Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ρομποτική και drones κατακτούν την αγορά βιοκαλλιέργιας

ψεκασμοι-drones

Γευστικά προϊόντα με μειωμένο κόστος μπορούν να πετύχουν βιοκαλλιεργητές με τη μέθοδο μιας startup από τη Θεσσαλονίκη

Την παραγωγή "γευστικών προϊόντων από μια διαδικασία παραγωγής μειωμένου κόστους, που θα πετυχαίνει και την προστασία του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των υπόγειων υδάτων", έχει ως στόχο ο συνδυασμός των σύγχρονων τεχνολογικών μέσων, της πληροφορικής, της γνώσης και της εμπειρίας γεωπόνων και αγροτών, που εμπλέκονται στην παραγωγή  σήμερα,  όπως τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", ο Θεόδωρος Ποτήρης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και συνδημιουργός της "Advanced Intelligent Robotics", μιας ελληνικής εταιρείας με όλα τα χαρακτηριστικά μιας νεοφυούς επιχείρησης (startup).

Η εταιρία περιγράφεται από τους δημιουργούς της ως μια επιχείρηση "πολύ υψηλής έντασης γνώσης", μια startup με αντικείμενο αυτό που αποκαλείται "κρίσιμη καινοτομικότητα" σε ένα ιδιαίτερα εξελιγμένο τομέα, αυτόν των αυτόνομων κινούμενων συστημάτων και κυβερνοφυσικών συστημάτων (autonomous mobile systems & cyber physical systems). Απαντώντας στο πώς συνδυάζεται αυτός ο τομέας υπερυψηλής τεχνολογίας με κάτι πρωτογενές όπως η παραγωγή, ο κ. Ποτήρης τόνισε πως αυτό που πρωτίστως ενδιαφέρει είναι "η βελτίωση της ποιότητας και η ύπαρξη ενός εδάφους κατάλληλου για καλλιέργεια".

"Χρησιμοποιούμε ρομποτική τεχνολογία, drones, αισθητήρες εδάφους και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία υπάρχει και είναι διαθέσιμη σε κάθε στιγμή για τον αγρό από διάφορα μέσα, ώστε να δημιουργούμε κάποια μοντέλα, με τα οποία μπορούμε να δώσουμε στον καλλιεργητή πληροφορία για το κατά πόσον είναι π.χ., καλή η αποστράγγιση του εδάφους, αν υπάρχει ενδεχομένως πολύ υψηλή ή χαμηλή υγρασία, αν υπάρχουν προβλήματα ανάπτυξης, πού το έδαφος ασθενεί και δεν έχει δώσει στο φυτό κάποια θρεπτικά συστατικά" εξηγεί ο κ. Ποτήρης, που επιπλέον εστιάζει στο πώς όλα αυτά τα δεδομένα και η συνεργασία που προκύπτει μπορούν να οδηγήσουν σε μια συγκομιδή πληρέστερη και πιο εύκολη. "Μπορούμε ακόμη και να βοηθήσουμε στο (να μάθει ο παραγωγός) σε ποια φάση ωρίμανσης είναι ο καρπός, ώστε να ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για τη συγκομιδή" συμπληρώνει ο Έλληνας ηλεκτρολόγος μηχανικός, που τονίζει πως "κλειδί" για την πετυχημένη πορεία μέχρι την συγκομιδή είναι "η πληθώρα των πληροφοριών που υπάρχουν τόσο στο ορατό, όσο και στο μη ορατό φως".

Η εταιρεία εστιάζει στην ανάπτυξη του συγκεκριμένου πρωτοποριακού συστήματος γεωργίας ακριβείας που, όπως εξηγούν οι εκπρόσωποί της, ενσωματώνει μερικές από τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς της γεωπονίας, της αγρονομίας, της αυτόνομης ρομποτικής, της επεξεργασίας εικόνας, της μηχανικής μάθησης, των ψηφιακών κατασκευών, όπως και του Διαδικτύου των Πραγμάτων (Internet of Things, IoT), ενώ λέξεις-κλειδιά για να γίνουν κατανοητά συστήματα όπως αυτό των Ελλήνων startupers είναι η αυτοματοποιημένη επιθεώρηση των καλλιεργειών, "ώστε να μην χρειάζεται ο αγρότης ή ο γεωπόνος να μεταβαίνει συχνά στις καλλιέργειες που μπορεί να είναι διάσπαρτες και άρα να κοστίζουν σε χρόνο και μετακινήσεις".

"Καθώς διαβάζουμε τα φύλλα των φυτών, το χώμα και χρησιμοποιούμε και πιο παραδοσιακές μεθόδους, επιτυγχάνεται η έγκαιρη ανίχνευση και αντιμετώπιση των νόσων των φυτών με κατάλληλα σκευάσματα, αλλά και η βελτιστοποίηση της επιλεκτικής συγκομιδής" τονίζει ο κ. Ποτήρης. Ως αποτέλεσμα, οι δημιουργοί του συγκεκριμένου ολοκληρωμένου συστήματος γεωργίας ακριβείας μιλάνε για ταχύτητα που μπορεί να είναι μέχρι οκτώ φορές γρηγορότερη σε σχέση με τις υπάρχουσες λύσεις και για σημαντική εξοικονόμηση επί του κόστους φυτοπροστασίας και διαχείρισης σε κάθε καλλιέργεια. Επισημαίνουν δε, πως έχουν ως αρχικό πελάτη-στόχο "τους περίπου 350.000 βιοκαλλιεργητές που υπάρχουν σήμερα σε όλο τον κόσμο". Η δε εξάλειψη της ανάγκης ψεκασμού ολόκληρης της καλλιέργειας με παρασιτοκτόνα, που σήμερα συνιστά τεράστιο κόστος για τους παραγωγούς και για το περιβάλλον σημείωσε πως είναι ένα σημαντικό όφελος της όλης διαδικασίας χρήσης του συστήματος και των δεδομένων που παρέχει. 

"Εκεί πλέον μπορούμε να εφαρμόσουμε επιλεκτικά τη θεραπεία μόνο για τα φυτά όπου υπάρχει ασθένεια και μόνο με τις αναγκαίες ποσότητες, χωρίς πλέον να υπάρχει το άγχος στον καλλιεργητή ότι αν δεν ψεκάσει επιπλέον θα χάσει τη σοδειά" καταλήγει ο κ. Ποτήρης, αναφερόμενος "στη μεγάλη αγωνία" των αγροτών επί του συγκεκριμένου θέματος, δηλαδή την τελική συγκομιδή και την επιβίωση και βελτιστοποίηση της σοδειάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
O Θόδωρος Καρυπίδης, ανέφερε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας πρέπει να γίνει -βάσει προκήρυξης- στο Πανθεσσαλικό και με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα.
Άρης: Επιμένει για τελικό με κόσμο - «8.000 για κάθε ομάδα» ζητά ο Καυρπίδης
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ
«Τον άλλο μήνα θα έχουμε και τις σχετικές πολύ ευχάριστες ανακοινώσεις» δήλωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Απόστολος Τζιτζικώστας: Τον άλλο μήνα οι ανακοινώσεις για την ανάπλαση της ΔΕΘ