Skip to main content
Menu Αναζήτηση

«Θεσσαλονίκη Πρώτη»: Γέμισε με 1.500 άτομα το Ολύμπιον (ΦΩΤΟ)

Τι αναφέρει ο συνδυασμός του υποψήφιου δημάρχου, Πέτρου Λεκάκη, για τη χθεσινή παρουσίαση των προγραμματικών του αξόνων

Τους προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού του «Θεσσαλονίκη Πρώτη», παρουσίασε χθες, Τετάρτη (13/3), ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, σε εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ολύμπιον. Μάλιστα, σε ενημερωτικό σημείωμα του συνδυασμού, εκφράζεται πλήρης ικανοποίηση για την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση, καθώς και η πεποίθηση ότι η «Θεσσαλονίκη Πρώτη» θα κερδίσει τις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης.

Στο ενημερωτικό σημείωμα, παρατίθενται, επίσης, ορισμένα βασικά σημεία από την τοποθέτηση του κ. Λεκάκη κατά την εκδήλωση. Μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην απόφασή του να θέσει υποψηφιότητα, και ανέπτυξε τις θέσεις του για βασικά προβλήματα της πόλης, όπως η καθαριότητα, το κυκλοφοριακό και η ασφάλεια.

Αναλυτικά, στο ενημερωτικό σημείωμα του συνδυασμού «Θεσσαλονίκη Πρώτη» για την εκδήλωση της Τετάρτης, αναφέρεται:

Μια νέα σελίδα άνοιξε χθες στο Δήμο Θεσσαλονίκης μετά την εκδήλωση στην οποία ο υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Πέτρος Λεκάκης παρουσίασε τους προγραμματικούς άξονες του συνδυασμού του «Θεσσαλονίκη Πρώτη».

Το «Ολύμπιον», ο μεγαλύτερος χώρος στον οποίο πραγματοποιήθηκε σε αυτήν την προεκλογική περίοδο εκδήλωση συνδυασμού, γέμισε ασφυκτικά (χωρίς κομματικές κινητοποιήσεις και μηχανισμούς) από 1.500 Θεσσαλονικείς που εκδήλωσαν την υποστήριξή τους στον Πέτρο Λεκάκη για να είναι ο επόμενος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. 

Η ίδια η Θεσσαλονίκη διέψευσε και ορισμένες από τις δημοσκοπήσεις που έχουν δημοσιευτεί καθώς οι πολίτες, που γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία και τον εξώστη του «Ολύμπιον», με τη φυσική τους παρουσία έδειξαν πως η «Θεσσαλονίκη Πρώτη» θα είναι από την 1η Σεπτεμβρίου η επόμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η χθεσινή εκδήλωση για πολλούς έκανε την έκπληξη, για όλους όμως δημιουργεί νέα δεδομένα ενόψει των εκλογών της 26ης Μαϊου.

Ο κ. Λεκάκης αμέσως μετά τη μεγάλη συγκέντρωση έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας και τη δύναμη που μας δώσατε να προχωρήσουμε. Σήμερα η Θεσσαλονίκη μίλησε και ζήτησε να είναι πρώτη. Όλοι μαζί θα την κάνουμε».

lek3.jpg

Ακολουθούν σημεία της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Λεκάκη:

Για την απόφασή του να είναι υποψήφιος Δήμαρχος: Δεν ήταν εύκολη η απόφασή μου να είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Παρά τις δυσκολίες όμως το αποφάσισα, γιατί πείσμωσα -βαθιά μέσα στη ψυχή μου- για να μην χαθεί η αυτοδιοικητική παρακαταθήκη μας. Πείσμωσα όταν είδα ότι για την πόλη μας, θέλει να αποφασίζει πάλι η Πειραιώς, η Κουμουνδούρου, η Χαριλάου Τρικούπη. Πείσμωσα όταν είδα τον κίνδυνο η Θεσσαλονίκη να γυρίσει στο… χθες. Δεν υπάρχει χώρος για χαμένες ευκαιρίες. Δεν το θέλω για τα τρία μου παιδιά. Δεν το θέλω για κανένα παιδί. Ενώνω λοιπόν τις δυνάμεις μου με τις δικές σας, ενώνω τη φωνή μου με τη δική σας, ενώνω το παρόν μας με το μέλλον μας και όχι με το παρελθόν μας όπως άλλοι θέλουν. Δεν θα αφήσουμε τη Θεσσαλονίκη να γυρίσει στο παρελθόν, στο παλιό, στο ξεπερασμένο, στο ιδιοτελές, στην εσωστρέφεια, στις κομματικές και πολιτικές μούχλες.

Για τη φιλοσοφία του προγράμματος του συνδυασμού “Θεσσαλονίκη Πρώτη”: Η βασική αναπτυξιακή στρατηγική μας αφορά σε μια πόλη που λειτουργεί, δηλαδή μια πόλη καθαρή, φωτεινή, με ανθρώπινες μετακινήσεις και χώρο για όλες τις δραστηριότητες. Μια πόλη που νοιάζεται, δηλαδή με κοινωνική πρόνοια, με έναν δήμο σύμμαχο, με μέριμνα ώστε όλοι να έχουν ίσες ευκαιρίες. Μια πόλη που προσελκύει, δηλαδή μια Θεσσαλονίκη ελκυστική και γοητευτική, ανοικτή στους τουρίστες, που θα αναδεικνύει τον ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο αλλά και την νέα της ταυτότητα.

Σχόλιο για συνυποψηφίους: Ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν είναι ούτε για να πληρώνει κομματικά γραμμάτια, ούτε για να βγάζει πολιτικές συντάξεις…

Ψηφοδέλτιο: Η «Θεσσαλονίκη Πρώτη» γεννήθηκε από οκτώ δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ήδη ανακοινώθηκαν και δύο ενδεκάδες υποψηφίων και καθημερινά προστίθενται και νέοι άνθρωποι. Στη δεδομένη εμπειρία, προστίθεται νέο όραμα, άνθρωποι που αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης, από το κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Άνθρωποι με διακριτή πορεία και διάθεση για προσφορά. Αυτό μας κάνει την «καλύτερη ομάδα» για τη Θεσσαλονίκη. Ιστορία μπορεί να γράφουν οι παρέες αλλά τους δήμους τους διοικούν ομάδες με εμπειρίες, πρόγραμμα, γνώσεις και ικανότητες. Και αυτοί είμαστε εμείς.

Για τις συνεργασίες: Εμείς έχουμε στο DNA μας τις συνεργασίες. Θα τις επιδιώξουμε και θα δημιουργήσουμε ισχυρό πυλώνα διοίκησης. Το δημοτικό συμβούλιο δεν είναι Βουλή όσο και αν κάποιοι θέλουν την επομένη των εκλογών να ικανοποιήσουν τα όποια πολιτικά τους απωθημένα. Η πόλη χρειάζεται δουλειά, όχι κομματικές γραμμές και αντιπαραθέσεις για τις αντιπαραθέσεις. Εμείς θέλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο να κάθεται όλη η Θεσσαλονίκη Μαζί. Και με τη δική σας δύναμη θέλουμε να το πετύχουμε..

Για την καθαριότητα: Για να επιτευχθεί ο στόχος της καθαρής Θεσσαλονίκης θα κάνουμε παρεμβάσεις σε τρία επίπεδα: στον εξοπλισμό και τα μέσα, την ενίσχυση του προσωπικού και κυρίως να υπάρχει μια σταθερότητα προσωπικού και την βέλτιστη οργάνωση. Με εμένα Δήμαρχο θα υπάρχει Ομάδα Ταχείας Επέμβασης που θα αντιμετωπίζει θέματα καθαριότητας αλλά και άλλα που αφορούν την καθημερινότητα. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Ως Δήμαρχος θα έχω και σταθερό πρόγραμμα αποκομιδής και νυκτερινή αποκομιδή, και κάδους και καλάθια και ευέλικτο τμήμα σαρώματος. Όλα όσα χρειάζονται. Αλλά δεν θα ανεχθώ την προσπάθειά μας να την ακυρώνουν κάποιοι ασυνείδητοι και να χαλούν την εικόνα της πόλης.

Για τον τουρισμό: Σχεδιάζουμε μια εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο. Όλοι, και οι επισκέπτες της πόλης θα μπορούν να λαμβάνουν ενημερωμένες πληροφορίες για το τι συμβαίνει στην πόλη. Που, πότε και τι ώρα. Θα ενημερώνεται ακόμη και για καταστάσεις κρίσης, π.χ. μιας ισχυρής νεροποντής. Θα δημιουργήσουμε ένα συντονιστικό τουρισμού αλλά και «διαβίωσης -επιβίωσης στην πόλη».

Για το κυκλοφοριακό: Δεν θα υπάρχει κεντρικός οδικός άξονας και λεωφορειολωρίδα στο κέντρο της πόλης που δεν θα έχει ανά 100 μέτρα έναν δημοτικό αστυνομικό να «τις καθαρίζει». Αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας των Ι.Χ. Από εκεί και πέρα ο ΟΑΣΘ είναι ένα αγκάθι για την πόλη, ταλαιπωρούνται οι πολίτες και ως Δήμαρχος θα είμαι κάθε ημέρα έξω από το γραφείο του προέδρου του Οργανισμού, μαζί του ή απέναντί του, για να βελτιωθούν οι συγκοινωνίες. Χρειάζεται ένα νέο Σύμφωνο για την Κινητικότητα. Η πρόσβαση στο κέντρο θα πρέπει να γίνεται ακτινωτά από τις γύρω αστικές περιοχές με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμη ο σχεδιασμός ενός νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων, ο οποίος θα παρέχει ασφάλεια και θα αστυνομεύεται, θα ενισχύσει τη χρήση ποδηλάτου. Να σας πω και άλλη μια πρόταση που θα προωθήσουμε. Θα έχετε δει τα ηλεκτρικά πατίνια που γέμισαν το κέντρο της πόλης. Εμείς θα αναπτύξουμε κοινόχρηστα ηλεκτρικά αμάξια που θα λειτουργούν στο ίδιο μοντέλο και θα επιτρέπουν πολλά Ι.Χ. να μην εισέρχονται στο κέντρο. Ξεκαθαρίζω όμως πως δεν δαιμονοποιώ τα Ι.Χ. και τους χρήστες του. Συνεργασία επιζητώ. Για αυτό και για τους κατοίκους των περιοχών που εφαρμόζεται το σύστημα ελεγχόμενος στάθμευσης ο Δήμος ανταποδοτικά από τα έσοδα του συστήματος θα νοικιάσει θέσεις σε ιδιωτικά παρκινγκ. Για τις θέσεις στάθμευσης το πρόγραμμά μας προβλέπει αξιοποίηση ελεύθερων και αναξιοποίητων χώρων για τη δημιουργία παρκινγκ.

Για την Ασφάλεια: Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Αστικής Ασφάλειας το οποίο θα απευθύνεται στον Δήμαρχο και θα αναλαμβάνει συντονιστικό ρόλο τόσο στον σχεδιασμό και την πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση παραβατικών φαινομένων.

Για τη νεολαία: Η υιοθέτηση του θεσμού του Νέου Δημάρχου αναμένεται να τονώσει το ενδιαφέρον των νέων μικρότερης ηλικίας (μαθητές) για συμμετοχή στα κοινά.

Για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος: Κάποιοι δαιμονοποιούν τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος παρά το ότι χιλιάδες άτομα εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, αυτές τροφοδοτούνται από εκατοντάδες προμηθευτές, χιλιάδες απολαμβάνουν τις υπηρεσίες τους ενώ και το όφελος για τα δημόσια ταμεία είναι υψηλό. Θα στηρίξω το χώρο αυτό ως σημαντικό κλάδο για την τοπική οικονομία αλλά και την ίδια την κοινωνία. Θα είμαι Δήμαρχος 24ώρου υπηρεσίας, θα… εφημερεύω όλη την ημέρα αλλά προτείνω τη δημιουργία αυτού του νέου θεσμού. Ο «Δήμαρχος Νύχτας» είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, ορίζεται από τον Δήμαρχο και προσφέρει υπηρεσίες όπως π.χ. τη διασφάλιση της ευταξίας και της καθαριότητας δημόσιων χώρων γύρω από τα καταστήματα των καταστημάτων…

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ