Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ένα λεύκωμα “ζωντανεύει” την Ιστορία του δήμου Δέλτα

«Για πρώτη φορά γίνεται ένα τέτοιο “μάζεμα” μικρών και μεγάλων ιστοριών όλων των κοινοτήτων του δήμου σε ένα βιβλίο», δήλωσε ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στοιχεία για την αρχαία ιστορία της περιοχής του Δέλτα Αξιού, πληροφορίες για τον χρυσόφοφο Εχέδωρο, την σφαγή της Κουλακιάς το 1822 από τους Οθωμανούς, τους οικισμούς που έπαιξαν ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα, τη συμβολή των κατοίκων της Χαλάστρας στην απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τους Τούρκους στα 1912, το ιστορικό κτήριο του παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Σίνδο (Τεκελί) όπου παραδόθηκε η πόλη στην Ελλάδα, αλλά και πληροφορίες για την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού, για την καλλιέργεια ρυζιού και τις οστρεοκαλλιέργειες μέχρι και υλικό για την ιστορία της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται στην έκδοση «Δήμος Δέλτα | ιστορία – λαϊκή παράδοση – βιομηχανία – αγροτική παραγωγή – φυσική ομορφιά» που κυκλοφορεί με πρωτοβουλία του δήμου Δέλτα.

jan-omilia-5.jpg

«Είναι το αποτέλεσμα της μακράς προσπάθειας της Διοίκησης του Δήμου Δέλτα για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας της περιοχής μας και των προτερημάτων του τόπου μας. Ενός τόπου που διαθέτει το προνόμιο να έχει βιώσει όλες τις φάσεις της περιπέτειας του ελληνισμού: αρχαιότητα, βυζάντιο, οθωμανοκρατία, απελευθέρωση, ναζιστική κατοχή, σύγχρονη Ελλάδα. Ενός τόπου ευλογημένου, όπου ο εύφορος κάμπος συνυπάρχει με το βιομηχανικό αναπτυξιακό όραμα της νέας Ελλάδας και η λαϊκή παράδοση συνδιαλέγεται με τη σύγχρονη δημιουργικότητα» σημειώνει προλογικά ο Δήμαρχος Ευθ. Φωτόπουλος.

jan-omilia-2.jpg

Εξάλλου μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» και με αφορμή την παρουσίαση της έκδοσης που θα γίνει την Τρίτη 25 Ιουνίου 2019, στις 8.30 μ.μ., στη Δημοτική βιβλιοθήκη Χαλάστρας «Δημήτριος Κυρ. Χαντές» ο δήμαρχος Δέλτα τόνισε πως: «Για πρώτη φορά γίνεται ένα τέτοιο “μάζεμα” μικρών και μεγάλων ιστοριών όλων των κοινοτήτων του δήμου σε ένα βιβλίο, κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί από την εκπαίδευση, από πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους, αλλά και από τοπικούς φορείς. Ήδη όλα τα σχολεία του δήμου Δέλτα παρέλαβαν το λεύκωμα για να το χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί. Πιστεύουμε πως αυτή η έκδοση μπορεί να βοηθήσει τους κατοίκους να νιώσουν πως ανήκουν σε ένα κοινό τόπο».

leykwma2_2.jpg

Εξάλλου ο δήμαρχος πρόσθεσε πως το λεύκωμα αυτό θα μπορέσει να δώσει έναυσμα για να βγουν στο «φως» κι άλλες πληροφορίες για τις επιμέρους κοινότητες που απαρτίζουν το δήμο Δέλτα.

«Φιλοδοξούμε πως το βιβλίο αυτό θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον πολλών κατοίκων που κατέχουν γνώση ή μαρτυρία, αλλά και ερευνητών σχετικά με την Ιστορία του δήμου Δέλτα. Και θα υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες γύρω από τον τόπο μας για την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, τη βιομηχανία, την αγροτική παραγωγή και τη φυσική ομορφιά των 9 κοινοτήτων μας», εξήγησε.

jan-omilia-1.jpg

Σημειώστε πως μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα μάθει και για την εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής κατά τη μεταπολίτευση, μέσα από τους μεταρρυθμιστικούς της αυτοδιοίκησης νόμους του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη» και του «Κλεισθένη».

Στην βιβλιοπαρουσίαση για την πρωτοβουλία της έκδοσης θα μιλήσει ο Δήμαρχος Ευθύμιος Φωτόπουλος. Το έργο θα παρουσιάσει η  καθηγήτρια Θωμαή Ζήση. Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Αθανάσιος Καραθανάσης, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, και ο Συνταγματάρχης ε.α. – Διευθυντής Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Βασίλειος Νικόλτσιος. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιάννης Κεσσόπουλος.

Την επιστημονική επιμέλεια υπογράφει ο ιστορικός Λάζαρος Βασιλειάδης.

 

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Polieco Hellas: Η εταιρεία από τις Σέρρες με επενδύσεις 15,2 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια
Η εταιρεία που έχει εργοστάσιο στις Σέρρες και προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε μεγάλα έργα της χώρας, συμπληρώνει 15 χρόνια ζωής
Polieco Hellas: Η εταιρεία από τις Σέρρες με επενδύσεις 15,2 εκατ. ευρώ σε 15 χρόνια