Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη σε ρυθμό Erasmus με 1000 διεθνείς φοιτητές

Εκπρόσωποι του πιο επιτυχημένου προγράμματος της ΕΕ συνεδριάζουν για πρώτη φορά στη χώρα μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στην πόλη μας βρίσκονται αυτές τις μέρες περισσότεροι από 1000 φοιτητές από όλο τον κόσμο για να συζητήσουν για το μέλλον του προγράμματος Erasmus και τον αντίκτυπό του στους φοιτητές που συμμετέχουν περισσότερα από 30 χρόνια πλέον.

Αφορμή; Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Φοιτητών Erasmus (Erasmus Student Network - ESN) της Ελλάδος που άρχισε την Πέμπτη και θα ολοκληρωθεί σήμερα.

Τα μέλη του Δικτύου ΕSN Greece στοχεύουν στον εμπλουτισμό της κοινωνίας μέσω των διεθνών φοιτητών. Με γνώμονα αυτό, έλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν το μεγαλύτερο συνέδριο της γενιάς του Erasmus, προσκαλώντας στη Θεσσαλονίκη 1000 διεθνείς φοιτητές. «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που καλωσορίζουμε τους Ευρωπαίους φοιτητές. Η εκπαίδευση στην Ευρώπη αλλάζει και το Erasmus είναι βασικός πυλώνας. Είναι αναζωογονητικό να βλέπεις τη νέα γενιά να παίρνει ενεργό μέρος στη διαμόρφωση αυτών των αλλαγών και στηρίζουμε έμπρακτα την προσπάθεια τους», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Γαβρόγλου.

Οι φοιτητές έκαναν αισθητή την παρουσία τους ήδη από την πρώτη μέρα της συνέλευσης με το Flag Parade, παρελαύνοντας στην παραλία της Θεσσαλονίκης και διασχίζοντας την πόλη με τα χρώματα της χώρας τους, υπογραμμίζοντας με αυτό τον τρόπο όλα αυτά που μας ενώνουν ως Ευρωπαίους.

Σημειώστε πως η Γενική Συνέλευση είναι παράλληλα μία ευκαιρία εξωστρέφειας και για τους φοιτητές των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων καθώς, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα πραγματοποιηθεί Mobility Fair σήμερα Κυριακή 21 Απριλίου στις 11:30, στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Στο Mobility Fair, οι φοιτητές που θα παρευρεθούν θα ενημερωθούν για σπουδές στο εξωτερικό, προγράμματα ανταλλαγής και πρακτικής άσκησης, εκπαιδευτικά σεμινάρια και εθελοντική εργασία από τους εκπροσώπους-φοιτητές 900 ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων. Μεταξύ άλλων εκεί θα παρουσιαστεί και το #pressEU_NextGen, η επικοινωνιακή καμπάνια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις επικείμενες εκλογές.

 

Κυριάκος Αθανασίου: «Να γυρίσουμε στις αξίες που έφτιαξαν την ευρωπαϊκή ιδέα»

3f1b.jpg

Αναφερόμενος στη σημασία του ερχομού των 1000 διεθνών φοιτητών στην πόλη μας ο Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΙΚΥ κ Κυριάκος Αθανασίου που απηύθυνε την Πέμπτη χαιρετισμό στην τελετή έναρξης της Γενικής Συνέλευσης του Δικτύου, δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Η αφρόκρεμα των φοιτητών της Ευρώπης ήρθε στη Θεσσαλονίκη. Ένα δυναμικό κομμάτι της έχει παρακολουθήσει προγράμματα Erasmus, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το έχει θεωρήσει ως το πιο επιτυχημένο της πρόγραμμα. Τούς ενδιαφέρει η έννοια της Ευρώπης, η επικοινωνία με άλλους λαούς. Για τη Θεσσαλονίκη το όφελος ήταν πολλαπλό: ήρθαν στην πόλη 1000 φοιτητές από όλο τον κόσμο για 4 μέρες, οπότε μπορεί να θεωρηθεί και ως τουριστικό γεγονός. Παράλληλα η πόλη έγινε γνωστή. Δυστυχώς είμαστε χώρα που εξάγει φοιτητές. Είμαστε λιγότερο καλοί στο να υποδεχόμαστε φοιτητές. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Δικτύου Φοιτητών Erasmus έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει ο φοιτητικός κόσμος τη Θεσσαλονίκη και να ενδιαφερθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα στην πόλη ή σε κάποια άλλη πόλη της Ελλάδας».

Ο Διευθυντής της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του Erasmus+ πρόσθεσε ότι στην εισήγησή του εξήγησε στους φοιτητές πώς βγήκε ο όρος «Ευρώπη». «Οι περισσότεροι ξέρουν για την αρπαγή της Ευρώπης του Ρούμπενς. Εγώ πήρα αφορμή από αυτό για να τους εξηγήσω ότι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται απέναντι από τον Όλυμπο που στην κορυφή του ο Δίας έκανε Θεά την Ευρώπη. Τούς είπα πως είναι συμβολική η επιλογή της Θεσσαλονίκης και ότι μπορούμε να γυρίσουμε στις αξίες που έφτιαξαν την ευρωπαϊκή ιδέα, και όχι να κυριαρχείται η ευρωπαϊκή ιδέα από τον οικονομισμό που έχει κατακλύσει τα πάντα τα τελευταία χρόνια».

Αναφερόμενος στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών είπε πως «στέκεται πάντα αρωγός σε πρωτοβουλίες που προωθούν την κινητικότητα».

Εξάλλου τόνισε πως: «Το ΙΚΥ είναι ένα ίδρυμα που ξεπερνά σε επιτυχίες τα ελληνικά δεδομένα. Ο τρόπος που δουλεύουμε κάνει την χώρα περήφανη, τόσο εντός, όσο και εκτός συνόρων. Προφανώς και υπάρχει μεγάλο φορτίο που έχει επωμιστεί το Ίδρυμα, όμως και στα προγράμματα Erasmus, και στα υπόλοιπα προγράμματα, υπάρχει μεγάλη εμπειρία και επαγγελματισμός. Μάλιστα πριν ένα μήνα που ήρθαν αξιολογητές που μάς επαίνεσαν για το έργο μας. Ξέρετε είμαστε η μόνη δημόσια υπηρεσία που έχει ISO για ποιότητα παροχής υπηρεσιών και EFQM για την Επιχειρηματική Αριστεία».

Σημείωση: Στην εκδήλωση παρών ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του ΙΚΥ κ. Φώτιος Κ. Αθανασόπουλος. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μητσοτάκης: Κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι κατάλληλες
«Η ΝΔ είναι ανοιχτή παράταξη η οποία έχει ενσωματώσει στελέχη από άλλους πολιτικούς χώρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός
Μητσοτάκης: Κυβερνήσεις από ένα κόμμα αλλά όχι από ένα χρώμα είναι οι κατάλληλες
Τσαπανίδου: «Θα ψηφίσει η ΝΔ για να δηλώνονται και οι ρυθμίσεις των δανείων;»
«Το δίλημμα είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Κράτος δικαίου ή κυβέρνηση Α.Ε.», αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Τσαπανίδου: «Θα ψηφίσει η ΝΔ για να δηλώνονται και οι ρυθμίσεις των δανείων;»