Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ευθ. Φωτόπουλος: «Δεν πρέπει να γίνει ο δήμος …σχολείο μαθητευόμενων μάγων»

Ο δήμαρχος Δέλτα και υποψήφιος εκ νέου για το δημαρχιακό θώκο με την παράταξη «Μπροστά ο άνθρωπος, ψηλά ο τόπος», σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη, στο TyposThes

Συνέντευξη στον
ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
[email protected]

 

«Ο δήμος Δέλτα δεν είναι πια αφρόντιστος. Μια σειρά έργων έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους ή έχουν δρομολογηθεί. Ο δήμος Δέλτα δεν είναι πια αδιάφορος απέναντι στον πολίτη... Ο δήμος Δέλτα δεν είναι πια τελευταίος και ανυπόληπτος… Σήμερα, με το ίδιο πνεύμα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, με επιπλέον γνώση και εμπειρία, παλαιοί και νέοι μαζί, πάντα με εντιμότητα, πιστοί στο δικό μας μότο “Μπροστά ο άνθρωπος, ψηλά ο τόπος” συνεχίζουμε όλοι μαζί. Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω, ούτε να γίνει ο δήμος… σχολείο μαθητευόμενων μάγων», τονίζει στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και το TyposThes, ο δήμαρχος Δέλτα, Ευθύμιος Φωτόπουλος. Σε μια «εφ’ όλης της ύλης» συνέντευξη, ο εκ νέου υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο, λέει ότι «ο τρόπος που διοικήσαμε δεν είχε κομματικό χρώμα, γιατί μας ενδιαφέρουν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, το αποτέλεσμα, το να δίνουμε λύσεις». Ακόμα, αναφερόμενος στα χρόνια της θητείας του η οποία ολοκληρώνεται, τονίζει ότι «παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της μηδενικής συνεννόησης με την κυβέρνηση σε βασικά θέματα, συνεχίσαμε έργα που βάλτωναν επί χρόνια και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πολλά από αυτά…». Τέλος, και αναφερόμενος στη «Συμφωνία των Πρεσπών» και την επόμενη ημέρα, τονίζει ότι «είναι ένα τεράστιο λάθος. Το είπα», επισημαίνει, «από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή…». 

 

Ερ. Κύριε Φωτόπουλε με την παράταξή σας, «Μπροστά ο άνθρωπος, ψηλά ο τόπος», ανακοινώσατε την περασμένη εβδομάδα ότι θα διεκδικήσετε εκ νέου το δήμο Δέλτα και τη Δημαρχία. Μιλήστε μας για τους λόγους που σας οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Απ. Το 2014 βάλαμε ένα στοίχημα το οποίο για τους περισσότερους φάνταζε αδύνατο να το κερδίσουμε. Να σηκώσουμε ψηλά το δήμο Δέλτα, το πιο γόνιμο χωράφι της Θεσσαλονίκης που επί χρόνια έμεινε αφρόντιστο.

Σήμερα, νοιώθουμε περήφανοι για την προσπάθειά μας. Μια προσπάθεια έντιμη και κοπιαστική που τη χαρακτηρίζουν τα πολλά μικρά έργα βελτίωσης της καθημερινότητας, η βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, η σταθερή διεκδίκηση από την κεντρική διοίκηση όσων δικαιούται ο δήμος μας. 

Σίγουρα δεν κάναμε όσα θα θέλαμε, δεν πετύχαμε όλα όσα σχεδιάσαμε, όμως υπήρχαν αντικειμενικές δυσκολίες.

Όμως ο δήμος Δέλτα δεν είναι πια αφρόντιστος. Μια σειρά έργων έχουν ολοκληρωθεί και άλλα είναι λίγο πριν την ολοκλήρωσή τους ή έχουν δρομολογηθεί.

Ο δήμος Δέλτα δεν είναι πια αδιάφορος απέναντι στον πολίτη. Είμαστε εκεί κάθε μέρα, όπου χρειαστεί, δίνοντας στον πολίτη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας όταν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

Ο δήμος Δέλτα δεν είναι πια τελευταίος και ανυπόληπτος. Μετέχουμε σε όλα τα συλλογικά όργανα (ΠΕΔΚΜ, ΚΕΔΕ), έχουμε λόγο πια.

Σήμερα, με το ίδιο πνεύμα που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, με επιπλέον γνώση και εμπειρία, παλαιοί και νέοι μαζί, πάντα με εντιμότητα, πιστοί στο δικό μας μότο «Μπροστά ο άνθρωπος, ψηλά ο τόπος!» συνεχίζουμε όλοι μαζί.

Δεν πρέπει να ξαναγυρίσουμε πίσω, ούτε να γίνει ο Δήμος… σχολείο μαθητευόμενων μάγων.

 

Ερ. Ανακοινώσατε ήδη τα πρώτα ονόματα υποψηφίων του ψηφοδελτίου σας, απευθύνοντας πρόσκληση «στις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας να ενώσουμε δυνάμεις». Μιλήστε μας για την επιλογή αυτών των προσώπων με τα οποία αύριο, εφόσον εκλεγείτε, θα διοικήσετε το δήμο.

Απ. Σαφώς αυτά ήταν τα πρώτα ονόματα, συζητάμε με πολλούς συνδημότες μας, με νέους ανθρώπους που έχουν διάθεση να προσφέρουν, που είναι κοντά στον κόσμο, που πιστεύουν στις δυνάμεις της παράταξής μας.

Πρέπει να πω ότι η προσπάθεια που ξεκινήσαμε το 2014 είχε υποψηφίους από όλους τους χώρους. Δεν είχε κομματικό χρώμα, ούτε τώρα θα έχει. Και ο τρόπος που διοικήσαμε δεν είχε κομματικό χρώμα. Γιατί μας ενδιαφέρουν οι υγιείς δυνάμεις του τόπου, το αποτέλεσμα, το να δίνουμε λύσεις.

Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια το βρήκαμε μπροστά μας, θα πρέπει να πούμε ότι οι πολίτες όταν ψηφίζουν έναν δήμαρχο να ξέρουν τι θα περιμένουν και σε άλλα ζητήματα που ανακύπτουν. Για παράδειγμα, εμείς εκφράσαμε την αντίθεσή μας στη συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς δισταγμό, από την πρώτη στιγμή. Προφανώς αυτό έχει να κάνει με τα βιώματά μας, τις αρχές μας και με τις πεποιθήσεις μας.

 

Ερ. Ολοκληρώνεται η δημοτική περίοδος δράσης σας (2014-2019), στο δήμο Δέλτα και με αντιπάλους φαντάζομαι μια σειρά προβλήματα στην περιοχή ευθύνης του δήμου σας, οδεύει προς το τέλος της. Μπορείτε να κάνετε ένα σύντομο απολογισμό του έργου σας; Πού νομίζετε ότι υστερήσατε; Ποιο το όραμά σας για το αύριο του δήμου;

Απ. Στα χρόνια της θητείας που ολοκληρώνεται, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της μηδενικής συνεννόησης με την κυβέρνηση σε βασικά θέματα, συνεχίσαμε έργα που βάλτωναν επί χρόνια και καταφέραμε να ολοκληρώσουμε πολλά από αυτά, όπως το 4ο Γυμνάσιο Εχεδώρου που λειτουργεί πια στη Νέα Μαγνησία, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Μαγνησίας που παραδίδεται και θα λειτουργήσει σύντομα, τον παιδικό σταθμό Σίνδου (σε λίγο ολοκληρώνεται), το 2ο Λύκειο Διαβατών (ενταγμένο στο ΕΣΠΑ, είναι σε πλήρη εξέλιξη), να φτιάξουμε νέα σχολεία όπως το 5ο Νηπιαγωγείο Σίνδου, το 2ο Νηπιαγωγείο Νέας Μαγνησίας που από φέτος λειτουργούν, να ενώσουμε ξανά το Ανατολικό με τη Βραχιά φτιάχνοντας τη γέφυρα που είχε καταρρεύσει πριν 10 και πλέον χρόνια, να δρομολογήσουμε την μετατροπή της Άτυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης Καλοχωρίου σε κανονική Βιομηχανική Περιοχή, ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών στο οδικό δίκτυο και στα αντιπλημμυρικά.

Καταφέραμε το νοικοκύρεμα στο οικονομικά, την επιστροφή σε μια κανονική λειτουργία ενός Δήμου απέναντι στους πολίτες του και απέναντι στους τρίτους. Έχουμε τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη σε όλη τη χώρα, καθώς μέχρι και πέρσι τα μειώσαμε ακόμη περισσότερο νοιώθοντας τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι δημότες μας λόγω της μεγάλης φορολογίας. 

Καταφέραμε το νοικοκύρεμα στα θέματα περιβάλλοντος και καθαριότητας. Η γραμμή Νοιάζομαι 2310795222 ήταν ένα τόλμημα που πέτυχε, με αποτέλεσμα ο πολίτης να γνωρίζει πια ότι ο Δήμος τον ακούει και κάνει ό,τι μπορεί για να λύσει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. Αποτέλεσμα; Οκτώ στα δέκα αιτήματα επιλύονται πια μέσα σε λίγες μέρες…

Αυξήσαμε το στόλο των οχημάτων καθαριότητας και έργου από 70 σε 110, αλλάξαμε τους κάδους μετά από χρόνια και συνεχίζουμε να προμηθευόμαστε νέους κάδους μέχρι να αλλάξουν όλοι, βελτιώσαμε την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ένα Δήμο πολύ μεγάλης έκτασης. Δίνουμε πλέον στους δημότες μας τη δυνατότητα να ανακυκλώνουν όλα τα υλικά! Αντιμετωπίσαμε 3 πλημμυρικά φαινόμενα, χιονιά και παγετό με επιτυχία, ενώ τα τελευταία 2 χρόνια κάναμε πρωτόγνωρες αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις θωρακίζοντας τα χωριά μας με ορατό αποτέλεσμα. Έχουμε πλέον πολιτική προστασία.

Καταφέραμε ο δήμος Δέλτα να έχει φωνή. Στην ΠΕΔ-ΚΜ, στην ΚΕΔΕ, αλλά και στα θέματα της Θεσσαλονίκης. Καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό ο Δήμος Δέλτα να μην είναι πια ο χώρος που υποδέχεται ό,τι θέλουν να διώχνουν από πάνω τους τα διάφορα Κέντρα. Δημιουργήσαμε ένα πιο θετικό περιβάλλον για τα θέματα που μας αφορούν, ακόμη κι αν δεν έχουμε αρμοδιότητα. Με σκληρή δουλειά και συνεχή παρουσία στα Κέντρα των αποφάσεων. Και με πολύτιμες βοήθειες, όπως π.χ. από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας που υπήρξε υποστηρικτής σε πάρα πολλά θέματα. Σε αγαστή συνεργασία με τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς, όπως και τους Αντιπεριφερειάρχες Βούλα Πατουλίδου, Κώστα Γιουτίκα και Γερακίνα Μπισμπινά, αλλά και όσους συνδράμουν στα θέματα του Δήμου μας. Φυσικά και με τη βοήθεια των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου τις περισσότερες σημαντικές αποφάσεις τις λάβαμε ομόφωνα, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και του πρώην Δημάρχου Γιώργου Γλώσση ή του Σπύρου Σταματάκη, τους οποίους ευχαριστώ.

Αυτά είναι μόνο πολύ λίγα από όσα πετύχαμε. Κόντρα στην οικονομική κρίση και στην υπερβολική γραφειοκρατία που πολλές φορές κάνει το απλό για τη λογική και τον πολίτη να γίνεται πολύ πολύ δύσκολο… Σκεπτόμενοι αποκλειστικά το καλό του τόπου μας, είμαστε υποχρεωμένοι να συνεχίσουμε αυτό το έργο. Να βάλουμε το Δήμο στη θέση που του αξίζει. Να δούμε τον προαστιακό να φτάνει στα Διαβατά και στο Καλοχώρι. Να δούμε το μετρό να φτάνει στη ΒΙΠΕ και στο ΤΕΙ. Να δούμε τη θαλάσσια συγκοινωνία να πιάνει Καλοχώρι. Να δούμε τη Διεθνή Έκθεση να μετεγκαθίσταται στη Σίνδο, όπως αποφάσισαν και εξήγγειλαν 4 πρωθυπουργοί! Να δούμε το νερό της ΕΥΑΘ να φτάνει επιτέλους μέχρι τα Κύμινα, τα Ν. Μάλγαρα και τη Βραχιά. Να δούμε το παραλιακό μέτωπο να αξιοποιείται όπως αξίζει όχι στο Δήμο μας αλλά σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη. Να δούμε τη σύνδεση του Λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό επιτέλους να ολοκληρώνεται. Να δούμε το Δήμο μας να αποκτά νέο Δημαρχείο στο Παλιό Σχολείο της Σίνδου, όπως αρμόζει στην ιστορία αλλά και στο σύγχρονο πρόσωπό του. Να δούμε τους δημότες μας να νοιώθουν επιτέλους τυχεροί που κατοικούν εδώ!

 

Ερ. Απ’ αφορμή τη φετινή έντονη χειμωνιάτικη κακοκαιρία, πόσο «οπλισμένος» είναι ο δήμος σας για την αντιμετώπιση τέτοιων ακραίων φαινομένων;

Απ. Τα τελευταία χρόνια μέσα από την τις εμπειρίες βελτιωθήκαμε και συνεχίζουμε να βελτιωνόμαστε: λειτουργεί το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο, έχουμε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους πολίτες τόσο μέσω τηλεφώνων όσο και μέσω διαδικτύου, λύνουμε προβλήματα που ανακύπτουν κάθε στιγμή. Τις μέρες της κρίσης είχαμε θέσει στη διάθεση των κατοίκων του δήμου μας μέχρι και οχήματα μεταφοράς, για τις έκτακτες ανάγκες, ή χώρους υποδοχής για όσους αντιμετώπιζαν προβλήματα θέρμανσης. Όλα αυτά πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδιανόητα στο δήμο μας. Με τη βοήθεια των υπηρεσιακών παραγόντων και των εργαζομένων, αλλά κυρίως με την αποφασιστικότητα της διοίκησης, καταφέραμε να έχουμε πλέον πολιτική προστασία.

Θέλω να πω ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνεργασία μας και σε αυτά τα θέματα, αλλά και τους καλόπιστους πολίτες και τους ιδιώτες που βοήθησαν και σε αυτή την περίπτωση ο καθένας με τον τρόπο του, είτε δρώντας εθελοντικά είτε επικοινωνώντας μαζί μας, ενημερώνοντας ή θέτοντας προβλήματα προς αντιμετώπιση είτε ακολουθώντας απλώς τις οδηγίες της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας. Γιατί η πολιτική προστασία είναι υπόθεση όλων, κυριολεκτικά όλων.

 

Ερ. Στο δήμο σας, φιλοξενείτε το μεγαλύτερο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της χώρας (Αλεξάνδρειο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλονίκης) και μία από τις μεγαλύτερες Βιομηχανικές Ζώνες (ΒΙ.ΠΕ. Θεσσαλονίκης και Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου). Ποια τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα αυτής της διπλής, σημαντικής φιλοξενίας για το δήμο σας;

Απ. Τα πλεονεκτήματα είναι αυτονόητα και στις δύο περιπτώσεις. Αρκεί η κεντρική κυβέρνηση και η ίδια η Θεσσαλονίκη να τα αντιμετωπίζει ως πλεονεκτήματα.. Από το πιο απλό έως το πιο μεγάλο. Από τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που πρέπει να καλύπτουν επαρκώς τις δημόσιες μετακινήσεις, μιας και αναφερόμαστε σε πολύ μεγάλους πληθυσμούς και στο ΤΕΙ και στη ΒΙΠΕ, μέχρι τα επενδυτικά πλάνα για τη Θεσσαλονίκη και το Λιμάνι.

Για παράδειγμα, δεν μπορεί να διαθέτουμε αυτές τις πολυπληθείς δραστηριότητες και να μην έχουν ολοκληρωθεί τα ημιτελή έργα της σύνδεσης του Λιμανιού με την ΠΑΘΕ και την Εγνατία Οδό ή η ενωτική οδός ΠΑΘΕ με την Π.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Έδεσσας. Δεν μπορεί το Βιομηχανικό Πάρκο Καλοχωρίου να παραμένει μια Άτυπη Βιομηχανική Συγκέντρωση που δημιουργήθηκε μέσα σε χωράφια, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα τα γνωστά προβλήματα στο οδικό δίκτυο και στην απορροή ομβρίων.

Κάποια στιγμή θα πρέπει η πολιτεία να τα δει και αυτή ως πλεονεκτήματα. Εμείς αναδείξαμε αυτά τα θέματα, πιέζουμε γι’ αυτά, αλλά δυστυχώς μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι κωφεύουν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ανάπτυξη του δικού μας Δήμου σημαίνει ανάπτυξη πόλης της Θεσσαλονίκης. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, για τα αυτονόητα που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί, με την ελπίδα ότι πολύ σύντομα η κεντρική κυβέρνηση θα μας ακούσει.

 

Ερ. Στο δήμο Δέλτα, που ομολογουμένως αποτελεί το φυσικό «πάρκο» της αστικής Θεσσαλονίκης, ως η πιο κοντινή στην πόλη ύπαιθρος, υπάρχει ένας μεγάλος κάμπος, που είναι από τους μεγαλύτερους ορυζώνες της Ευρώπης. Πόσο σημαντικό θεωρείτε ότι είναι αυτό για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής;

Απ. Είναι σημαντικός όχι μόνο για ην οικονομία της περιοχής μας αλλά για την εθνική οικονομία. Εδώ, στη Δ.Ε. Χαλάστρας και στη Δ.Ε. Αξιού παράγεται το 70% του ρυζιού όλης της Ελλάδας, από το οποίο εξάγεται περίπου το 80%.

Όσο για τη Θεσσαλονίκη, πράγματι ο Δήμος μας αποτελεί το μεγάλο φυσικό πάρκο που τόσο αναζητά η μεγάλη πόλη, αφού μόλις στα 15 χλμ από την πλατεία Αριστοτέλους βρίσκεται κανείς στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού, αλλά και στους αγρούς, στο φυσικό περιβάλλον. Μια ημερήσια εκδρομή – σπουδαία εμπειρία, που μπορεί να συνδυαστεί με τις εξαιρετικές ταβέρνες που υπάρχουν στα χωριά μας. Τόσο κοντά στη Θεσσαλονίκη!

 

Ερ. Όσον αφορά το νέο εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, με το οποίο θα διεξαχθούν οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές, θεωρείτε ότι θα δημιουργήσει εντέλει προβλήματα ή όχι, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Απ. Το έχω πει από την πρώτη στιγμή και ήδη οι συνέπειες είναι εμφανείς σε όλους τους Δήμους. Έχουμε κόντρα της απλής λογικής με τον βαθύ κομματισμό. Είναι κόντρα στη λαϊκή βούληση. Σημειώστε κάτι που πιθανόν αυτή τη στιγμή να διαφεύγει της προσοχής των πολιτών, αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρό: το επόμενο στάδιο είναι να βρεθούμε προ χάους, καθώς σε πολλούς δήμους δε θα μπορούν να σχηματιστούν οι αναγκαίες πλειοψηφίες. Και από τα αυτοδιοίκητο θα περάσουμε στο… αδιοίκητο. Με ολέθριες συνέπειες για τις τοπικές κοινωνίες, για τον αξιακό πολιτικό πολιτισμό μας, για την πρόοδο όλης της ελληνικής περιφέρειας. Η ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι τεράστια.

 

Ερ. Ως άνθρωπος της Αυτοδιοίκησης αλλά και γνώστης της, πώς βλέπετε την πιθανή απόδοση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ στους δήμους;

Απ. Ο ΕΝΦΙΑ, όπως εφαρμόζεται στην Ελλάδα, είναι ένας άδικος νόμος. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Επίσης, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη να μετατρέψει τους Δήμους σε φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς του Κράτους. Από κει και πέρα, είναι σημαντικό η απόδοσή του στους Δήμους να μην συνδυαστεί με μείωση των ΚΑΠ, επομένως να μην σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη μείωση χρηματοδότησης των Δήμων, η οποία σημειωτέον τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 75%. Είναι ένα θέμα που είναι υπό συζήτηση με το κεντρικό συλλογικό μας όργανο, την ΚΕΔΕ. 

 

Ερ. Πώς βλέπετε αλήθεια, τον μεγάλο αριθμό υποψηφίων δημάρχων στον γειτονικό σας δήμο, το δήμο Θεσσαλονίκης;

Απ. Δεν θέλω να το σχολιάσω. Εκείνο που με απασχολεί ως προς τον κεντρικό δήμο είναι ο αυριανός Δήμαρχος να έχει αντίληψη της μητροπολιτικής Θεσσαλονίκης, στην ουσία της μητροπολιτικότητας των προβλημάτων και των προοπτικών. Να έχει συναίσθηση –και αυτό δεν είναι καθόλου μειωτικό για εκείνον- ότι διοικεί τον κεντρικό Δήμο της ιστορικής Θεσσαλονίκης. Δηλαδή ότι τα προβλήματα και οι προοπτικές της πόλης δεν έχουν όρια στο Ντεπώ και την Ξηροκρήνη, αλλά φτάνουν μέχρι τη Νέα Μηχανιώνα και τα Νέα Μάλγαρα. 

 

Ερ. Επισημαίνεται από πολλούς, ότι το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, είναι μέγιστη εθνική πρόκληση. Κατ’ άλλους μέγα εθνικό θέμα είναι το δημογραφικό. Πώς εκτιμάται τα ζητήματα αυτά;

Απ. Το προσφυγικό – μεταναστευτικό είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο, το οποίο δυστυχώς η κυβέρνηση επέλεξε από την πρώτη στιγμή να το χειριστεί μόνη της, αποκλείοντας κάθε συνεργασία με τους Δήμους, όχι μόνο εδώ αλλά και στη Σάμο, την Κω, τη Χίο, τη Μυτιλήνη κ.α. Δυστυχώς παρά τις εκκλήσεις μας μέσω των συλλογικών μας οργάνων ΠΕΔ-ΚΜ και ΚΕΔΕ, οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν. Όλοι οι Δήμοι ήμασταν μαζί, αλλά η κυβέρνηση επέβαλε τις ιδεοληψίες της!

Το δημογραφικό είναι μεγαλύτερο! Είναι εθνικό θέμα για το οποίο πρέπει να υπάρξει άμεσα αλλαγή πολιτικής προς υποστήριξη της οικογένειας, της τριτεκνίας και της πολυτεκνίας.

 

Ερ. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» και η επόμενη μέρα: Πιστεύετε ότι θα αποβεί μακροπρόθεσμα σε βάρος ή προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων;

Απ. Το είπα από την πρώτη στιγμή ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά θα δημιουργήσει μια ανοιχτή πληγή. Είναι ένα τεράστιο λάθος. Ενισχύει τα άκρα και τροφοδοτεί την αστάθεια στην περιοχή μας. Η Ιστορία είναι γραμμένη στο είναι του καθενός μας, δεν είναι γραμμένη στα κιτάπια των πολιτικών. Και η Ιστορία λέει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική. Δε λέει πουθενά ότι είναι σκοπιανή. Θεωρώ ότι η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι το τέλος αλλά η αρχή μιας περιόδου με πολλές δυσκολίες, όχι μόνο στα Βαλκάνια αλλά και στο εσωτερικό της πατρίδας μας. Πρέπει οι Έλληνες να μείνουμε ενωμένοι, πιστοί στα εθνικά μας δίκαια. Γιατί τώρα πια πρέπει να διεκδικούμε αυτό που μέχρι χθες ήταν δικό μας. Αυτή πιστεύω είναι απαίτηση του λαού κι αυτό πρέπει να υπηρετούν οι κυβερνήσεις.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές
Η αμαξοστοιχία IC54 (Αθήνα – Θεσσαλονίκη) παραμένει σταθμευμένη στον Σ.Σ Λειβαδιάς, λόγω πυρκαγιάς πλησίον των γραμμών
Τρένο για Θεσσαλονίκη ακινητοποιήθηκε γεμάτο επιβάτες - Φωτιά κοντά στις γραμμές