Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΑΠΘ: Στρατηγική ήττα της αριστείας το ν/σ – Θα πλημμυρίσουμε φοιτητές

«Κραυγή αγωνίας» από το ΑΠΘ για τις συνέπειες του ν/σ για την Παιδεία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Κραυγή αγωνίας για τις επιπτώσεις που θα έχει το νομοσχέδιο για την Παιδεία που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, εξέπεμψε σήμερα το ΑΠΘ, τονίζοντας ότι καταργεί ουσιαστικά την τεχνική εκπαίδευση και εκφράζοντας την ανησυχία ότι με τη συνοπτική διαδικασία της τεχνητής πανεπιστημιοποίησης τμημάτων ΤΕΙ και της δημιουργίας πολλών νέων τμημάτων σχολών σε συνθήκες μάλιστα υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των υπαρχόντων τμημάτων, οδηγείται σε γενικότερη υποβάθμιση η ποιότητα των σπουδών στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Η Σύγκλητος του ΑΠΘ συνεδρίασε χθες και εξέδωσε ομόφωνο ψήφισμα, ενώ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης κ. Περικλής Μήτκας και οι κοσμήτορες σχολών παρουσία και μελών της Συγκλήτου διατύπωσαν εκ νέου την αγωνία τους για τις προβλέψεις του πολυνομοσχεδίου των 226 άρθρων. Όπως τόνισε ο κ. Μήτκας, "στόχος μας δεν είναι να βγούμε στους δρόμους ή να κλείσουμε το πανεπιστήμιο", ενημερώνοντας ότι ήδη η Σύγκλητος αρνήθηκε χθες να κλείσει το πανεπιστήμιο ως ένδειξη διαμαρτυρίας "γιατί θεωρούμε ότι δεν είναι αυτός ο δόκιμος τρόπος να συνδιαλέγεται το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας με την πολιτεία".

"Ελπίζω ότι τουλάχιστον αυτή η κραυγή αγωνίας για το σύστημα μετεγγραφών, για την υποστελέχωση που έχει υποστεί ήδη το πανεπιστήμιο και η αγωνία για τη διασφάλιση της ποιότητας της εκπαίδευσης θα εισακουσθεί", τόνισε. "Θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει ένας διάλογος με το υπουργείο, μια συνεννόηση, ώστε τουλάχιστον να διασφαλίσουμε το δικαίωμα των νέων ανθρώπων σε ποιοτική ανώτατη εκπαίδευση", όπως πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας το νόμο, ο κ. Μήτκας έκανε λόγο για "στρατηγική ήττα της αριστείας και του αυτοδιοίκητου για το ελληνικό πανεπιστήμιο", εκτιμώντας μάλιστα ότι "θα κάνουμε πολύ καιρό να ανακάμψουμε από αυτήν".

Συγκεκριμένα είπε το πολυνομοσχέδιο πανεπιστημιοποιεί χωρίς καμιά άλλη διαδικασία δεκάδες τμήματα της χώρας. Στην ουσία καταργείται η τεχνική εκπαίδευση στη χώρα γιατί πολυτεχνιοποιούνται τμήματα μηχανικών 4ετούς φοίτησης με συνοπτικές διαδικασίες. Είδαμε, συνέχισε, και το φαινόμενο να ιδρύονται νέα τμήματα με βουλευτικές τροπολογίες, χωρίς να υπάρχει έκθεση σκοπιμότητας ή βιωσιμότητας για τα νέα αυτά τμήματα.

apth-synenteyxi.jpg

Οι Κοσμήτορες

Η Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Ελισάβετ Συμεωνίδου-Καστανίδου υπενθύμισε ότι η νομική του ΑΠΘ μαζί με τα αντίστοιχα τμήματα της Αθήνας και της Θράκης έχουν αντιδράσει με ψήφισμα στην ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα "χωρίς να έχει προηγηθεί καμία σχετική μελέτη και συζήτηση και χωρίς να διασφαλίζεται μια ποιοτική λειτουργία της σχολής". Σημείωσε ότι με 8 θέσεις διδακτικού προσωπικού δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει μια νομική, τονίζοντας ότι η Νομική του ΑΠΘ έχει 80 μέλη ΔΕΠ και της Αθήνας ακόμη περισσότερα. Η ίδια ζήτησε να δοθεί χρόνος για να γίνουν οι αναγκαίες συζητήσεις ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νέα σχολή, ώστε να είναι αντάξια των άλλων σχολών.

Ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Κωνσταντίνος Κατσιφαράκης μίλησε για τα "τεράστια προβλήματα" που δημιουργούνται για τους μηχανικούς, αποφοίτους του ΑΠΘ με την πρόβλεψη για δημιουργία 20 νέων τμημάτων (8 στο Διεθνές Πανεπιστήμιο, 2 στο Δυτικής Μακεδονίας, 6 στο νέο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο στην Κρήτη και 4 στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) που έρχονται να προστεθούν σε όσα έχουν δημιουργηθεί ήδη το προηγούμενο διάστημα και με δεδομένο ότι όλα αυτά τα τμήματα είναι σε κορεσμένες ειδικότητες και όχι σε νέες, όπως είπε.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας κ. Δημήτρης Κωβαίος, είπε από την πλευρά του ότι με τον νέο νόμο στις γεωτεχνικές επιστήμες έχουμε την ίδρυση 14 νέων τμημάτων που προστίθενται σε άλλα 10 που είχαν ιδρυθεί τον προηγούμενο Νοέμβριο και στα υπάρχοντα. Όπως είπε ενώ η βάση εισαγωγής στη Γεωπονική του ΑΠΘ είναι 16.100 μόρια, τώρα θα έχουμε άλλα τρία τμήματα, με μετονομασία αντίστοιχων ΤΕΙ σε τμήματα Γεωπονίας , εκ των οποίων ενδεικτικά ανέφερε ότι το τμήμα γεωπονίας στο ΤΕΙ Φλώρινας το οποίο γίνεται τώρα πανεπιστήμιο έχει βάση 4.600 μόρια. "Αντιλαμβάνεστε ότι δυο παιδιά το ένα με 16.100 μόρια και το άλλο με 4.600 μόρια θα λαμβάνουν πτυχίο γεωπόνου από το ελληνικό πανεπιστήμιο", σημείωσε και εκτίμησε ότι αυτό "θα είναι η ολέθρια συνέπεια του νομοθετήματος". Θύμισε δε ότι ήδη το επάγγελμα των γεωτεχνικών μαστίζεται από ανεργία και πολλοί νέοι έχουν φύγει στο εξωτερικό.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής των Επιστημών Υγείας κ. Θεόδωρος Δαρδαβέσης, μίλησε για σοβαρή υποστελέχωση της ιατρικής σχολής του ΑΠΘ και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει κάλυψη των κενών. Επισήμανε επίσης το γεγονός ότι ιδρύονται νέα τμήματα με τον γενικότερο τίτλο "τμήματα δημόσιας υγείας" χωρίς να υπάρχει επαγγελματική κατοχύρωση των αποφοίτων τους και σε έναν αριθμό εισακτέων και άρα αποφοίτων που δεν δικαιολογεί με τίποτα τις αντίστοιχες καλύψεις σε θέσεις εργασίας. Ο ίδιος, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ανέφερε εξάλλου ότι με τον νέο νόμο καθηγητοποιούνται εκατοντάδες μέλη διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ. "Πολλοί εξ αυτών είναι εξαιρετικοί αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί μέτριοι. Θα έπρεπε να αξιολογηθούν με ανοιχτές διαδικασίες κάτι το οποίο δεν γίνεται με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να γίνουν καθηγητές πανεπιστημίου. Είπε ακόμη ότι με το νόμο "κολακεύεται" κάπως και η τοπική κοινωνία με την ψευδαίσθηση ότι έχει στην πόλη της πανεπιστήμιο. Η τοπική οικονομία πιθανώς να ενισχυθεί αλλά είναι κάτι το οποίο είναι αποσπασματικό και χωρίς μακροπρόθεσμες προοπτικές. Από την πλευρά του, ο Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης, εκτίμησε ότι τα νέα τμήματα που δημιουργούνται στην περιφέρεια δεν θα έχουν μέλλον με συνέπειες και για τα μεγάλα, κεντρικά πανεπιστήμια. "Βάζω και στοίχημα ότι σε 3-5 χρόνια θα αποδειχθεί ότι είναι θνησιγενή, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, δεν θα έχουν φοιτητές", τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ότι με τον νέο νόμο συντελούνται πράγματα που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμα. Ο κ. Δαρδαβέσης έθεσε εξάλλου το ερώτημα τι θα γίνουν οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων που μπορεί να μην υπάρχουν σε λίγα χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο, ο αντιπρύτανης Ανθρωπίνων Πόρων και καθηγητής Νομικής κ. Γιώργος Δέλλιος, τόνισε ότι θα περίμενε κανείς από την πολιτεία να διαφωτίζει τις επαγγελματικές προοπτικές που έχει η είσοδος σε μια σχολή, σημειώνοντας ότι όπως φαίνεται από το νόμο αυτό θα δημιουργηθεί μεγάλη ανεργία, ενώ αντίστοιχα θα λείπει εργασιακό δυναμικό από θέσεις τεχνολογικής εκπαίδευσης καθώς δεν θα υπάρχουν πια οι σχολές.

Τι ζητά το ΑΠΘ

Το ΑΠΘ ζητά να διασφαλιστεί μια αλλαγή στο σύστημα μετεγγραφών, με τον πρύτανη να τονίζει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος οι φοιτητές που θα εισάγονται στα περιφερειακά τμήματα αντίστοιχα με σχολές του ΑΠΘ να έρχονται τελικά στο ΑΠΘ ή σε κεντρικά πανεπιστήμια της Αθήνας με μετεγγραφή. "Θα πλημμυρίσουμε κυριολεκτικά από φοιτητές και δεν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε ούτε τα δικά μας τμήματα". Το ΑΠΘ ζητά να δέχεται ένα "λογικό ποσοστό" 5-10% επι των εισακτέων με μετεγγραφή, όπως ίσχυε παλαιότερα. Εάν οι νέες προβλέψεις του νόμου στοχεύουν στην ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων, ας βοηθήσουμε τους φοιτητές που εισάγονται εκεί να παραμένουν εκεί με κοινωνικές πολιτικές, προσφέροντας στέγαση και σίτιση, πρόσθεσε ο πρύτανης τονίζοντας ότι οι μετεγγραφές δεν είναι φιλολαϊκή πολιτική, ενώ έθεσε και μια ακόμη διάσταση του ζητήματος, τονίζοντας ότι πολλοί φοιτητές μπορεί να μην καταφέρουν να τελειώσουν τη σχολή στην οποία θα κάνουν μετεγγραφή γιατί θα είναι πολύ δύσκολη. Αναφέρθηκε μάλιστα και σε ορισμένα παραδείγματα, λέγοντας ότι περιφερειακό τμήμα δέχθηκε 150 εισακτέους, εκ των οποίων έφυγαν οι 120 με μεταγγραφή.

Επίσης, με το ψήφισμά της η Σύγκλητος του ΑΠΘ ζητά την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων διδακτικού, ερευνητικού και εργαστηριακού προσωπικού.

Τέλος ζητείται η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων.

Για το ΑΠΘ ο πρύτανης είπε ότι τα τελευταία χρόνια έχει πληγεί ιδιαίτερα από υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι χάνει περίπου 100 καθηγητές το χρόνο λόγω συνταξιοδότησης. Διερωτήθηκε ποιο τμήμα θα έχει προτεραιότητα σε νέες προσλήψεις και χρηματοδότηση στο μέλλον, ένα όπως το Μαθηματικό του ΑΠΘ ή ένα νέο τμήμα που ξεκινά να λειτουργεί χωρίς φοιτητές και καθηγητές; Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι είναι θετική η δέσμευση που πέρασε για αναπλήρωση 1 προς 1 των μελών που αποχωρούν από το Φθινόπωρο του 2019. Τουλάχιστον όπως είπε θα σταματήσει η ετήσια αιμορραγία στο ΑΠΘ ωστόσο δεν αρκεί όπως τόνισε για να αναπληρώσει τα μεγάλα κενά που έχουν δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια. "Έχουμε χάσει αθροιστικά περίπου 500-600 θέσεις από το 2009. Ήμασταν 2200 περίπου και τώρα είμαστε 1750 συνολικά στο ΑΠΘ", τόνισε χαρακτηριστικά.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)
Αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις - Συζήτηση για να περιέλθει στα "χέρια" της Βουλής - Ο απολογισμός ενεργειών και δράσεων από το Σύλλογο...
Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)