Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Νέο αεροδρόμιο «Μακεδονία» μέχρι το 2021

Δύο χρόνια Fraport Greece στο τιμόνι των 14 περιφερειακών αεροδρομίων - Οι αριθμοί

Δυο χρόνια συμπληρώθηκαν από την  ημέρα ανάληψης της λειτουργίας, διαχείρισης και ανάπτυξης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων από την Fraport Greece, η οποία παρουσίασε χθες την πρόοδο των έργων και τα οφέλη στην ελληνική οικονομία.

Όπως αναφέρει, οι εργασίες στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Καβάλας και Χανίων έχουν ολοκληρωθεί και οι επιβάτες απολαμβάνουν πλέον αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία, νέες υπηρεσίες, μεγαλύτερες ανέσεις και ταχύτερη εξυπηρέτηση. Μέχρι το τέλος του έτους θα ολοκληρώνονται  σταδιακά τα έργα αναβάθμισης και επέκτασης στα αεροδρόμια της Σάμου της Μυτιλήνης της Ρόδου της Σκιάθου του Ακτίου και της Κεφαλονιάς.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των υποδομών θα συμπληρώσει μέχρι το 2021 η παράδοση των νέων αεροδρομίων σε Κω, Σαντορίνη, Μύκονο, Κέρκυρα και στο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης.

skg_2.jpg

Υπενθυμίζεται ότι ο σχεδιασμός για το αεροδρόμιο Μακεδονία περιλαμβάνει: Νέο Τερματικό Σταθμό, Επέκταση τερματικού σταθμού κατά 30.988 m2 και δημιουργία νέας πρόσβασης, Ανακαίνιση του υπάρχοντος τερματικού σταθμού, Νέο πυροσβεστικό σταθμό, Επέκταση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων ή σύνδεση με το δημοτικό δίκτυο, Aναδιοργάνωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών, Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών, Εγκατάσταση συστήματος «HBS inline screening» για τον έλεγχο των αποσκευών, 47% αύξηση των σταθμών Check-in (από 30 σε 44), 75% αύξηση των ζωνών παραλαβής αποσκευών (από 4 σε 7), 50% αύξηση του συνολικού αριθμού πυλών (από 16 σε 24) και διπλασιασμό των σημείων ασφαλείας και ελέγχου του αεροδρομίου (από 6 σε 12).

skg_1.jpg
skg_4.jpg

Σύμφωνα με τη Fraport Greece, τα οφέλη για τη χώρα από την επένδυση για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας είναι πολλαπλά: εφάπαξ προκαταβολή ύψους 1,234 δισ. ευρώ του τιμήματος παραχώρησης που καταβλήθηκε τον Απρίλιο του 2017, ετήσια αμοιβή παραχώρησης ύψους 22,9 εκατ. ευρώ, ετήσια μεταβλητή αμοιβή παραχώρησης 28,5% των λειτουργικών κερδών με και την ολοκλήρωση του επενδυτικού προγράμματος, 1 ευρώ ανά αναχωρούντα επιβάτη (περίπου 14 εκατ. ευρώ για 2018) αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο για τη χρηματοδότηση της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, των αεροδρομίων που διαχειρίζεται το Δημόσιο και διαδρομών στο πλαίσιο ΥΠΔΥ και περίπου 13 εκατ. ευρώ ετησίως καταβάλλονται για παροχή υπηρεσιών από το Ελληνικό Πυροσβεστικό Σώμα και την Πολεμική Αεροπορία.

Ακόμη, από την έναρξη της παραχώρησης, η Fraport Greece, έχει επίσης αποδώσει στο ελληνικό Δημόσιο ασφαλιστικές εισφορές και φόρους μισθωτών υπηρεσιών ύψους 21.201.594 ευρώ και φόρο εισοδήματος και λοιπούς φόρους ύψους 21.341.718 ευρώ ενώ 15.267.908 ευρώ θα καταβληθούν εντός του 2019.

"Μέσα στα δυο αυτά χρόνια είμαστε υπερήφανοι για τον αριθμό των εργαζομένων μας που διευρύνεται συνεχώς. Οι άμεσες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 32%, φτάνοντας πλέον τις 700 και παράλληλα οι θέσεις εργασίας που συνδέονται έμμεσα με τη δραστηριότητα της εταιρείας ξεπερνούν τις 14.000", επισημαίνει ακόμη η Fraport Greece.

10f1.jpg

Στο πλαίσιο της χθεσινής επετείου ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Alexander Zinell ανέφερε: «Πριν από δύο χρόνια η Fraport Greece αποδέχτηκε μια πρόκληση που λίγοι θα είχαν αναλάβει: την ταυτόχρονη αναβάθμιση 14 αεροδρομίων σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια. Κάθε αεροδρόμιο εξυπηρετεί έναν μοναδικό προορισμό και υποστηρίζει τον πιο δυναμικό κλάδο της ελληνικής οικονομίας: τον τουρισμό. Η παράδοση των νέων υποδομών, εντός ενός τόσο αυστηρού χρονοδιαγράμματος και το σημαντικά βελτιωμένο επίπεδο υπηρεσιών είναι αποτέλεσμα που απαιτούσε ομαδικό πνεύμα και συνεργασία με πολλούς φορείς. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου προς όλους τους εργαζόμενους της Fraport Greece για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους προς το κοινό όραμα. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την ελληνική πολιτεία για την υποστήριξη αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας Δημόσιου- Ιδιωτικού τομέα».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ