυναικών σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς, αρχίζοντας από την προσπάθεια δημιουργίας ενός πολιτισμού χειραφέτησης για τις νέες και τους νέους, την ενίσχυση των μονογονεϊκών οικογενειών που διευθύνονται κυρίως από γυναίκες, μέχρι και την μέριμνα για γυναίκες στην τρίτη ηλικία, οι οποίες συχνότατα πέφτουν θύματα της φτώχειας γήρατος. Μέριμνα πρέπει να υπάρξει και για τις πολλές ανυπεράσπιστες γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες. Επίσης οφείλουμε να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και συμβουλευτικές υπηρεσίες, κυρίως για γυναίκες και κοπέλες, που υπήρξαν θύματα βίας και όπου υπάρχουν να ενισχυθούν αυτές ακόμη περισσότερο.

Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης θα προτείνω και θα προωθήσω τη συγκρότηση υπερπαραταξιακής ένωσης γυναικών για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων των γυναικών εντός του δημοτικού συμβουλίου, όπως π.χ. τα προβλήματα του σεξισμού, του bulling εις βάρος των γυναικών, της άνισης μεταχείρισης των γυναικών δημοτικών συμβούλων και των γυναικών υπαλλήλων του δήμου, της ελλιπούς παρουσίας των γυναικών στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στα μέσα της ΔΕΠΘΕ, προγράμματα προώθησης γυναικείων αιτημάτων κ.ο.κ.

Η «Ένωση» των γυναικών δημοτικών συμβούλων θα δημιουργήσει κύκλους συζητήσεων και υπερπαραταξιακής επικοινωνίας των γυναικών για τον εντοπισμό και την επίλυση προβλημάτων που αφορούν το γυναικείο πληθυσμό της Θεσσαλονίκης και τα προβλήματά του.

Η «Ένωση» θα ενισχύσει την αυτοπεποίθηση των γυναικών μελών του δημοτικού συμβουλίου για να μπορούν και αυτές να τολμήσουν να μπουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής στην τοπική αυτοδιοίκηση και να ξεφύγουν από τη σκιά του ανδροκρατικού μονολιθικού οικοδομήματος.

Η «Ένωση» θα διασφαλίσει την ανταλλαγή εμπειριών σε ζητήματα συνδυασμού εργασίας, οικογένειας και σταδιοδρομίας καθώς και σε πρακτικές επικοινωνιακής πολιτικής και δημιουργίας δημόσιου πολιτικού προφίλ.

Μια νέα πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται περισσότερα δίκτυα για γυναίκες.

Η πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται νέα μοντέλα καταμερισμού του χρόνου συμμετοχής στη δημοτική πολιτική που να αντιστοιχούν στις ανάγκες και τις προτεραιότητες των γυναικών.

Μια νέα πολιτική για την τοπική αυτοδιοίκηση φροντίζει για τις διαδικασίες διαδοχής στα κέντρα λήψεις των αποφάσεων και την ενίσχυσή τους και με γυναικείο πολιτικό προσωπικό.

Η πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης χρειάζεται ένα νομικό πλαίσιο και έναν πολιτικοκομματικό πολιτισμό που θα διασφαλίζει την παρουσία γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων και σε θέσεις διοικητικής ευθύνης.

Οι αλλαγές χρειάζονται χρόνο, αλλά αρχίζουν από τώρα!

Προτείνουμε:

Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας του δήμου με αναφορές στις «επιτυχημένες» γυναίκες του συνολικού οργανισμού του δήμου Θεσσαλονίκης. Η δημόσια «αναγνώριση» δημιουργεί άμιλλα και ενισχύει την αυτοπεποίθηση των γυναικών.

Περιοδικό του δήμου που θα παρακολουθεί και θα εκθέτει το πρόβλημα της αντιπροσώπευσης των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ένα πρότζεκτ  για την προώθηση γυναικών σε θέσεις κλειδιά στην πολιτική της τοπικής αυτοδιοίκησης με παρεμβάσεις στον τρόπο λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου και αποτελεσματικότερη διαχείριση του χρόνου των συνεδριάσεων, της φροντίδας των παιδιών νέων γυναικών πολιτικών, προβολή των επιτυχημένων γυναικών της τοπικής αυτοδιοίκησης κ.α. (gender diversity management  project).

Η τοπική αυτοδιοίκηση χρειάζεται γυναίκες ειδικούς, γυναίκες ικανές, γυναίκες δημιουργικές, γυναίκες με εμπειρία, γυναίκες με όραμα για αυτές και τα παιδιά τους!

Θέλουμε γυναίκες που διαμορφώνουν πολιτική και όχι απλώς να διαχειρίζονται καταστάσεις!

Θέλουμε να φέρουμε  ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟ (κατά την ποιήτρια Ζωή Καρέλλη) στο προσκήνιο της ιστορίας.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τη Γενική Πρόξενο της Γερμανίας
Kοινή βούληση για την ενίσχυση της πολυετούς συνεργασίας μεταξύ του ΑΠΘ και των γερμανικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων,
Θεσσαλονίκη: Συνάντηση του Πρύτανη του ΑΠΘ με τη Γενική Πρόξενο της Γερμανίας