Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Αναγκαία η συμμετοχή των νέων στις Ευρωεκλογές

Συζήτηση με θέμα «Η Ευρώπη για τη νεολαία» θα γίνει στον Δήμο Αμπελοκήπων

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στις 26 Μαΐου 2019 θα διεξαχθούν οι Ευρωεκλογές, όμως ποια είναι η σχέση των νέων με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Οι περισσότεροι φαίνεται πως γνωρίζουν προγράμματα όπως Erasmus+, όμως όταν έρθει η ώρα να ψηφίσουν δείχνουν να μην ενδιαφέρονται, να μην θέλουν να πάρουν θέση.

Στην τρίτη κατά σειρά εκδήλωση με θέμα «Η Ευρώπη για τη νεολαία» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 10 Απριλίου 2019 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης (Πατριάρχου Γεωργίου Ε΄ 12, Αμπελόκηποι) θα γίνει μια συζήτηση που θα δώσει απαντήσεις για τις πρωτοβουλίες και τα προγράμματα που έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους με στόχο τη στήριξη της ακαδημαϊκής και επαγγελματικής κατάρτισής τους, τη βελτίωση των δεξιοτήτων τους, την προώθηση της φοιτητικής κινητικότητας και την παροχή θέσεων πρακτικής άσκησης στο εξωτερικό.

Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία γίνεται στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιεί το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ και η Έδρα Jean Monnet για τη Δημοσιογραφία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης σχετικά με την επικοινωνιακή καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επικείμενες εκλογές. Μάλιστα οι δράσεις πραγματοποιούνται μέσω του προγράμματος #pressEU_NextGen.

Ρωτήσαμε την μεταπτυχιακή φοιτήτρια "European Journalism" School of Journalism and Mass Communications, AUTh και μέλος του εργαστηρίου ειρηνευτικής δημοσιογραφίας Ιωάννα Μ. Κωστοπούλου πόσο γνωρίζουν οι νέοι τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η ΕΕ για αυτούς και μας δήλωσε ότι: «Δυστυχώς, και σύμφωνα με τις έως τώρα συζητήσεις μας, οι νέοι δεν γνωρίζουν όλες τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για αυτούς. Η δημοφιλέστερη πρωτοβουλία, μέχρι στιγμής, φαίνεται πως είναι το πρόγραμμα Erasmus+, πρόγραμμα της ΕΕ που βοηθά τους νέους να ζήσουν, να σπουδάσουν ή και να εργαστούν για ένα χρονικό διάστημα στο εξωτερικό. Έχει παρατηρηθεί, επίσης, το εξής φαινόμενο: ότι ενώ οι νέοι είναι αυτοί που, κυρίως, αξιοποιούν τα ωφελήματα από την ΕΕ (ταξίδια, σπουδές, κ.ά.), είναι παράλληλα και αυτοί που δείχνουν την σημαντικότερη αποστασιοποίηση από τις εκλογικές διαδικασίες, ειδικά σε ό,τι αφορά στην Ευρώπη. Η πρωτοβουλία, λοιπόν, #pressEU_NextGen, η οποία πραγματοποιείται με την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αποσκοπεί στο να ενημερώσει, να ενεργοποιήσει και να κινητοποιήσει τους νέους, ευρωπαίους πολίτες και για τις πρωτοβουλίες της ΕΕ, αλλά και για την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στις επικείμενες εκλογές του Μαΐου. Οι δράσεις που αναπτύσσουμε μέσω του προγράμματος και του εργαστηρίου μας, και σε συνεργασία με το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα και το Europe Direct της Θεσσαλονίκης, είναι καινοτόμες και ειδικά προσαρμοσμένες στους νέους».

Ποιες πρωτοβουλίες και προγράμματα έχει αναπτύξει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους; Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ Νίκος Παναγιώτου που θα κάνει τον συντονισμό της συζήτησης στην εκδήλωση δήλωσε: «Η ΕΕ έχει αναπτύξει πολλές πρωτοβουλίες για τους νέους. Ως τις πλέον αποτελεσματικές και σημαντικές θα ξεχώριζα το youth exchanges, ένα πρόγραμμα που έχει ενθαρρύνει τον εθελοντισμό τις ανταλλαγές των νέων και τις οργανώσεις τους. Η εθελοντική εργασία αλλά και η δυνατότητα των νέων να έρθουν σε επαφή και να αναπτύξουν δράσεις και προγράμματα σε καίρια και πολύ επίκαιρα ζητήματα έδωσε τη δυνατότητα σε χιλιάδες νέους να γνωρίσουν, συζητήσουν και να αναδείξουν την πολυμορφία της Ευρώπης. Το πρόγραμμα Erasmus, που παραμένει ένα από τα πλέον δημοφιλή και πολύ επιτυχημένα προγράμματα καθώς ενοποιεί τον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επιτρέπει τη μετακίνηση νέων φοιτητών είτε για πρακτική άσκηση αλλά το κυριότερο να σπουδάσουν για  ένα εξάμηνο ή ολόκληρο χρόνο σε ένα άλλο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο. Όπως έχει προκύψει από μια παλαιότερη έρευνα μου, αλλά και από άλλες αντίστοιχες έρευνες, το εν λόγω πρόγραμμα έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο στη δημιουργία μιας κοινής ευρωπαϊκής ταυτότητας και διαμόρφωση μιας άλλης ερευνητικής και συνεργαστικής ευρωπαϊκής κουλτούρας. Τέλος το πρόγραμμα που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής my first Eures Job εντάσσεται στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που στόχο έχουν να απαντήσουν σε ένα κυρίαρχο ζήτημα αυτό της ανεργίας των νέων. Βάση της πρωτοβουλίας αυτής πολλοί /ες νέοι/ες θα έχουν τη δυνατότητα να μετεγκατασταθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ για να εργαστούν για 6 μήνες ή για πρακτική άσκηση. Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή που δοκιμάζεται η συνοχή της ΕΕ τα προγράμματα που αφορούν τους νέους μπορούν να αποτελέσουν ένα δόκιμο παράδειγμα για να ενισχυθεί το Ευρωπαϊκό όραμα».

6f1.jpg

Πόσο ενημερωμένοι είμαστε σχετικά με τις Ευρωεκλογές; Ο καθηγητής στο τμήμα Δημοσιογραφίας ΑΠΘ Γρηγόρης Πασχαλίδης αναφέρει: «Αν κρίνουμε από την ελάχιστη προσοχή που δείχνουν τα μέσα ενημέρωσης αλλά και τα πολιτικά κόμματα για τα μείζονα ζητήματα των προσεχών Ευρωεκλογών, αυτές θα μπορούσαν να αφορούν όχι απλώς μια άλλη, μακρινή ήπειρο αλλά κυριολεκτικά έναν άλλο πλανήτη! Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και αρκετές από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, μοιάζει να έχουμε να επιλέξουμε τους εθνικούς αντιπροσώπους μας σε ένα πάρτυ ή άλλη ψυχαγωγική περίσταση, την ίδια στιγμή που για τα ψηφοδέλτια άλλων ευρωπαϊκών χωρών επιλέγονται οι πιο ειδικοί και καταρτισμένοι υποψήφιοι. Η απαξίωση των Ευρωεκλογών είναι, όμως, συνεπής με τη γενικότερη απουσία ουσιαστικής κάλυψης των ευρωπαϊκών ζητημάτων και πολιτικών. Σα συνέπεια, στο μυαλό πολλών πολιτών η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Τρόικα, ο ΄κακός’ Ντάισελμπλουμ ή ο ‘καλός’ Γιούγκερ, παρά η πληθώρα και οι συνέπειες των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και πολιτικών που αγγίζει κάθε σχεδόν πτυχή της καθημερινότητάς μας, από τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, τη νεολαία και την ανάπτυξη, το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις μας, έως την υγεία και την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό».   

6f2.jpg

Ο κύριος Φραγκονικολόπουλος. Φωτογραφία από την Ιωάννα Κωστοπούλου

Ποια η σημασία των φετινών ευρωεκλογών; Ο Χρήστος Φραγκονικολόπουλος, Καθηγητής, και Κάτοχος Έδρας Jean Monnet δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ήταν και είναι σημαντικές, γιατί προσφέρουν στους πολίτες και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΕΕ να σκεφτούν πέρα από εσωστρεφείς αντιπαραθετικές λογικές του τύπου: “εμείς” και ο “κόσμος” ή “εμείς” ή ο “κόσμος”. Και ειδικότερα σήμερα, όπου ο φόβος και γενίκευση («εμείς» και «αυτοί») καλλιεργεί λογικές της επίρριψης ευθυνών. Το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη εξωστρεφών αφηγημάτων, όπως “εμείς” μέσα στον “κόσμο” ή “εμείς” σε σχέση με τον “κόσμο”. Οι ευρωεκλογές είναι η ευκαιρία για τη δημιουργία  ισχυρών γεφυρών επικοινωνίας, που συνδέουν την “εδώ πραγματικότητα” (το σπίτι μας, τον τόπο μας, τη δουλειά μας) με την “εκεί πραγματικότητα” (τον φαινομενικά απόμακρο και ξένο κόσμο). Μόνο έτσι θα μπορέσουμε  να συλλογιστούμε τη θέση μας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και να προτείνουμε  εναλλακτικές προοπτικές. Αβάσιμες λύσεις, που στηρίζονται σε συναισθήματα και προκαταλήψεις, όπως αποδεικνύει το Brexit, oδηγούν σε αδιέξοδα, τα οποία τα πολιτικά συστήματα δεν μπορούν να ελέγξουν».

 

 

Χρήσιμα

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν η Επικεφαλής του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct» Χρύσα Αντωνίου, η Υποψήφια Διδάκτωρ του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας «European School Radio, Το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο» Ευτυχία Τούλλιου, η Δημοσιογράφος FM100 Ναυσικά Γκράτσιου και ο Φοιτητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Μέλος της Εθνικής Ομάδας Εργασίας (ΕΟΣ) για τον Δομημένο Διάλογο για τη Νεολαία Γιώργος Παπαγεωργίου.

Οι νέες και νέοι που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη σημασία των ευρωεκλογών που θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2019 και παράλληλα να συμμετέχουν ενεργά στη συζήτηση, παρουσιάζοντας τις δικές τους προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή για θέματα που αφορούν την ολοκλήρωσή της. Είσοδος ελεύθερη.

 

Από την έντυπη έκδοση του "Τύπου Θεσσαλονίκης"

Η κεντρική φωτογραφία είναι από τον Βασίλη Σερβετά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: Σύσταση από τον ΕΜΑ για δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα
Δεξαμεθαζόνη για τη θεραπεία των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19 που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη
Κορωνοϊός: Σύσταση από τον ΕΜΑ για δεξαμεθαζόνη σε ασθενείς με βαριά συμπτώματα