Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης ο Κωνσταντίνος Ζέρβας με μεγάλη νίκη

Ολοκλήρωσε τη μεγάλη νίκη με σαρωτική διαφορά

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας είναι ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, καθώς με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 99,37% (472 / 475 εκλογικά τμήματα) συγκεντρώνει 66,8% έναντι 33,2% του Νίκου Ταχιάου. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζέρβας συγκέντρωσε 58.799 ψήφους έναντι 29.230 του κ. Ταχιάου. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα κυμάνθηκε στο 37,3%. 

Λίγα λεπτά μετά τις 9.30 και ενώ υπολείπονταν ελάχιστα μόνο εκλογικά κέντρα για να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση ο κ. Ζέρβας προέβη σε δήλωση στο εκλογικό του κέντρο το οποίο είχε κατακλυστεί από κόσμο, υποστηρικτές, συνεργάτες και φίλους που βρέθηκαν εκεί για να συγχαρούν το νέο δήμαρχο. 

"Σήμερα νίκησε η Θεσσαλονίκη, αυτή η νίκη ανήκει σε όλους τους Θεσσαλονικείς", δήλωσε ο κ. Ζέρβας. "Από αύριο κιόλας το μυαλό και οι ενέργειες μας θα κατευθυνθούν στο να γίνει η ζωή στην πόλη καλύτερη για όλους", πρόσθεσε απευθύνοντας ένα "τεράστιο ευχαριστώ σε όσους τον στήριξαν" επευφημούμενος από το συγκεντρωμένο πλήθος. Ευχαρίστησε επίσης την οικογένεια και τους συνεργάτες του ενώ συγκινήθηκε αναφερόμενος στον πατέρα του.

Η ανεξάρτητη υποψηφιότητα του κ. Ζέρβα με το συνδυασμό «ΝΑΙ στη Θεσσαλονίκη» έκανε την μεγάλη έκπληξη σε αυτές τις εκλογές, περνώντας αρχικά στον β΄γύρο και επικρατώντας τελικά σήμερα με σαρωτική διαφορά έναντι της επίσημης υποψηφιότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι στον α΄γύρο των εκλογών ο κ. Ταχιάος ήταν μπροστά με 22,40% και 27.629 ψήφους ενώ ο κ. Ζέρβας είχε συγκεντρώσει ποσοστό 14,93% και 18.419 ψήφους.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει και το exit poll που ανακοινώθηκε με το που έκλεισαν οι κάλπες, στις 7 το απόγευμα, και το οποίο έδινε πολύ μεγάλο προβάδισμα στον κ. Ζέρβα (67%  έναντι 33%). Όπως ήταν φυσικό η είδηση έγινε δεκτή με επευφημίες και πανηγυρισμούς στο επιτελείο Ζέρβα στην οδό Τσιμισκή.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Λίγη ώρα μετά τις 8 ο κ. Ταχιάος συνεχάρη τον κ. Ζέρβα με δήλωσή που έκανε σε δημοσιογράφους στο εκλογικό του κέντρο. «Η Θεσσαλονίκη έχει δήμαρχο, θέλω να συγχαρώ τον κ. Ζέρβα για την επιτυχία του», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτό το αποτέλεσμα. «Επέλεξα να κάνω έναν αγώνα που η βασική λέξη ήταν υπεύθυνα και πίσω από αυτήν ήταν η λέξη αξιοπρέπεια. Νομίζω ότι η αξιοπρέπεια είναι αυτό που πρέπει να χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη», συμπλήρωσε ενώ αναφερόμενος στην ομάδα «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα» του είπε ότι μπόρεσε να είναι η μεγαλύτερη παράταξη στο δημοτικό συμβούλιο αυτήν τη στιγμή (σ.σ. η παράταξη του κ. Ταχιάου έχει 11 έδρες, έναντι 7 του κ. Ζέρβα). «Είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει καλό σκοπό για τη Θεσσαλονίκη», είπε καταληκτικά.  

Δείτε τη δήλωση Ταχιάου

Δείτε τι είχε δηλώσει σήμερα το πρωί ο κ. Ζέρβας, μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος στο 41ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης στην οδό Ικτίνου.

Ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν ο Βασίλης Ζέρβας, πολιτικός μηχανικός και η μητέρα του είναι η Λιλίκα Ζέρβα – Ωρολογά, φιλόλογος. Αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ως αριστούχος. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές ως υπότροφος στο Πανεπιστήμιο Brown στις Η.Π.Α.

Από το 1990, που ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία, ζει και εργάζεται ως πολιτικός μηχανικός και επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη.

Tην περίοδο 1994-1997 ήταν αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αθλητικού Σωματείου Π.Α.Ο.Κ και, ως τεχνικός σύμβουλος, υπεύθυνος για την ανέγερση του κλειστού γηπέδου στο Φοίνικα και υπεύθυνος διεθνών σχέσεων του καλαθοσφαιρικού τμήματος που πρωταγωνιστούσε σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Από τον Απρίλιο του 2010 έως το Μάρτιο του 2016 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό Α.Ε.

Σε συνέχεια της εκλογής του ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης με την παράταξη «Πρωτοβουλία – Γ. Μπουτάρης» ανέλαβε, τον Ιανουάριο του 2011, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων. Από τότε ήταν υπεύθυνος για μια σειρά περιβαλλοντικών έργων και δράσεων, όπως η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης – 2014, η ίδρυση του «Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων», η διοργάνωση του «Green Party»κ.α.

Τον Ιανουάριο του 2013 ανέλαβε καθήκοντα ως Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Θεσσαλονίκης και μόνιμος αναπληρωτής του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 κέρδισε εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών του διπλασιάζοντας τις ψήφους του, και ανέλαβε, από τον Σεπτέμβριο του 2014 έως τον Φεβρουάριο του 2015, Αντιδήμαρχος Κινητοποίησης των Πολιτών, Νεολαίας και Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο του 2015, ύστερα από διαφωνία με τον Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης, παραιτήθηκε από το αξίωμα του αντιδημάρχου.

Από τον Αύγουστο του 2011 ως τον Δεκέμβριο του 2014 διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου (Ε.Τ.Ο.Σ.) της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, η Κ.Ο.Θ. έδωσε σειρά συναυλιών σε αστικούς και περιφερειακούς χώρους (πλατείες, γυμναστήρια, ανοικτά θέατρα) και προσέφερε τη μουσική της αρτιότητα σε ακροατές που δεν είχαν τριβή με την κλασσική και έντεχνη μουσική ενώ θεσπίσθηκε η διοργάνωση των τακτικών συναυλιών της Κ.Ο.Θ. στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με δωρεάν παρακολούθηση για φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό.

Το Νοέμβριο του 2013 εκλέχτηκε μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας.

Στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ήταν υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο της Α’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας σε μη εκλόγιμη – τιμητική θέση.

Το 2017 αποχώρησε από την παράταξη “Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη” και πλέον παραμένει Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Θεσσαλονίκης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του ως Δημάρχου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας
Εμφάνισε συμπτώματα γρίπης και φλεγμονής των πνευμόνων το περασμένο Σάββατο - Βελτιωμένη η κατάσταση της υγείας του
Ο πάπας Φραγκίσκος δεν θα παραστεί στη διάσκεψη του ΟΗΕ για λόγους υγείας