Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Αυτά είναι τα έργα 10 εκατ. ευρώ με δωρεά Σταύρος Νιάρχος

Παρουσιάστηκαν τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούνται

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Η υλοποίησης έργων στο δήμο Θεσσαλονίκης μέσω της δωρεάς ύψους 10 εκατ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάστηκε σήμερα στο δημαρχείο στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου.  Στόχος της δωρεάς είναι η ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

O Δήμος Θεσσαλονίκης έχει επιλέξει τα έργα που θα υλοποιηθούν με το συνολικό ποσό της δωρεάς, τα οποία κατανέμονται σε πέντε θεματικούς άξονες (κοινωνική πολιτική- ενίσχυση ευπαθών ομάδων, πρωτοβουλίες ενίσχυσης επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ανάπτυξη υποδομών και δράσεων προβολής για τον τουρισμό, κοινωνία πολιτών και τεχνικά έργα). Σύμφωνα με την παρουσίαση στο πλαίσιο της δωρεάς χρηματοδοτούνται 18 δράσεις/έργα στο πλαίσιο των οποίων εμπλέκονται 6 φορείς και πάνω από 30 συνεργαζόμενοι φορείς. Έχουν δημιουργηθεί και δημιουργούνται 71 άμεσες θέσεις εργασίας. Από τις κοινωνικές δομές έχουν ωφεληθεί πάνω από 2.100 άτομα, ενώ από τις δομές επιχειρηματικότητας και καινοτομίας 1850 άτομα. Επίσης 30 χιλιάδες τουρίστες έχουν εξυπηρετηθεί από τα κέντρα πληροφόρησης.

Η υλοποίηση των δράσεων έγινε με γνώμονα δύο κριτήρια:

Την ανακούφιση ευπαθών ομάδων που υποφέρουν από τη συνεχιζόμενη οικονομική και κοινωνική κρίση (άξονας Α)

Την υλοποίηση της πολιτικής και του οράματος της διοίκησης του Δήμου και του Δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη: δράσεις για μια πόλη εξωστρεφή, που αναπτύσσεται ως τουριστικός προορισμός, ανοικτή σε καινοτόμες δράσεις πολιτισμού και επιχειρηματικότητας, προσιτή στους επισκέπτες και φιλική προς τους νέους (άξονες Β – Ε).

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα για τη δωρεά την οποία χαρακτήρισε πολύτιμο εργαλείο για την προώθηση σειράς έργων χωρίς να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του δήμου. Όπως είπε σήμερα έχει απορροφηθεί το 66% της δωρεάς και μέχρι το τέλος του καλοκαιριού αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα έργα. Τόνισε ότι δεν πρόκειται για αποσπασματικά έργα αλλά για έργα που εντάσσονται στο Πρόγραμμα Θεσσαλονίκη 2020-2030. Είπε ακόμη ότι αποτέλεσε στρατηγική επιλογή οι εταίροι που ανέλαβαν την υλοποίησή τους να είναι φορείς με αποδεδειγμένη τεχνογνωσία, αλλά και δυναμική τοπική παρουσία.

Από πλευράς του Ιδρύματος μίλησε ο διοικητικός διευθυντής του, κ. Πάνος Παπούλιας ο οποίος τόνισε ότι η συνεργασία με το δήμο και τους φορείς ήταν κάτι που θα το κρατήσουμε γιατί μας έδειξε πως θα μπορούσαμε να δουλέψουμε με δημόσιους φορείς σε επίπεδο δημοσίου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αναφέρθηκε ακόμη στην έμπρακτη δέσμευση του Ιδρύματος να συνεχίσει να δουλεύει στην περί για σημαντικές δράσεις, αναφέροντας το Μουσείο Ολοκαυτώματος και το παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. 

dimos-erga-niarxos1.jpg

Να σημειωθεί οτι ο δήμαρχος ευχαρίστησε το Ίδρυμα και για τη δωρεά για την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν αναλυτικά μέσω διαφανειών τα έργα και οι δράσεις που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά του Ι.Σ.Ν., ενώ πραγματοποιήθηκε ειδική παρουσίαση της προθερμοκοιτίδας καινοτομίας OkThess, καθώς και του προγράμματος «Επανεκκίνηση».

Το παρών στη συνέντευξη έδωσαν αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων καθώς και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε στο βίντεο του TyposThes.   δηλώσεις του αντιδημάρχου κ. Θανάση Παππά για τα τεχνικά έργα που υλοποιούνται στο δήμο μέσω της δωρεάς. Σημειώνεται ότι τα τεχνικά έργα αντιπροσωπεύουν τη μερίδα του λέοντος της συνολικής προσφοράς του Ιδρύματος (51%).

Αναλυτικά όλα τα έργα

Κοινωνική Πολιτική – Ενίσχυση Ευπαθών Ομάδων

1. Ενισχύονται και αναπτύσσονται η εμβέλεια και λειτουργία του Υπνωτηρίου Αστέγων, το οποίο, με τη σύμπραξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, της «ΑΡΣΙΣ –Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων», της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «PRAKSIS» και του Ο.Κ.Α.Ν.Α., λειτουργεί από τον Φεβρουάριο του 2013 στην διεύθυνση Ανδρέου Γεωργίου 13.

Βασική αναβάθμιση της κοινωνικής υπηρεσίας του Υπνωτηρίου Αστέγων για 3 έτη, μέχρι τον Ιούλιο του 2020, αποτελεί η δομή με τη μεθοδολογία «street work», σε συνδυασμό με την δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής S.O.S. για τους αστέγους, οι οποίες λειτουργούν με τη συνεργασία της ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ».

2. Συνέχιση και αναβάθμιση για 3 έτη, από τον Ιανουάριο του 2017 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, της λειτουργίας του Ανοικτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής και Φροντίδας Αστέγων, που ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την ΜΚΟ «PRAKSIS», και συμπληρωματικά με τη χρηματοδότηση της δομής από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, λειτουργεί από τον Μάιο του 2014 στην διεύθυνση Μοναστηρίου 62.

3. Προμήθεια δύο οχημάτων για τις ανάγκες προσωπικού και ωφελουμένων δομών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, και του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

4. Λειτουργία μέχρι τον Μάρτιο του 2020 του προγράμματος «Επανεκκίνηση», σε συνεργασία με την ΜΚΟ «ΑΡΣΙΣ», με στόχο την επανένταξη στον κοινωνικό ιστό και την αγορά εργασίας ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης και το εισόδημα τους είναι ιδιαίτερα χαμηλό, ή βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας, με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Β. Πρωτοβουλίες για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα:

1. Δημιουργία και Λειτουργία της Προ-θερμοκοιτίδας «Ok!Thess», σε συνεργασία με το ΚΕΠΑ – Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης, και με τη σύμπραξη των: Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό και Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας.

2. Εξοπλισμός και Λειτουργία στα Παλιά Σφαγεία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Δημιουργικότητας «LAB’attoir», με τη σύμπραξη των: Σωματείο για την Καλλιτεχνική Εκπαίδευση «Ατελιέ 3-103», ΜΚΟ «ArtBOX».

3. Εξοπλισμός και Λειτουργία μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 του «Hellenic Design Centre», με στόχο να επιταχυνθεί η εφαρμογή πρακτικών Σχεδιασμού στις πολιτικές για την καινοτομία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να προωθηθεί η χρήση του στην ελληνική βιομηχανία και τον δημόσιο τομέα.

Γ. Ανάπτυξη Υποδομών και Δράσεων Προβολής για τον Τουρισμό και την Πολιτιστική Κληρονομιά:

1. Κατασκευή και Τοποθέτηση 48 Δεικτών Μνήμης για τη σήμανση μνημείων, ιστορικών κτηρίων, κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων και σημαντικών προσωπικοτήτων που συνδέονται με την ιστορία της Θεσσαλονίκης σε πινακίδες με δίγλωσσα κείμενα, φωτογραφίες, σχέδια ή γκραβούρες, την τεκμηρίωση και επιμέλεια των οποίων είχε ειδική Επιστημονική Επιτροπή υπό την εποπτεία του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης και της ΕΣΗΕΜΘ. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

2. Διαμόρφωση, Εξοπλισμός, Στελέχωση και Λειτουργία για 2 έτη, μέχρι τον Απρίλιο του 2020, δύο «Tourist Information Centers» – περιπτέρων πληροφόρησης για την εξυπηρέτηση των ολοένα αυξανόμενων επισκεπτών της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το «Thessaloniki Convention Bureau».

3. Ψηφιοποίηση Αρχείου Εφημερίδων Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, με τη συνεργασία του «Thessaloniki Convention Bureau» και την επιστημονική επίβλεψη του Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κυρίου Βλάση Βλασίδη, και του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Δ. Κοινωνία των Πολιτών:

1. Ανοιχτά Σχολεία στη Γειτονιά: H ανοιχτή πρόσβαση στις σχολικές αυλές μετά τη λήξη του σχολικού προγράμματος αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα έλλειψης πάρκου ή παιδικής χαράς σε πολλές γειτονιές και καθιστά τα σχολεία τόπους συνάντησης, συνεργασίας, παιχνιδιού, άθλησης και ψυχαγωγίας μικρών και μεγάλων, ενισχύει την κοινωνικοποίηση των κατοίκων της γειτονιάς, φέρνοντας πιο κοντά διαφορετικές γενιές, και προσφέρει ευκαιρίες συνεχιζόμενης κατάρτισης σε όλους.

2. Δωμάτιο της Γειτονιάς: Εγκατεστημένα σε κατάλληλα δημοτικά κτήρια, τα Δωμάτια θα σχηματίσουν ένα δίκτυο χώρων, μια πλατφόρμα έναρξης, τόσο νέων επιχειρήσεων όσο και νέων κοινωνικών διασυνδέσεων, μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων χειροτεχνίας.

Ε. Τεχνικά Έργα – Παρεμβάσεις στην πόλη:

1. Ανάδειξη του Άξονα Δημ. Γούναρη: από Π. Μελά έως Λεωφ. Νίκης με Στοιχεία Βιοκλιματικού Σχεδιασμού (Πλατεία Φαναριωτών):

Στόχος της ανάπλασης είναι η ανάδειξη της πλατείας σε κομβικό σημείο όπου συγκλίνουν ιστορικά και εμπορικά τμήματα του κέντρου της πόλης, με ανοίγματα προς τις βασικότερες προσβάσεις αυτοκινήτων και πεζών (οδοί Δ. Γούναρη, Μητροπόλεως, Παύλου Μελά, Λεωφόρος Νίκης). Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην αναδιαμόρφωση της πλατείας με παράμετρο τη γειτνίασή της με το θαλάσσιο μέτωπο, τη σχέση της με το μνημειακό άξονα της Δημητρίου Γούναρη, ο οποίος και την διαπερνά, καθώς και την διάσπαση και οριοθέτησή της από οδούς μεγάλης αλλά και ήπιας κυκλοφορίας (Δ. Γούναρη, Μητροπόλεως, Π. Μελά, Στρ. Καλλάρη). Βασική συνιστώσα της αναβάθμισης θα είναι η ουσιαστική βελτίωση του υφιστάμενου μικροκλίματος, με εξυγίανση των υπαρχόντων φυσικών στοιχείων της περιοχής και προσθήκη νέων φυτεύσεων και υγρού στοιχείου. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019.

2. Ανάπλαση 3 Παιδικών Χαρών (Πλατεία Μακεδονομάχων, Ν. Ελβετίας, Θερμοπυλών – Νάστου). Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

3. Δημιουργία Τουριστικού Περιπάτου (Διαδρομή Ροτόντα – Απ. Παύλου – Οδός Κάστρων – Άνω Πόλη): δημιουργία μιας ευχάριστης τουριστικής διαδρομής, που θα ξεκινά από τη Ροτόντα και, διά μέσου της Αποστόλου Παύλου και της οδού Κάστρων, θα καταλήγει στην Άνω Πόλη, με παράλληλη αποκατάσταση, όσο το δυνατόν περισσότερο, της φυσικής συνέχειας διαφόρων αρχαιολογικών χώρων, όπως το ανατολικό τείχος, τα κοιμητήρια των διαμαρτυρομένων και της αρμενικής κοινότητας, καθώς και το διατηρητέο μηχανουργείο Αξυλιθιώτη. Η μελέτη προβλέπει τη μετατροπή της οδού Αποστόλου Παύλου σε οδό ήπιας κυκλοφορίας στο τμήμα από Αγίου Δημητρίου ως Μελενίκου και σε πεζόδρομο στο τμήμα από Μελενίκου ως Κ. Μανωλάκη, τον ανασχεδιασμό του τμήματος της Αποστόλου Παύλου στο Τουρκικό Προξενείο ως χώρου υποδοχής, στάσης και κίνησης πεζών, και την ανάπλαση περιοχής συνολικής έκτασης 6 στρεμμάτων από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και την επονομαζόμενη οδό Κάστρων κατά μήκος των τειχών, μεταξύ του ανατολικού ρωμαϊκού – βυζαντινού τείχους και του προτειχίσματος, μέχρι το ύψος της οδού Ολυμπιάδος. Η περιοχή ανάπλασης χαρακτηρίζεται εξαιρετικά ιδιαίτερη, λόγω της συγκέντρωσης και της σπουδαιότητας των μνημείων που φιλοξενούνται σ’ αυτήν.

Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:

3.1. Ανάπλαση της Οδού Απ. Παύλου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Μάρτιος 2019) και

3.2. Ανάπλαση της Οδού Κάστρων (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Ιούλιος 2019).

 

4. Ανάπλαση Περιβάλλοντος Χώρου Γενί Τζαμί και Οδών Συγγρού, Βασιλέως Ηρακλείου και Αγίου Μηνά): διαμόρφωση ασφαλών προσβάσεων και ανάδειξη κτηρίων ειδικού ενδιαφέροντος, που αναδεικνύουν την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης, και συγκεκριμένα, το Εβραϊκό Μουσείο επί της οδού Αγίου Μηνά, η Συναγωγή Μοναστηριωτών επί της οδού Συγγρού, η Συναγωγή Γιαδ Λεζικαρόν επί της οδού Βασιλέως Ηρακλείου και το Γενί Τζαμί επί της οδού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το έργο αναλύεται σε δύο επί μέρους:

4.1. Ανάπλαση Οδών Αγ. Μηνά – Συγγρού (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Απρίλιος 2019) και

4.2. Ανάπλαση Οδών Βασιλέως Ηρακλείου – Αρχαιολογικού Μουσείου (αναμενόμενη ολοκλήρωση: Φεβρουάριος 2019).

5. Βελτίωση Αστικού Εξοπλισμού με Βάση τις Αρχές Σχεδιασμού της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας: δεδομένης της ανεξέλεγκτης χρήσης του δημόσιου χώρου από τους πολίτες γενικότερα και της περιορισμένης δυνατότητας αστυνόμευσης από τα αρμόδια όργανα της πολιτείας, μοναδικό τρόπο διαφύλαξης της σωστής λειτουργίας του δημόσιου χώρου της πόλης αποτελεί η λήψη κατάλληλων μέτρων και η επένδυση σε σύγχρονο αστικό εξοπλισμό, η εγκατάσταση του οποίου θα λειτουργεί συμπληρωματικά και υποστηρικτικά προς τις αστικές αναπλάσεις του Δήμου Θεσσαλονίκης, περιορίζοντας τα φαινόμενα παραβατικότητας και αυθαίρετης χρήσης των δημοσίων χώρων, αλλά και αναβαθμίζοντας τις επιθυμητές αστικές λειτουργίες. Η προμήθεια και εγκατάσταση σε διάφορα σημεία ιστορικού και εμπορικού ενδιαφέροντος της πόλης 35 πλήρως αυτοματοποιημένων (ηλεκτρονικών) ανοξείδωτων βυθιζόμενων εμποδίων, 30 ημιαυτόματων ανοξείδωτων βυθιζόμενων εμποδίων, 500 ηλεκτρονικών καρτών για οχήματα, 25 πινάκων διανομής ρεύματος, 1.000 σταθερών αποτρεπτικών εμποδίων από χυτοσίδηρο, ολοκληρωμένου συστήματος σήμανσης δημοσίων χώρων με 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών, ύψους 75 εκ., 2.000 τεμάχια ελαστικών οριοδεικτών, ύψους 45 εκ. και 1.000 τεμάχια ελαστικών διαχωριστών κυκλοφορίας (κρασπέδων) υψηλής αντοχής, καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση 100 πάγκων σύγχρονης αισθητικής, από συμπαγή τροπική ξυλεία και μεταλλικό σκελετό, θα συμβάλουν στην ανάπτυξη, βελτίωση και ανάδειξη του δημόσιου χώρου της πόλης, με έμφαση στην προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και πεζών, τη χρήση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, την αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τον πολίτη υπηρεσιών, και την επανατοποθέτηση της Θεσσαλονίκης στην διεθνή και εσωτερική αγορά ως τουριστικού προορισμού. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Με βάση τον άξονα «Κοινωνική Πολιτική – Παιδεία – Πολιτισμός Αθλητισμός», και στο πλαίσιο των Μέτρων Έργων Υποδομής Κοινωνικής Μέριμνας:

6. Κέντρο Αποκατάστασης Εξαρτημένων  Σταθμός Αρωγής «ΙΑΝΟΣ»: διαμόρφωση και εξοπλισμός του 1ου ορόφου του δημοτικού κτιρίου επί της οδού Παπαρηγοπούλου αρ. 7, με στόχο τη στέγαση του Κέντρου Αρωγής Εξαρτημένων «ΙΑΝΟΣ», όπου, σε συνεργασία με το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, παρέχονται ημερήσιες υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής / νοσηλευτικής φροντίδας και υποστήριξης, καθώς και υγιεινής και σίτισης σε άτομα εξαρτημένα (ενεργοί χρήστες) από ψυχοδραστικές ουσίες, τα οποία δεν είναι ενταγμένα σε κάποιο θεραπευτικό πρόγραμμα και αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα καθημερινής διαβίωσης. Το έργο έχει ολοκληρωθεί.

Πέρα από τις εξωτερικές συνεργασίες που έχουν προκύψει από τα έργα που υλοποιούνται μέσω της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τις σχέσεις εργασίας που έχουν συνάψει ωφελούμενοι των προαναφερθεισών κοινωνικών δομών, οι θέσεις εργασίας που προέκυψαν άμεσα από την μέχρι τώρα υλοποίηση της δωρεάς είναι συνολικά 71.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ