Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στήριξη για κοινωνική ένταξη πρώην φυλακισμένων

Μέσα από το ειδικό Γραφείο Υποδοχής και Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων της ΑΡΣΙΣ που λειτουργεί για πρώτη φορά στην πόλη μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στην κοινωνική ένταξη πρώην κρατουμένων που έχουν αποφυλακιστεί από οποιοδήποτε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας και διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, βοηθά η στήριξη που παρέχει το ειδικό Γραφείο Υποδοχής και Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων που λειτουργεί για πρώτη φορά στην πόλη μας.

Το Γραφείο έγινε πραγματικότητα χάρη στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-Άνθρωπος» που υλοποιεί η ΑΡΣΙΣ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Και με αφορμή την λειτουργία του (στο νέο χώρο της Κοινωνικής Υπηρεσίας της ΑΡΣΙΣ Μοναστηρίου 12) εξειδικευμένοι σύμβουλοι θα επισκέπτονται σωφρονιστικά καταστήματα που βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διαβατών Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας Χαλκιδικής και Νιγρίτας Σερρών) προκειμένου να ενημερωθούν οι κρατούμενοι που πρόκειται να αποφυλακιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Αναφερόμενη στη σημασία του προγράμματος η κα. Κλειώ Σαββάκη Συντονίστρια έργου "ΣΥΝ-Άνθρωπος", Ε.Π Κεντρικής Μακεδονίας Γραφείου Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων/ Γραφείου Εργασιακής Συμβουλευτικής Κοινωνική Υπηρεσία ΑΡΣΙΣ δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Το πρόγραμμα Συν-Άνθρωπος αποτελεί μια δέσμη εξειδικευμένων υπηρεσιών που αποσκοπούν στην υποστήριξη κρατουμένων, αποφυλακισμένων, αστέγων και ατόμων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό και περιθωριοποίηση. Στοχεύει στην άρση των διακρίσεων και την προώθηση των ίσων ευκαιριών κοινωνικής ένταξης για όλες τις παραπάνω ομάδες με ειδική έμφαση στην πρόσβαση / επανένταξη στην αγορά εργασίας, ως απαραίτητο βήμα για την κοινωνική ένταξη.

Ειδικότερα για τη ομάδα των φυλακισμένων – αποφυλακισμένων στο πλαίσιο του έργου ΣΥΝ- Άνθρωπος λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2018 το Γραφείο Υποδοχής και Υποστήριξης αποφυλακιζομένων και των οικογενειών τους.

Βασικοί στόχοι του γραφείου είναι:

-Οι αποφυλακιζόμενοι να αναπτύξουν βασικές, κοινωνικές, εργασιακές και συναισθηματικές δεξιότητες.

-Να μπορούν να αναζητήσουν εργασία, να διαθέτουν ταυτότητα, ΑΦΜ και φορολογική ενημερότητα.

-Να διαχειρίζονται οικογενειακά ζητήματα.

-Να γνωρίζουν που να απευθυνθούν ώστε  να μπορούν να βρουν βοήθεια για ιατρική κάλυψη, επιδόματα, βασικά είδη και, 

-Να γνωρίζουν πώς να δράσουν σε περίπτωση που ξαναβρεθούν  σε δύσκολη θέση.

Βασική φιλοσοφία του γραφείου αποτελεί ο αποστιγματισμός των ατόμων αυτών μέσα από την παροχή υπηρεσιών τόσο προς τους ίδιους τους αποφυλακισμένους όσο και προς τους εργοδότες από το εξειδικευμένο προσωπικό που διαθέτει και αποτελεί μια σημαντική πρώτη προσπάθεια να παρασχεθούν πολυεπίπεδες και στοχευμένες υπηρεσίες ιδιαίτερα στην ομάδα των κρατουμένων και αποφυλακιζομένων.

Για το λόγο αυτό η ΑΡΣΙΣ κάνει έκκληση προς τους εργοδότες να είναι ανοιχτοί στο ενδεχόμενο να απασχολήσουν στην επιχείρηση τους ανθρώπους που έχουν αποφυλακιστεί καθώς αρκετοί από αυτούς διαθέτουν και τα προσόντα και τις δεξιότητες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός εργασιακού περιβάλλοντος, αξιοποιώντας παράλληλα και το πρόγραμμα ενίσχυσης των εργοδοτών του ΟΑΕΔ με επιχορήγηση προκειμένου οι επιχειρηματίες να προσλάβουν άτομα αποφυλακισμένα. Σ΄ αυτή την περίπτωση το εξειδικευμένο προσωπικό του Γραφείου Υποδοχής και Υποστήριξης των Αποφυλακιζομένων σε συνεργασία τόσο με τον ΟΑΕΔ όσο και με τους εργοδότες και τους ωφελούμενους δρα υποστηρικτικά σε οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί να γίνει».

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα στην επανένταξη των αποφυλακισμένων; Η κυρία Σαββάκη δήλωσε ότι: «Μέχρι και σήμερα όσον αφορά στην επανένταξη των αποφυλακισμένων οι παροχές που δίνονται ως βοήθεια στην προσπάθεια που κάνει ο αποφυλακισμένος να επανενταχθεί είναι το ειδικό επίδομα για τους αποφυλακισμένους που χορηγεί ο ΟΑΕΔ, 239 ευρώ κάθε μήνα και για τρεις συνεχόμενους μήνες το οποίο και δικαιούται το άτομο να αιτηθεί εντός δυο μηνών από την αποφυλάκιση.

Παράλληλα, υπάρχει το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των εργοδοτών με επιχορήγηση που αντιστοιχεί στο ύψος τόσο του μισθολογικού κόστους όσο και των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη για ένα έτος ανέργων Ατόμων με Αναπηρίες ΑμεΑ, Απεξαρτημένων από εξαρτησιογόνες ουσίες, Αποφυλακισμένων, Νεαρών Παραβατικών Ατόμων.

Το πρόγραμμα ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ του ΚΕΘΕΑ το οποίο παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής, απεξάρτησης και επανένταξης σε φυλακισμένους και αποφυλακισμένους χρήστες ουσιών στη Βόρεια Ελλάδα. Με στόχο την ενημέρωση και την κινητοποίηση των έγκλειστων εξαρτημένων για ένταξη σε δομές θεραπείας εντός και εκτός φυλακής, πραγματοποιεί προγράμματα συμβουλευτικής στα καταστήματα κράτησης Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Κασσάνδρας, Νιγρίτας Σερρών και στη Γενική  Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

Η ΕΠΑΝΟΔΟΣ η οποία είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η έδρα της βρίσκεται στην Αθήνα και στόχος της είναι η επαγγελματική κατάρτιση φυλακισμένων και αποφυλακιζομένων, η οικονομική συμπαράσταση, καθώς και η προετοιμασία και προώθηση της κοινωνικής τους  επανένταξης.

Ωστόσο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για πρώτη φορά λειτουργεί ειδικό Γραφείο Υποδοχής και Υποστήριξης Αποφυλακιζομένων το οποίο και απευθύνεται τόσο σε κρατούμενους όσο και σε αποφυλακισμένους οι οποίοι προέρχονται από οποιοδήποτε σωφρονιστικό κατάστημα της χώρας και διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Επίσης για πρώτη φορά εξειδικευμένοι σύμβουλοι από το Γραφείο Υποδοχής και Υποστήριξης πραγματοποιούν επισκέψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα που βρίσκονται στα όρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Διαβατών Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας Χαλκιδικής και Νιγρίτας Σερρών) προκειμένου να ενημερωθούν οι κρατούμενοι που πρόκειται να αποφυλακιστούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Έτσι λοιπόν μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά γίνεται μια πολυεπίπεδη και στοχευμένη προσπάθεια προς την κατεύθυνση της επανένταξης των αποφυλακισμένων στην Ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας και όχι μόνο».

 

360 κρατούμενοι, 1000 συναντήσεις

 

Στο πρακτικό κομμάτι η κυρία Σαββάκη τόνισε ότι: «ο σχεδιασμός του προγράμματος προβλέπει σε αυτό τη συμμετοχή τουλάχιστον 360 κρατουμένων οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν κατά μέσο όρο περίπου 1000 συναντήσεις και από τα τρία καταστήματα κράτησης (Θεσσαλονίκης, Κασσάνδρας, Νιγρίτας) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και σε περισσότερα άτομα με περισσότερες συναντήσεις εφόσον μας ζητηθεί».

Σημειώστε ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Άνθρωπος εντάσσεται στο  Ε.Π «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020», Άξονας προτεραιότητας ΑΞ09Β «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμησης της φτώχειας  - ΕΚΤ» χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και υλοποιείται σε συνεργασία με την Επιτροπή Κοινωνικής Υποστήριξης Αποφυλακισμένων που συστάθηκε και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σχολίασε η κυρία συντονίστρια του προγράμματος: «Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα ΣΥΝ-Άνθρωπος θα λειτουργεί έως και τον Νοέμβριο του 2020 ωστόσο όμως βασική μας επιδίωξη θα είναι να αποτελέσει μια βασική σταθερή υπηρεσία της ΑΡΣΙΣ σε βάθος χρόνου ώστε πλέον να αποτελεί το Γραφείο Υποδοχής και Υποστήριξης σημείο αναφοράς για τους κρατούμενους και τους αποφυλακιζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα. Αυτό βέβαια θα καταστεί εφικτό με τη συνεργασία και υποστήριξη της Επιτροπής Κοινωνικής Υποστήριξης Αποφυλακισμένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αναζήτηση και εξεύρεση νέων χρηματοδοτικών πόρων».

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη
Το Σάββατο η «Ημέρα Καριέρας» Ψηφιακής Οικονομίας της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη - 40 επιχειρήσεις με 500 θέσεις εργασίας
Ανοίγουν 500 θέσεις εργασίας σε ειδικότητες ψηφιακής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη