Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ορφανός: Να γίνει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης home port για κρουαζιέρες

Ο υποψήφιος δήμαρχος παρουσίασε το πρόγραμμά του για την οικονομική ανάπτυξη, τον τουρισμό και τις υποδομές

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Την ανάδειξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης σε λιμένα αφετηρίας κρουαζιέρας (Home port) πρότεινε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Ορφανός στη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης των βασικών αξόνων του προγράμματός του στους τομείς της οικονομικής ανάπτυξης, του τουρισμού και των υποδομών.

Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον, μια πόλη που μπορεί να αλλάξει με αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες και να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στον ελλαδικό χώρο, τόνισε ο κ. Ορφανός κατά την έναρξη της ομιλίας του. Κινητοποιούμε όπως τόνισε τις πιο δημιουργικές δυνάμεις της πόλης. Μίλησε για προσέλκυση επενδύσεων, ενίσχυση επιχειρηματικότητας ιδιαίτερα της νεανικής, για παροχή ευκαιριών και δημιουργία κατάλληλου επιχειρηματικού εδάφους, ώστε οι νέοι να μείνουν εδώ να δημιουργήσουν. Στόχος μας η ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην ιδιαίτερη πολιτιστική της κληρονομίας, τόνισε μεταξύ άλλων.  

Ειδικότερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς παρουσία πλήθος κόσμου, ο κ. Ορφανός, για το λιμάνι της πόλης, τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης από το home porting  θα είναι: το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες θα φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη στην αρχή και στο τέλος του ταξιδιού τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στα ξενοδοχεία, η τόνωση της τοπικής οικονομίας από εργασίες του λιμανιού, η αύξηση θέσεων εργασίας στο λιμάνι αλλά και σε επιχειρήσεις συναφείς με τον τουρισμό, η αύξηση εσόδων των υπηρεσιών (π.χ αναψυχής και διασκέδασης), η αύξηση εσόδων από λιμενικά τέλη, αγορές προϊόντων από τοπικά καταστήματα, έμμεσες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, αεροπορικές ανταποκρίσεις με πόλεις της ΝΑ Ευρώπης κ.ά. Είπε ακόμη ότι θα ενταθεί η προσπάθεια για σιδηροδρομική σύνδεση με κοντινές πόλεις.

orfanos1.jpg

Κέντρο υποδοχής επιχειρηματιών και επενδυτών

Οι προτάσεις του στο κομμάτι της οικονομικής ανάπτυξης περιλαμβάνουν ακόμη την ίδρυση κέντρου υποδοχής επιχειρηματιών και επενδυτών «Thessaloniki Business Region», που θα προσφέρει πληροφόρηση για σε κάθε ενδιαφερόμενο και θα βοηθάει ξένους επιχειρηματίες που θα επιλέγουν τη Θεσσαλονίκη ως έδρα ενώ θα μπορεί να προσφέρει έως και προσωρινή έδρα σε όσους θα θελήσουν να δοκιμάσουν για ένα διάστημα το επιχειρηματικό  περιβάλλον της πόλης. Άλλοι στόχοι προβλέπουν την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας, τη στήριξη και ενίσχυση της αγοράς του κέντρου και των περιφερειακών αγορών. Για τους νέους ο κ. Ορφανός μίλησε για απαλλαγή από δημοτικά τέλη νέων που θα επιχειρούν σε συγκεκριμένες, υποβαθμισμένες, περιοχές αλλά και για  μόνιμη ομάδα εντός του δήμου για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Μίλησε ακόμη για ψηφιακό κατάλογο για όλους τους επαγγελματίες-επιχειρήσεις και για τη δημιουργία εμπορικού κέντρου για τις χώρες της Ν.Α Ευρώπης. Για το παρεμπόριο είπε ότι στόχος είναι η άμεση καταπολέμησή του. Μίλησε ακόμη και για την ανάπλαση της ΔΕΘ.

Τουριστική προβολή της Θεσσαλονίκης

Στον τομέα του τουρισμού, το πρόγραμμα του συνδυασμού «Η Θεσσαλονίκη είναι το μέλλον» προτείνει μια ολοκληρωμένη επικοινωνιακή εκστρατεία, την καμπάνια «Destination Thessaloniki». «Γνωρίζεται ότι μόνο 7% των τουριστών πηγαίνει στην Ν. Παραλία, ούτε αυτά που έχουμε δεν διαφημίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά. Η Θεσσαλονίκη είναι «ένας προορισμός για όσους ψάχνουν μια πόλη με άπειρες διαφορετικές αποχρώσεις στην ταυτότητά της», όπως είπε και ανέπτυξε προτάσεις για εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Μίλησε ακόμη για χάραξη τουριστικής στρατηγικής σε συνεργασία με όλους τους φορείς που θα δίνει προτεραιότητα στους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, για θεματικές διαδρομές και δημιουργία θεματικών χαρτών κ.ά. Δίνουμε μεγάλο βάρος στο συνεδριακό τουρισμό, είπε ακόμη, ενώ μίλησε για τον στόχο να πετύχουμε τη διοργάνωση ενός μεγάλους διεθνούς συνεδρίου τουρισμού στην πόλη κάθε χρόνο. Είπε ακόμη ότι είναι σημαντική η αξιοποίηση των λουτρών Θέρμης. Προανήγγειλε επίσης την καθιέρωση του βραβείου Τουρισμού Θεσσαλονίκης που στο τέλος κάθε χρονιάς θα βραβεύει τις καλύτερες επιχειρήσεις ανά τομέα, ώστε να δοθεί κίνητρο στις επιχειρήσεις να είναι καλύτερες.

Υποδομές

Το πιο αποφασιστικό στοιχείο σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η πόλη να έχει υποδομές. Χρειάζεται οργανωμένο σχέδιο, όπως τόνισε. Μίλησε για ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομής και το σχεδιασμό της Θεσσαλονίκης του 2030 με νέες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. «Στη Θεσσαλονίκη του μέλλοντος οι υποδομές θα εκσυγχρονιστούν μέσα από τις σύγχρονες τεχνολογικές επεμβάσεις και θα μετατρέψουν τα στοιχεία των υποδομών σε αποτελεσματικές και ποιοτικές υπηρεσίες τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Σε σχέση με το οδικό δίκτυο αναφέρθηκε σε ορισμένες κινήσεις που πρέπει να γίνουν σε δρόμους της πόλης όπως η οδός Ι. Κωλέττη που απαιτεί όπως είπε διάνοιξη της στην κανονική της διατομή. Είπε ακόμη ότι θα δρομολογήσουν το σχεδιασμό προγράμματος παρακίνησης αγοράς υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων, όπως και τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών (σταθμοί φόρτισης κλπ). Για τα ταξί προτείνει επαναχωροθέτηση των πιατσών και τη συνέχιση της χρήση της λεωφορειολορίδας από τα ταξί. Για τα ΜΜΜ είπε ότι όλοι ξέρουμε το «κακό χάλι» που έχουν, ο «μέσος όρος αναμονής έχει γίνει 22 λεπτά». Μίλησε μεταξύ άλλων για νυχτερινά δρομολόγια λεωφορείων, αντικατάσταση λεωφορείων με ηλεκτρικά, σηματοδοτούμενους κόμβους που θα δίνουν προτεραιότητα στα λεωφορεία σε άξονες, σε περιοχές με πίεση, επανέλεγχο συστήματος θαλάσσιων συγκοινωνιών. Για τις αρμοδιότητες που έχει ο δήμος σε σχέση με τα ΜΜΕ πρότεινε μεταξύ άλλων νέα βιοκλιματικά στέγαστρα, οθόνες αφής για ενημέρωση σχετικά με διαδρομή, ασύρματο δίκτυο, φορτιστές κινητών, τηλεματική κ.ά. Σε σχέση με το ποδήλατο είπε ότι πρέπει να ξαναδούμε όλο το δίκτυο.

Σημειώνεται ότι ο κ. Ορφανός έχει παρουσιάσει ήδη τους βασικούς άξονες του πολιτικού του προγράμματός στον τομέα του Πολιτισμού ενώ ακολουθούν άλλες δύο παρουσιάσεις για την παρουσίαση και άλλων τομέων του προγράμματος.

Δείτε παρακάτω στιγμιότυπο από την έναρξη της ομιλίας του κ. Ορφανού καθώς και περισσότερες φωτογραφίες

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ