Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Εισβολή σε σούπερ – μάρκετ γνωστής αλυσίδας (VIDEO)

Παρέμβαση από την Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης σε σούπερ μάρκετ στη Μενεμένη

Παρέμβαση πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σε γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη από μέλη της Ελευθεριακής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα το περιστατικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Μενεμένης όταν άτομα εισήλθαν στο σούπερ μάρκετ πετώντας τρικάκια και φωνάζοντας συνθήματα ενάντια σε «εργοδοτικές αυθαιρεσίες».

Αναλυτικά σε σχετική ανακοίνωση η Ελευθεριακή Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης αναφέρει για τη σημερινή παρέμβασή της:

«Οι πολυάριθμες εργοδοτικές αυθαιρεσίες από την συγκεκριμένη πολυεθνική εταιρία έχουν δημιουργήσει ένα εξευτελιστικό εργασιακό περιβάλλον. Η ιστορική πραγματικότητα έχει δείξει πως μόνο μέσα από την ταξική αυτοοργάνωση και τη συμμετοχή σε σωματεία βάσης θα μπορέσουμε να απαλλάξουμε τους εαυτούς μας από την εργοδοτική ασυδοσία, θέτοντας στο προσκήνιο τα κοινά μας υλικά συμφέροντα, τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Η ενεργή αντίσταση είναι υπόθεση όλων. Τα αφεντικά κάνουν αυτό που ξέρουν καλά κοιτώντας την απρόσκοπτη κερδοφορία τους πάνω στις πλάτες των εργαζομένων. Είναι καιρός να δώσουμε τις δικές μας απαντήσεις! Γι' αυτό, λοιπόν, αποφασίσαμε ως ένδειξη αλληλεγγύης στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες στην εργασιακή γαλέρα που λέγεται Lidl, όντας και εμείς οι ίδιοι και οι ίδιες οργανικό κομμάτι της εργατικής τάξης, να πραγματοποιήσουμε συμβολική παρέμβαση με τρικάκια και μοίρασμα κειμένων σε κατάστημα των Lidl επί της οδού Μοναστηρίου στη Μενεμένη στις 18/4 το μεσημέρι.

Εργασιακός μεσαίωνας …από τα LIDL

Η αλυσίδα καταστημάτων Lidl βραβεύτηκε πρόσφατα με τον τίτλο του "Top Employer". Προβάλλοντας όσο πιο πολύ γίνεται την "διάκριση" αυτή προσπαθεί να πείσει τους καταναλωτές (γιατί τους εργαζόμενους που μπαίνουν κατά εκατοντάδες απηυδισμένοι και παρουσιάζουν τις πραγματικές συνθήκες στα εν λόγω καταστήματα, κάτω από τις σχετικές αναρτήσεις, μάλλον δε θα τους πείσει). Είναι ένα κλασσικό παράδειγμα που καταδεικνύει τη γελοιότητα τέτοιου τύπου βραβείων: απονομή δηλαδή βραβείου κορυφαίου εργοδότη σε μια πολυεθνική που οι καταγγελίες για τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας, την εργοδοτική τρομοκρατία, τη ψυχολογική βία και την υπερενταντική εκμετάλλευση αποτελούν καθημερινά φαινόμενα.

Μεγαλοστελέχη και υπεύθυνοι αμειβόμενοι με τετραπλάσιο μισθό προσπαθούν να συγκαλύψουν αυτή την πραγματικότητα, συμβάλλοντας παράλληλα στην περαιτέρω εκμετάλλευση των εργαζομένων. Με στόχο την μεγιστοποίηση των κερδών δεν διστάζουν να μετατρέπουν τον χώρο εργασίας σε μαρτύριο. Οι παράλογοι στόχοι και οι τρελές απαιτήσεις αναγκάζουν χιλιάδες εργαζόμενους/ ες να δουλεύουν με απίστευτα υπερεντατικούς ρυθμούς. Υπερωρίες φαντάσματα, απαγόρευση των (ορισμένων απ το νόμο) διαλειμμάτων, καταθλιπτικό περιβάλλον, εκφοβισμός, απαγόρευση της κοινωνικής αλληλεπίδρασης με τους συναδέλφους σου μέσα στο κατάστημα και όλα αυτά για να μπορέσεις να νιώσεις την ανακούφιση ότι δεν απολύθηκες.

Και φυσικά... οι απολύσεις αποτελούν βασικό συστατικό της πολιτικής που ακολουθεί ο "κορυφαίος εργοδότης". Αυτό έχει διπλό κέρδος καθώς από την μία προσπαθεί να μπολιάσει τον κοινωνικό κανιβαλισμό στους/ιες εργαζόμενους/ες -κοινώς "φάε και τον διπλανό σου προκειμένου να επιβιώσεις"- και από την άλλη δημιουργεί ένα ευέλικτο προσωπικό που θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να αντικατασταθεί. Έτσι,το 2017 εκτός από τις 50 απολύσεις εργαζόμενων,ακολούθησαν και 70 παραιτήσεις, λόγω των αδιανόητων συνθηκών εργασίας. Το 2018 οι παραιτήσεις πλήθυναν ενώ οι καταγγελίες για απάνθρωπες συμπεριφορές ήταν ακόμη περισσότερες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η απόλυση καρκινοπαθή με την δικαιολογία ότι αντιμίλησε σε πελάτη. Ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που εργαζόμενοι βρέθηκαν στην πόρτα της εξόδου με το φανταστικό επιχείρημα "σκέφτηκε να κλέψει’’. Στα ταμεία έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου στα προϊόντα που είναι τοποθετημένα για να περάσουν από την ταμειακή ο προϊστάμενος, για να μπερδέψει τον υπάλληλο, πάει και βάζει άλλα πράγματα και μετά τον κατηγορεί για πλημμελή άσκηση καθηκόντων.

Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η πολυεθνική Lidl αντιμετωπίζει με τους πιο αυστηρούς όρους τους εργαζομένους της παρόλα αυτά δεν έχει την ίδια στάση απέναντι στα ευτελή προϊόντα της. Προϊόντα τα οποία ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) πολύ συχνά αναγνωρίζει ως απειλές για την υγεία των καταναλωτών και αποσύρει από τα ράφια της αλυσίδας. Διογκωτικά, αλλοιώσεις, ανάπτυξη μικροοργανισμών χαρακτηρίζουν την πλειοψηφία των "αγαθών" που βρίσκονται στους χώρους των καταστημάτων. Αγαθά τα οποία ο μέσος καταναλωτής αναγκάζεται πολλές φορές να αγοράσει λόγω του πολύ χαμηλού κόστους. Ο κώδωνας του κινδύνου έχει κρούσει πολλαπλώς αφού πολλές αναλύσεις προϊόντων έχουν δείξει πως η κατανάλωση τους είναι ακατάλληλη αφού στις περισσότερες των περιπτώσεων φέρεται να είναι συνυφασμένα ακόμα και με την εμφάνιση πολλών και διαφορετικών μορφών καρκίνου.

Η ειρωνεία βέβαια έγκειται στο γεγονός πως οι τιμές αυτών των ευτελών προϊόντων, που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρία Lidl στην Ελλάδα, μετά την αφαίρεση του συντελεστή ΦΠΑ, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ίδιων προϊόντων στις άλλες χώρες. Το νομιμοφανές τέχνασμα που χρησιμοποιεί η γερμανική αυτή εταιρία στην Ελλάδα είναι ότι σε κάθε μαγαζί που ανοίγει ιδρύει ξεχωριστή ομόρρυθμη εταιρία. Αυτό γίνεται, βέβαια, για να μην υπόκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί τριγωνικών (ενδοομιλικών) συναλλαγών, αφού με τις ομόρρυθμες εταιρίες ξεφεύγει από τους ελέγχους. Όπως είναι γνωστό στην αγορά, η μητρική εταιρία που είναι στο εξωτερικό παραγγέλνει τα είδη που θα εισαχθούν σε άλλη εταιρία, που η ίδια έχει συστήσει. Αυτή η δεύτερη (η ίδια ουσιαστικά με τη μητρική, αλλά με άλλη νομική μορφή) πουλάει με πολύ μικρό κέρδος τα ίδια πράγματα στην Ελλάδα.Το όφελος φυσικά αυτού του τεχνάσματος είναι διπλό καθώς από την μία ελέγχονται οι τιμές και από την άλλη πληρώνονται πολύ λιγότεροι φόροι. Αξιοσημείωτο είναι πως οι αποδείξεις περήφανα γράφουν “LIDL και ΣΙΑ Ο.Ε.”: αυτό σημαίνει πως δεν είναι σκέτη ομόρρυθμη εταιρία αλλά έχει και ένα δεύτερο συνέταιρο αλλά ετερόρρυθμο εταίρο, δηλαδή χωρίς ευθύνη. Με αυτό τον τρόπο καταφέρνει να δημιουργεί διαφορετικά εταιρικά σχήματα με αποτέλεσμα κάθε κατάστημα Lidl να διαφέρει εταιρικά με το διπλανό του.Ότι είναι νόμιμο δεν σημαίνει πως είναι και ηθικό άλλωστε αυτό το ξέρουμε καλά.

Δεν είμαστε επαίτες, ούτε χρωστάμε χάρη στα αφεντικά που πουλάμε την εργατική μας δύναμη για να πλουτίζουν αυτοί. Για όλους και όλες εμάς που δεν έχουμε κανένα άλλο μέσο για να επιβιώσουμε, αυτό είναι το μόνο που έχουμε να πουλήσουμε. Οι θρασύτητες απαιτήσεις τους και η εργοδοτική ασυδοσία μπορούν να ανασχεθούν μονάχα με την ταξική αυτοοργάνωση και τη συνδικαλιστική δράση των ίδιων των εργαζομένων. Η απάντησή μας στα αφεντικά είναι πως σε κάθε τους επίθεση, η εργατική τάξη θα βρίσκει πάντοτε τους τρόπους να αντεπιτίθεται μέχρι να καταργήσει τα προνόμια και τις εξουσίες των ισχυρών και των εχόντων.

Είναι καιρός να αντεπιτεθούμε.Να μην αφήσουμε την ενταντικοποίηση και τις εξευτελιστικές συμπεριφορές να γίνουν όρος ζωής για όλους και όλες μας.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ Ο ΤΣΑΜΠΟΥΚΑΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ, ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ