Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: «Φως» σε οφθαλμολογικά προβλήματα από τη νανοϊατρική

Σε νοσοκομεία θα εφαρμοστούν τεχνολογίες και προϊόντα της νανοτεχνολογίας μέσα από χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Άλυτα προβλήματα οφθαλμολογικών παθήσεων μπορούν να βρουν λύση μέσα από τις εφαρμογές της νανοτεχνολογίας και μάλιστα μέσα από χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε προϊόντα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ασθενείς σε νοσοκομεία και κλινικές.

Αυτό τονίστηκε το μεσημέρι της Τετάρτης κατά τη συνέντευξη τύπου για το 16ο διεθνές συνέδριο Nanotexnology 2019 που θα γίνει στην πόλη μας από 29 Ιουνίου μέχρι 6 Ιουλίου 2019.

Όπως εξήγησε η καρδιολόγος και υπεύθυνη του τομέα Νανοϊατρικής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ κα Βαρβάρα Καραγκιοζάκη «στην στρογγυλή τράπεζα που θα γίνει στο πλαίσιο του συνεδρίου στις 3/7 θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην νανοοφθαλμολογία. Παρόντες μεταξύ άλλων θα είναι γιατροί όπως οι κκ Λαμπρογιάννης, Τσάτσος και Τσινόπουλος. Με πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Ανάπτυξης μεταδιδακτορικών υποτροφιών εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ώστε προϊόντα/ εφαρμογές νανοτεχνολογίας να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση οφθαλμολογικών παθήσεων και σε νοσοκομεία ή κλινικές». Όπως εξήγησε η ίδια όταν ένας ασθενής πχ κάνει επέμβαση για καταρράκτη, οι φακοί παθαίνουν μετά φλεγμονή, οπότε μετά πρέπει να βάζει σταγόνες 6 φορές τη μέρα. «Αυτό καταλαβαίνετε πως είναι λίγο δύσκολο, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες. Υπάρχει εδώ και χρόνια συνεργασία με οφθαλμολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, του ΑΧΕΠΑ και με άλλους χειρουργούς οφθαλμίατρους για την αποκατάσταση παθήσεων των οφθαλμών. Ήδη έχουμε κατασκευάσει μια ειδική νανοπλατφόρμα μεταφοράς φαρμάκων , η οποία απελευθερώνει ελεγχόμενα ουσίες στο μάτι, ώστε να απορροφώνται καλύτερα εμφυτεύματα που τοποθετούνται. Επίσης σε στρογγυλή τράπεζα την Τετάρτη 3 Ιουλίου θα παρουσιαστούν όλες οι τελευταίες εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο για τη χρησιμοποίηση νανοσωματιδίων για τη θεραπεία της αθηρωμάτωσης».

Εξήγησε πως πρόκειται για ερευνητικό πρόγραμμα για την αποτροπή εμφραγμάτων ειδικά σε νέους ανθρώπους, με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. «Φτιάχνουμε έξυπνα νανοσωματίδια που μεταφέρουν αντιοξειδωτικούς παράγοντες που μπορούν λόγω του μικρού μεγέθους τους να διεισδύσουν στα τοιχώματα της αρτηρίας, να μειώσουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες της αθηρωματικής πλάκας ώστε να αποτραπεί ένα έμφραγμα σε νέους ανθρώπους» σημείωσε.

3d bioprinting και εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά

 

Στο συνέδριο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι εφαρμογές του 3d bioprinting που έχει επίσης λειτουργία και στον χώρο της ιατρικής, αλλά και το συμπόσιο για τα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά. «Θα παρουσιαστούν υλικά που βάζουμε ως μια αόρατη μεμβράνη πάνω πχ σε φωτοβολταϊκά, σε θερμοκήπια κλπ ώστε να μην πιάνει η επιφάνειά τους υγρασία», εξήγησε ο υπεύθυνος  για τον τομέα των Οργανικών Ηλεκτρονικών Δρ Αργύρης Λασκαράκης.

 

Σήμα κινδύνου για την ΕΚΝΟΗ

ergastirio_nanotexnologias_1.jpg

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου ο  καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης έκρουσε για ακόμη μια φορά το σήμα κινδύνου να χαθεί μια μεγάλη επένδυση 50 εκ ευρώ για τη Θεσσαλονίκη και το ΑΠΘ, αναφερόμενος στην δημιουργία του Εθνικού Κέντρου Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη – ΕΚΝΟΗ, σαν επέκταση του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως και λόγω των εκλογών, «ο νέος Πρύτανης ζήτησε παράταση τρεις μήνες στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) και υποσχέθηκε πως θα “τρέξει” τότε το θέμα».

Η τελευταία περίμενε την επιβεβαίωση και την οριστική απόφαση της Συγκλήτου του ΑΠΘ  την (το αργότερο μέχρι τις 14 Ιουνίου), για  να δώσει την χρηματοδότηση ώστε να ιδρυθεί το ΕΚΝΟΗ.

Και ελληνοτουρκική συνεργασία

Εξάλλου μια συνεργασία με ιδιαίτερη σημασία σε πολλά επίπεδα, θα υπογραφεί την Πέμπτη 4 Ιουλίου στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Λογοθετίδης, «θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Sabanci και συγκεκριμένα με το Κέντρο Νανοτεχνολογίας . Η συνεργασία αφορά στην ανταλλαγή ερευνητικών αποτελεσμάτων , στην εκπαίδευση των φοιτητών και στη διοργάνωση κοινών δράσεων με επίκεντρο τη Νανοτεχνολογία και τις Νανοεπιστήμες".

Για το Nanotexnology 2019

Το NANOTEXNOLOGY 2019 (29/6 -6/7), διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δικτύου Έρευνας και Καινοτομίας ΝΑΝΟΝΕΤ, που αριθμεί 570 μέλη-οργανισμούς από όλο τον κόσμο, του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών HOPE-A, του ΔΙΑΤΜΗΜΑΤΙΚΟΥ Προγραμματος ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στις Νανεπιστημες & Νανοτεχνολογιες του ΑΠΘ, της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας (ΑΖΚ) και άλλων διεθνών τεχνολογικών φορέων και Πανεπιστημίων.

Στη διάρκεια του πολυσυνεδρίου που θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Porto Palace στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζονται νέα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που αφορούν στα προηγμένα υλικά, τα ηλεκτρονικά, την ενέργεια, το περιβάλλον, την υγεία, τις μεταφορές, τις κατασκευές, τις επικοινωνίες, την πληροφορική, την ασφάλεια και την εκπαίδευση. Οι εργασίες του συνεδρίου θα είναι στα αγγλικά. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας
Aνάδειξη και επιβράβευση πρωτότυπων ιδεών, ερευνητικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών σχεδίων και εταιρειών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καινοτόμων...
Με νέες θεματικές ο 15ος Διαγωνισμός NBG Business Seeds της Εθνικής Τράπεζας