Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι 2 σταθμοί με αρχαίους «θησαυρούς» (VIDEO)

Δείτε το βίντεο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης

Εντυπωσιάζουν οι αρχαίοι «θησαυροί» που ήρθαν στο φως λόγω των ανασκαφών του Μετρό από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκη: Οι ανασκαφές του Μετρό Θεσσαλονίκης συνεχίστηκαν εντατικά άλλη μια χρονιά στους δύο κεντρικούς σταθμούς του ιστορικού κέντρου (σ.σ. Αγίας Σοφίας και Βενιζέλου), φέρνοντας στο φως ακόμα περισσότερα στοιχεία για την πολεοδομική οργάνωση της πόλης κατά τα ελληνιστικά, ρωμαϊκά και παλαιοχριστιανικά χρόνια.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο.

 

Στο σταθμό Αγίας Σοφίας η οικοδομική δραστηριότητα ανιχνεύεται ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. με αποσπασματικά κατάλοιπα, οικιστικών μονάδων μικτής χρήσης που ισοπεδώνονται, μετά από καταστροφή στον 3ο αι. μ.Χ., προκειμένου να οικοδομηθεί πολυτελές κτηριακό συγκρότημα του 4ου – 5ου αι. στη συμβολή της αρχαίας οριζόντιας κεντρικής αρτηρίας (decumanus) και του κάθετου δρόμου (cardo). Το συγκρότημα διέθετε περιστύλιο με impluvium, ένα λουτρό και χώρους στρωμένους με πολύχρωμα ψηφιδωτά, κοσμημένα με γεωμετρικά θέματα, ενώ ξεχωριστή είναι η παράσταση Αφροδίτης και Ερωτιδέα μέσα σε μετάλλιο. Στις αρχές του 6ου αι., επάνω στα ερείπια του συγκροτήματος κατασκευάστηκε μαρμαρόστρωτη ωοειδής πλατεία.

Στη βόρεια πλευρά της κεντρικής οδικής αρτηρίας, απέναντι από την πολυτελή κατοικία που προαναφέραμε, αποκαλύφθηκε μνημειακό τριώροφο κρηναίο - νυμφαίο. Ανεγέρθηκε τον 4ο αι. μ.Χ. και ήταν σε χρήση με συνεχείς μετασκευές έως τον 7ο αι. μ.Χ. Θεμελιώθηκε στα ερείπια προγενέστερων οικοδομημάτων, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε και μαρμάρινο αγαλμάτιο Αφροδίτης Κνιδίας του 2ου αι. μ.Χ.

Στο Σταθμό Βενιζέλου η ανασκαφική έρευνα περιορίστηκε στα δύο ακραία φρεάτια εξαερισμού, εντοπίζοντας κι εδώ κατάλοιπα από τον πολεοδομικό ιστό της ελληνιστικής και ρωμαϊκής Θεσσαλονίκης. Ξεχωρίζουν τμήμα κτηρίου του 1ου αι. π.Χ., που επιβιώνει μέχρι τον 5ο αι. μ.Χ. και έργα υποδομής, όπως κτιστός καμαροσκεπής αγωγός, ο οποίος ανήκει στην αρχική φάση του μαρμαρόστρωτου decumanus.

Έχοντας ξεπεράσει τα δέκα χρόνια ανασκαφών, και επειδή «δεν είναι όλα εφήμερα», ήρθε και η ώρα της πρώτης έκδοσης, ενός πολυτελούς λευκώματος με τίτλο: "ΜΕΤΡΟ-ντας τον χρόνο στη Θεσσαλονίκη", όπου με πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσιάζεται τόσο το τεχνικό έργο του Μετρό, όσο και τα αρχαιολογικά ευρήματα ανά σταθμό.

Το βίντεο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάστηκε στην εκδήλωση της 31ης Μαρτίου 2019 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με θέμα: «ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης 2018. Νέα ευρήματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ