Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Παραχάραξη της Ιστορίας για συνεργάτη των Ναζί»

Τι υποστηρίζει η ΕΣΔΟΓΕ για την υπόθεση Χρυσοχόου

Η Γραμματεία του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα καταδικάζει και αποκαλεί «απαράδεκτη» την αγωγή των απογόνων του κατοχικού Φρούραρχου Θεσσαλονίκης Αθ. Χρυσοχόου εις βάρος των αντιστασιακών - μελών του ΣΦΕΑ 1967-1974 και πρώην μελών του Δ.Σ. Θεσσαλονίκης Αλέκου Γρίμπα, Σπύρου Σακέττα και Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Υπενθυμίζεται πως οι τρεις άνδρες είχαν υποστηρίξει την αλλαγή ονόματος οδού που έφερε το όνομα του Χρυσοχόου.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση.

«ΑΠΟΦΑΣΗ -ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αθήνα 23.3.2019

Εκφράζουμε την ολόψυχη στήριξή μας προς τους δημοκράτες και αγωνιστές Αλέκο Γρίμπα, Σπύρο Σακέττα και Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, που ενάγονται από τους απογόνους του κατοχικού φρουράρχου της Θεσσαλονίκης Αθανάσιου Χρυσοχόου με την κατηγορία της «προσβολής μνήμης νεκρού».

Αποδοκιμάζουμε και αντιτασσόμαστε στην προσπάθεια ιστορικής δικαίωσης και αποκατάστασης της μνήμης ενός από τους συνεργάτες των κατακτητών - μια επιχείρηση που εντάσσεται στο γενικότερο εγχείρημα αναθεώρησης και παραχάραξης της Ιστορίας. Ο ελληνικός λαός και η νεολαία οφείλουν να γνωρίζουν ότι την ώρα που καθολικά οι Έλληνες συμμετείχαν ενεργά στην Εθνική μας Αντίσταση υπήρξαν και κάποιοι, που συνεργάστηκαν με τους κατακτητές εναντίον του λαού μας.

Θεωρούμε ωμή πρόκληση απέναντι στην Ιστορία της Ελλάδας και το δημοκρατικό μας πολίτευμα το γεγονός ότι εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την απελευθέρωση της χώρας μας από τον φασιστικό Άξονα ενάγονται δημοκράτες επειδή τόλμησαν να πουν το αυτονόητο. Πλήθος εγγράφων, άλλωστε, τεκμηριώνουν την ορθότητα των ισχυρισμών τους. Ιδιαίτερη  σημασία έχει το έγγραφο του Αρχιστράτηγου κατά την περίοδο του εθνοαμυντικού αγώνα 1940-1941 Αλέξανδρου Παπάγου, έγγραφο που συντάχθηκε στις 23 Απριλίου 1943 και υποβλήθηκε τότε στο Συμβούλιο Αποστράτων Αντιστρατήγων και το οποίο ήλθε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα. Πέρα από κάθε αμφιβολία, ο Αθανάσιος Χρυσοχόου κατείχε σημαντικά αξιώματα καθ’ όλη την περίοδο της Κατοχής, στην υπηρεσία των κατοχικών δυνάμεων, που διέπραξαν φοβερά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Μακεδονία και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παρέμεινε, δε, αμετανόητος, αφού και μετά την απελευθέρωση της χώρας έφτασε στο σημείο να υπερασπιστεί, καταθέτοντας ως μάρτυρας στο δικαστήριο, τον εγκληματία κατά της ανθρωπότητας Μαξ Μέρτεν, που ευθύνεται για τη δολοφονία δεκάδων χιλιάδων αδελφών μας Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης.

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, του οποίου βασικοί πυλώνες είναι οι Αντιστασιακές Οργανώσεις και οι Ενώσεις Θυμάτων της Κατοχής, δηλώνει ότι η προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας και παραγραφής από την ιστορική μνήμη όσων εγκλημάτησαν εις βάρος του ελληνικού λαού συνεργαζόμενοι με τους δήμιους της πατρίδας μας προσβάλλει το πατριωτικό και δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων!

Ας γίνει σε όλους σαφές ότι η συνειδητή συνεργασία με τις δυνάμεις της τριπλής Κατοχής είναι στίγμα που έχει ριζώσει στην ιστορική μνήμη και τα βιώματα του λαού μας. Δεν είναι νομικό ζήτημα ούτε αποκαθίσταται με τυπικές φόρμουλες.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΜέΡΑ25: Υποκριτική η κοκορομαχία των μνημονιακών κομμάτων για τη ΔΕΗ
«Όλα μαζί τα μνημονιακά κόμματα συναίνεσαν στο ξεπούλημα (ουσιαστικά χάρισμα) όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία».
ΜέΡΑ25: Υποκριτική η κοκορομαχία των μνημονιακών κομμάτων για τη ΔΕΗ