Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Μεγάλη παραλία με δημόσια πισίνα – Το σχέδιο των 8,5 χλμ

Στρατηγικό σχέδιο σε έκταση από το Λιμάνι μέχρι τον Κελλάριο Όρμο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το άνοιγμα της πόλης προς τη θάλασσα και ο επαναπροσδιορισμός της σχέσης της με αυτήν είναι η βασική επιδίωξη του προγράμματος για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου που σχεδίασε ο Δήμος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ομίλου Παγκόσμιας Τράπεζας και της Deloitte και το οποίο παρουσιάστηκε χθες, σε ειδική ενημερωτική εκδήλωση στο Δημαρχείο.

Η περιοχή μελέτης είναι έκτασης 8,5 χλμ περίπου και εκτείνεται από τα δυτικά όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης έως τον Κελλάριο Όρμο, που βρίσκεται στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης με τον Δήμο Καλαμαριάς. Λόγω της ποικιλομορφίας του παραλιακού μετώπου, η υπό εξέταση περιοχή χωρίζεται σε τέσσερις διαφορετικές ζώνες:

Ζώνη Α – Η ευρύτερη περιοχή πίσω από το λιμάνι, Ζώνη Β – Η «Παλιά Παραλία», Ζώνη Γ – Η «Νέα Παραλία» και Ζώνη Δ – Η περιοχή του Κελλάριου Όρμου.

Για κάθε μία από αυτές τις περιοχές, που διαθέτουν τα δικά τους χαρακτηριστικά, προτείνονται παρεμβάσεις αλλά και τρόποι χρηματοδότησης των προτεινόμενων παρεμβάσεων. Προβλέπονται μακρόπνοα έργα, μεσαίας ή μικρής κλίμακας έργα αλλά και πρωτοβουλίες ενεργοποίησης του χώρου.

Μπουτάρης: Η Θεσσαλονίκη πρέπει να στραφεί προς τη θάλασσα

Η Θεσσαλονίκη πρέπει να στραφεί επιτέλους προς τη θάλασσα, τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης στο χαιρετισμό του. Ειδικότερα, ανέφερε ότι με το συγκεκριμένο πρόγραμμα – πλαίσιο στόχος είναι η ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου μέσα και από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις και απώτερος σκοπός, η οικονομική ανάπτυξη της πόλης.

«Πρόκειται για ένα σπουδαίο και χρήσιμο εργαλείο που θα παραδώσουμε τόσο στην επόμενη δημοτική Αρχή, όσο και στην επόμενη περιφερειακή Αρχή για να το αξιοποιήσει για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο του Θερμαϊκού κόλπου που συντάσσει» επισήμανε μεταξύ άλλων.  Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Γιώργος Δημαρέλος ανέφερε ότι ο δήμος κατέθεσε τα δικά του θέλω και τις δικές του επιθυμίες και απόψεις για την ευρύτερη ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, του οποίου την ευθύνη έχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε μητροπολιτικό επίπεδο. Είναι μια δουλειά που έγινε με σεβασμό στη ρεαλιστική προσέγγιση των πραγμάτων και έγινε με διαβούλευση με φορείς που είτε δραστηριοποιούνται είτε έχουν μια οποιαδήποτε σχέση με τη νέα παραλία είπε.

Τόνισε ακόμη ότι βρίσκεται σε συμφωνία με τη γενική ιδέα που έχει η ΠΚΜ για την ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου, «με την έννοια ότι ξέρουμε τις δυνατότητες και τους περιορισμούς που τίθενται από πλευράς της περιφέρειας».

Τα βασικά σημεία του προγράμματος-πλαισίου παρουσιάστηκαν από τους εκπροσώπους της Deloitte, Θεόδωρο Παπακωνσταντίνου, Επικεφαλής Συμβουλευτικών Υπηρεσιών της Deloitte για τη Βόρειο Ελλάδα, και Χριστίνα Αμοιραδάκη, Υπεύθυνη Εκπόνησης του Έργου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι μελέτησαν αναλυτικά την αγορά της Θεσσαλονίκης και κυρίως των ακινήτων. «Είδαμε τις προοπτικές και τα πλάνα που υπάρχουν και αναλύσαμε υφιστάμενη κατάσταση για να έχουμε πολύ καλή εικόνα. Συνομιλήσαμε με το σύνολο των φορέων που εμπλέκονται και αναλύσαμε όλα τα στοιχεία», είπε τονίζοντας ότι η  στρατηγική μελέτη αναλύει επίσης καλά παραδείγματα και καλές πρακτικές αντίστοιχων προσπαθειών από το εξωτερικό και παρουσιάζει και προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις ανάπτυξης τόσο για ανάπτυξη χώρων αλλά αναγνωρίζει και δράσεις ενεργοποίησης των χώρων. «Δράσεων που θα φέρουν την κοινωνία πιο κοντά στο παραλιακό μέτωπο και θα αποτελέσουν πόλο έλξης για κατοίκους και τουρίστες», όπως είπε.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα-πλαίσιο, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι προτεινόμενες επιλογές ανάπλασης, έχουν εξεταστεί διάφορα χρηματοδοτικά μοντέλα, όπως έχουν υλοποιηθεί σε διεθνείς μελέτες περιπτώσεων και οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο πλαίσιο της μελέτης και συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές του παραλιακού μετώπου.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων ο κ. Πάλλας ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ κ. Θεοφάνης, ο α΄αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Βλαχογιάννης, εκπρόσωποι από την Dimera, υποψήφιοι δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων κλπ.

Σημειώνεται ότι ο Όμιλος Παγκόσμιας Τράπεζας ανέθεσε στην Deloitte Ελλάδας σε συνεργασία με την ομάδα υποδομών και επενδυτικών έργων (Infrastructure & Capital Projects) της Deloitte στην Ουάσινγκτον, να υποστηρίξει την κατάρτιση ενός πλαισίου χωρικής και οικονομικής ανάπτυξης για την υλοποίηση του οράματος της πόλης για το παραλιακό μέτωπο.

Τι προβλέπεται ανά περιοχή

Τις προτάσεις που κάνει η μελέτη ανά περιοχή παρουσίασε η κ. Αμοιραδάκη. Ειδικότερα:

Α’ ΖΩΝΗ:

Για τη Ζώνη Α που όπως τονίστηκε αποτελεί μια από τις λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές της μελέτης, συνιστάται μεγάλης κλίμακας ανάπλαση μικτής χρήσης. Στην περιοχή που εκτείνεται σε έκταση 3,5 χιλιομέτρων περιλαμβάνεται μεγάλο απόθεμα από άδεια και αναξιοποίητα κτίρια, δεν διαθέτει οργανωμένα πάρκα και δημόσιους χώρους και είναι δύσκολα προσβάσιμη, ωστόσο έχει πλεονεκτική θέση η οποία εκτιμάται ότι θα αναβαθμιστεί μετά και την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής. Στο επίκεντρο της αστικής αναγέννησης της περιοχής είναι κυρίως να εξασφαλιστεί η σύνδεση με το κέντρο της πόλης, να βελτιωθεί η ποιότητα των δημόσιων υποδομών και ανοιχτών χώρων, καθώς και να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Μεταξύ άλλων προτείνεται η ανάπτυξη νέου χώρου πρασίνου, μαζί με αθλητικές εγκαταστάσεις και ένα ανοικτό εμπορικό κέντρο στο νοτιοδυτικό άκρο της Ζώνης Α που περιλαμβάνει το γήπεδο του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Θερμαϊκού και τη γύρω περιοχή, η απορρύπανση μολυσμένων περιοχών, ο επανασχεδιασμός και η ανάπτυξη οδικού και ποδηλατικού δικτύου, η ανάπτυξη δυτικού προαστιακού σιδηροδρόμου, επανασχεδιασμός της 26ης Οκτωβρίου ως ζώνης ήπιας κυκλοφορίας κ.ά. Η οικονομική αναγέννηση της Ζώνης Α θα επιτευχθεί με την προσέλκυση ποικίλων επιχειρήσεων και ταλαντούχων ατόμων, με τη δημιουργία συνεργιών με τον λιμένα και τις βιομηχανικές περιοχές, καθώς και μέσω εμπορικών, ψυχαγωγικών, εκπαιδευτικών και οικιστικών χρήσεων.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η ανάπτυξη νέων πολιτιστικών εγκαταστάσεων στον 1ο προβλήτα του λιμένα, η ανάπτυξη νέου επιχειρηματικού και συνεδριακού κέντρου από τον ΣΒΕ σε οικόπεδο παρακείμενο του Πολιτιστικού Κέντρου «LABattoir». Επίσης για το πρώην στρατόπεδο Μυστακίδη προτείνονται δυο εναλλακτικές, ανάπτυξη επιχειρηματικού κέντρου με χρήσεις ελαφράς βιομηχανίας και επαγγελματικής στέγης και ανάπτυξη

εγκαταστάσεων κοινωνικής πρόνοιας που, προς το παρόν, η περιοχή δεν διαθέτει, καθώς και εγκαταστάσεις στάθμευσης. Ακόμη προτείνεται η ανάπτυξη νέου εμπορικού κέντρου εντός της περιοχής μικτής χρήσης του γηπέδου του ποδοσφαιρικού ομίλου Θερμαϊκού (χρήσεις κέντρου πόλης).

Β’ ΖΩΝΗ:

Σύμφωνα με τη μελέτη, η Ζώνη Β, δηλαδή η παλιά παραλία, μπορεί να εξελιχθεί σε περιοχή για τους για τους πεζούς, με εύκολη πρόσβαση για όλους στο παραλιακό μέτωπο, που θα διαθέτει ανοικτό και δημόσιο χώρο υψηλής ποιότητας. Η αστική ανανέωση της περιοχής θα επιτευχθεί μέσω επικεντρωμένων αναπλάσεων μεμονωμένων χώρων, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη προγραμματιστεί από τον Δήμο. Ο δυναμισμός της ζώνης μπορεί να ενισχυθεί περισσότερο με την παρουσίαση ενός ολιστικού σχεδίου ενεργοποίησης χώρου.

Στις προγραμματισμένες δράσεις περιλαμβάνεται η επέκταση του διαδρόμου της ακτογραμμής προς τη θάλασσα με τη δημιουργία ξύλινου καταστρώματος για πεζούς (πλάτος περ. 7-10 μέτρα) κατά μήκος της Λεωφ. Νίκης, η πεζοδρόμηση της οδού Αγίας Σοφίας (μεταξύ οδού Τσιμισκή και Λεωφ. Νίκης) η ανάπλαση της οδού Δημητρίου Γούναρη και της Πλατείας Φαναριωτών και της πλατείας Ελευθερίας. Στα προτεινόμενα, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: Επέκταση του ανώτερου διαδρόμου για πεζούς (μπροστά από τις προσόψεις των κτιρίων) κατά μήκος της Λεωφ. Νίκης, εναλλακτικές λύσεις για τον ποδηλατόδρομο, η μείωση του αριθμού των αυτοκινητολωρίδων από 3 σε 2 στη Λεωφ. Νίκης, μικρής κλίμακας αναπλάσεις ή/και προσωρινές εγκαταστάσεις στην Πλατεία Αριστοτέλους. Η αστική μεταμόρφωση της Ζώνης Β θα επικεντρωθεί επίσης στην παρότρυνση των κατοίκων και των επισκεπτών της Θεσσαλονίκης να ασχοληθούν με ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων κοντά στη θάλασσα.

 Γ΄ΖΩΝΗ:

Για τη ζώνη Γ΄, που περιλαμβάνει το νέο παραλιακό μέτωπο, στόχος της αστικής αναγέννησης της είναι να αξιοποιηθούν στο έπακρο τα πιο σημαντικά περιουσιακά στοιχεία της, αυξάνοντας την προσβασιμότητα προς και από το κέντρο της πόλης και δημιουργώντας ένα φιλόξενο περιβάλλον κοντά στην ακτογραμμή. Μεταξύ άλλων, προτείνεται η ανάπτυξη νέας ποδηλατολωρίδας υψηλής ταχύτητας στη Λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, η ανάπλαση του πρώην μπαρ-εστιατορίου «Maison Crystal»  και το πάρκου της ΧΑΝΘ, η μετεγκατάσταση των ναυτικών ομίλων Θεσσαλονίκης στη Ζώνη Δ (περιοχή Κελλάριου Όρμου) και ανάπτυξη νέας ψυχαγωγικής υποδομής κοντά στη θάλασσα. Ειδικότερα προτείνεται η ανάπτυξη μιας «πλωτής» δημόσιας πισίνας, ενός υπαίθριου κινηματογράφου κοντά στη θάλασσα ή ενός ενυδρείου προτείνονται ως κατάλληλες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας. Προτείνεται ο νέος προορισμός «Υδάτινου στοιχείου» να περιλαμβάνει επίσης καφετέρια/εστιατόριο που θα προσφέρουν πρόσθετη ροή εσόδων στον Δήμο.

Δ΄ΖΩΝΗ

Η Δ΄Ζώνη, η ζώνη του Κελλάριου  Όρμου είναι σύμφωνα με τη μελέτη κατάλληλη περιοχή για ανάπλαση μεγάλης κλίμακας. Το όραμα για αυτήν την περιοχή είναι να εξελιχθεί σε σύγχρονο κόμβο για μουσικές, πολιτιστικές, αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες στη θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου ενός δικτύου πολυδιάστατων προορισμών, δημόσιων πεζόδρομων και χώρων πρασίνου. Η ανάπλαση περιλαμβάνει αρκετούς μεγάλους κενούς χώρους και βελτιωμένη πρόσβαση στο παραλιακό μέτωπο, συνδέοντας τη ζώνη με τον πεζόδρομο του Νέου Παραλιακού Μετώπου (Ζώνη Γ).

Προτείνεται μεταξύ άλλων η μετεγκατάσταση των ναυτικών ομίλων από τη Ζώνη Γ στην περιοχή του Κελλάριου Όρμου και ανάπτυξη μικρής μαρίνας που θα φιλοξενεί αθλητικές και ναυτικές δραστηριότητες, ο επανασχεδιασμός του Ποσειδώνιου Αθλητικού Κέντρου σε σύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, η ανάπτυξη κάθετων συνδέσεων με τη θάλασσα, η ανάπτυξη κατάλληλης υποδομής στάθμευσης και η ανάπλαση του ποδηλατικού δικτύου εντός της ζώνης και σύνδεσή του με τις ποδηλατολωρίδες του Νέου Παραλιακού Μετώπου. Προτείνεται ακόμη η ανάπλαση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης μεταμορφώνοντάς το σε σημαντικό πολυχώρο για πολιτιστικές και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς και συνέδρια και εκθέσεις, η ανάπτυξη Μουσείου Βιομηχανικής Κληρονομιάς εντός του συγκροτήματος «Αλλατίνη», η ανάπτυξη νέων τουριστικών/ εμπορικών εγκαταστάσεων (π.χ. εμβληματικό πολυτελές ξενοδοχείο εντός του συγκροτήματος «Αλλατίνη»), ώστε να αναβαθμιστεί περισσότερο η περιοχή, να παρέχονται επιπλέον υπηρεσίες και να αυξηθούν οι αξίες των ακινήτων καθώς και η ανάπτυξη ήπιων εμπορικών και τουριστικών χρήσεων. Τέλος, γίνονται και προτάσεις για την αναζωογόνηση του Θερμαϊκού Κόλπου.

Δείτε ΕΔΩ όλο το στρατηγικό σχέδιο του δήμου Θεσσαλονίκη για το παραλιακό μέτωπο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι