Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: SOS για την πρόληψη σεισμών, πλημμυρών, πυρκαγιών

Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης Πυρκαγιών Υπαίθρου “κατατέθηκε” σε ημερίδα με θέμα τις φυσικές καταστροφές στην Θεσσαλονίκη

H θεσμοθέτηση, σύνταξη και εφαρμογή ενός Εθνικού Σχεδίου Πρόληψης πυρκαγιών υπαίθρου με ιδιαίτερη προσοχή στις ζώνες μίξης δάσους-κατοικίας (στις οποίες η Ελλάδα έχει θρηνήσει τα περισσότερα θύματα από φωτιά) “κατατέθηκε” σήμερα ως πρόταση, κατά την διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ/Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη, με θέμα “Φυσικές Καταστροφές- Από την Πρόληψη έως την Διαχείριση”.

Την ημερίδα διοργάνωσαν από κοινού το ΤΕΕ/τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας, το ΓΕΩΤΕΕ παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας και ο Σύλλογος Μελετητών Δημοσίων Έργων Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά την διάρκεια των εργασιών παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα ερευνών και μελετών για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην χώρα ,ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής σ αυτές αλλά και ο ρόλος των φορέων της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών(εθελοντές) απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Όπως ανέφερε ο δασολόγος του ΑΠΘ Στέργιος Διαμαντόπουλος “η κλιματική αλλαγή, οι ανακατατάξεις χρήσεων γης, η εγκατάλειψη της συστηματικής διαχείρισης των δασών και η εμφάνιση ζωνών μίξης κατοικίας δάσους, δημιουργούν έναν “εκρηκτικό συνδυασμό” για την κλιμάκωση των επιπτώσεων από πυρκαγιές υπαίθρου. Η αύξηση της ποικιλότητας σε όλα τα επίπεδα του οικοσυστήματος έτσι ώστε αυτό να γίνεται πιο σταθερό και ανθεκτικό σε εξωγενείς παράγοντες, το Εθνικό Σχέδιο Πρόληψης (για το οποίο όπως είπε ο ίδιος έχει καταθέσει σχετικές προτάσεις από 20ετίας) μαζί με τα ειδικά σχέδια τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα προστασίας από πυρκαγιές κυρίως στις ζώνες μίξης Δάσους-κατοικίας, με παράλληλη ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών και δεδομένων παρατήρησης γης, αποτελούν για την Ελλάδα επιτακτική ανάγκη. Δυστυχώς στην Ελλάδα δίνουμε κονδύλια μόνο για την καταστολή και στα μέσα(πυροσβεστικά αεροπλάνα και οχήματα) και όχι για την πρόληψη των πυρκαγιών και ενώ κάθε χρόνο καιγόμαστε δεν αλλάζουμε τακτική και νοοτροπία” επισήμανε ο κ Διαμαντόπουλος.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Επιτροπής του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τις φυσικές καταστροφές και διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών(ΙΤΣΑΚ) Βασίλης Λεκίδης επισήμανε ότι τα δορυφορικά δεδομένα μας επιτρέπουν από την στιγμή που θα εκδηλωθεί ένας πυρήνας φωτιάς να προβλεφθούν η εξέλιξή του και η επικινδυνότητά του για τους περιαστικούς οικισμούς έτσι ώστε να προλάβουμε την καταστροφή. Στην πυρόσβεση χρειαζόμαστε για την πρόληψη εξοπλισμό, οχήματα, αντιμετώπιση στο έδαφος. Στα αντιπλημμυρικά χρειαζόμαστε έργα. Δηλαδή χωρικό σχεδιασμό, μελέτες απορροφητικότητας του εδάφους, νέο σχεδιασμό των αγωγών για τα όμβρια με μεγαλύτερες διατομές, να αυξηθεί το πράσινο, να μειωθεί το τσιμέντο, να διεκδικήσουμε ευρωπαϊκά κονδύλια για τις φυσικές καταστροφές αφού η ΕΕ δίνει σ αυτά τα προγράμματα μεγάλη προτεραιότητα για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε έτσι την κλιματική αλλαγή και τις έντονες βροχοπτώσεις της.

“Είμαστε σχετικά πίσω στην πρόληψη ανέφερε ο κ Λεκίδης. Δεν γνωρίζουμε την φιλοσοφία της. Δεν την έχουμε ενσωματώσει στην παιδεία μας".

Κατά την διάρκεια της ημερίδας αναφέρθηκε ότι η Πυροσβεστική έχει προχωρήσει σε μελέτες περιοχών με πυρική επικινδυνότητα ενώ στα αντιπλημμυρικά έργα- κατά τον κ Λεκίδη- η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει μείνει πίσω και υπάρχουν τρωτές περιοχές με επείγοντα έργα. Σ αυτές συμπεριέλαβε την Σιθωνία, το Στρατώνι και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής, την περιοχή της Απολλωνίας Θεσσαλονίκης, την Πέλλα και περιοχές του νομού Σερρών.

Για την αντισεισμική πρόληψη είπε ότι το ΙΤΣΑΚ έχει συντάξει μελέτες διακινδύνευσης σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (Κρήτη, Αττική, Γιάννενα, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Καβάλα, Κοζάνη κα). Ειδικά για την Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι “επόμενος σεισμός θα φέρει περισσότερες βλάβες. Έχουμε συγκεκριμένες μελέτες και ξέρουμε πλέον που θα έχουμε περισσότερα κόκκινα και περισσότερα κίτρινα (κτίρια), είπε. "Χρειάζεται πρόσθεσε σεισμική αναβάθμιση κι έχουμε προτείνει μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση να γίνει και αντισεισμική. Πρέπει να προσελκύσουμε κονδύλια για αντισεισμική αναβάθμιση κατασκευών η οποία- σύμφωνα με τον κ Λεκίδη- θα μπορούσε να γίνει μέσα στην επόμενη πενταετία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας
6ος γύρος συζητήσεων επί του Κοινού Σχεδίου Δράσης στο πλαίσιο της Θετικής Ατζέντας μεταξύ των δύο χωρών
Συνομιλίες Ελλάδας – Τουρκίας: Θα διερευνηθούν πρόσθετες θεματικές συνεργασίας