Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δυσαρεστημένοι οι Θεσσαλονικείς με τη δημόσια υγεία

Η δημόσια υγεία χρήζει εντατικής θεραπείας – Τι προκύπτει από έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Δυσαρεστημένο με τις υπηρεσίες της δημόσιας υγείας είναι το 64,7% των Θεσσαλονικέων, ενώ στις ηλικίες 55-65 που έχουν και τις περισσότερες ανάγκες για παροχές στον χώρο της υγείας το ποσοστό της δυσαρέσκειας αγγίζει το 79,6% και αντίστοιχα στις ηλικίες άνω των 65 η δυσαρέσκεια είναι στο 62,8%. Θεωρούν πληρώνουν περισσότερα για την υγεία τους (είτε για συμμετοχή σε φάρμακα, είτε για εξετάσεις) και πως οι παροχές είναι χειρότερες (πχ χρόνος αναμονής για χειρουργείο, ραντεβού σε ιατρό, επείγοντα κλπ).

Αυτό προκύπτει από έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την υγεία, που διενεργείται κάθε χρόνο την ίδια χρονική περίοδο, για λογαριασμό του συλλόγου. Όπως σχολίασε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος του ΙΣΘ κ.Νικόλαος Νίτσας  μιλώντας σε δημοσιογράφους της πόλης: «Το αίσθημα της δυσαρέσκειας είναι κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια, αντίθετα με τα όσα ισχυρίζεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας». Συγκεκριμένα τόνισε πως το 66,5% των ερωτηθέντων είπε πως είναι γενικά δυσαρεστημένο από τις υπηρεσίες στον τομέα της Δημόσιας Υγείας στην χώρα μας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κλπ). Σύμφωνα με την έρευνα κατά το62,5% των ερωτηθέντων οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας χειροτερεύουν, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, λόγω και της χαμηλής ποιότητας που επικρατεί πχ σε δημόσιες δομές. Όσον αφορά στον τρόπο προτίμησης γιατρού η πλειοψηφία (64,5%) βασίζεται στη γνώμη άλλων γνωστών και φίλων που έχουν πάει στον συγκεκριμένο γιατρό και όχι μια απλή αναζήτηση είτε στον τηλεφωνικό κατάλογο ή στο ίντερνετ. Το 45% των ερωτηθέντων θεωρεί πως το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί την τελευταία 2ετία. Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες επισκέπτονται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία, στη συνέχεια νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. , ιδιωτικά νοσοκομεία και τέλος τις ΠΕΔΥ.

Δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί

mail.jpg

Θολό είναι το τοπίο στον θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Αν και το 72% γνωρίζει την ύπαρξή του, μόλις το 31,1 έχει εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό και από αυτούς το 62,3% τον έχει επισκεφθεί. Αντίστοιχη η εικόνα και για τις ΤΟΜΥ. Μόλις το 31,3% τις γνωρίζει και από αυτούς μόνο το 33,9 τις έχει επισκεφθεί. «Το πρόβλημα με τους οικογενειακούς γιατρούς είναι ότι δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί. Και το κράτος δεν τους βοηθά με τις εργασιακές συνθήκες που παρέχει, δηλαδή με 1500 ευρώ μεικτά, σε δικό του ιατρείο, με ενοίκιο, πληρωμή γραμματέα, και να εργάζεται χωρίς άδεια και δυνατότητα απουσίας. Σκεφτείτε πως σε ανάλογο θεσμό στην Κύπρο οι γιατροί πληρώνονται 6000-7000 το μήνα και διαμαρτύρονται», σχολίασε ο κ. Νίτσας.

Χ έβαλαν οι πολίτες στις ΤΟΜΥ

Αναφορικά με τις ΤΟΜΥ υποστήριξε πως «ξοδεύτηκαν για αυτές εκατομμύρια ευρώ από ΕΣΠΑ . Είχαμε πει πως είναι θνησιγενείς γιατί έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση μόλις για δύο χρόνια. Αντίθετα η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει υπάρχουσες δομές υγείας και να συνομιλήσει με Ιατρικούς Συλλόγους, και όχι μόνο με τους Ιατρικούς συλλόγους που είναι αρεστοί σε αυτήν».

Παράλληλα είπε πως και οι γιατροί έχουν γυρίσει την πλάτη τους στις ΤΟΜΥ, ενώ πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με μονομερή κατάργηση ακύρωσε τη σύμβαση 1500 παιδιάτρων και παθολόγων ώστε να τους οδηγήσει στο να γίνουν οικογενειακοί γιατροί. Ωστόσο, μόλις το 30% από αυτούς αποφάσισε να ακολουθήσει αυτό το σχέδιο. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας για το αν «θα συνεχιστεί η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), θα προχωρήσει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού με νέα φιλοσοφία, μέσα από αποκεντρωμένες δημόσιες δομές ή θα βάλλουν "Χ";» ο κ. Νίτσας τόνισε «Χ έχουν βάλει οι πολίτες στις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) και στον οικογενειακό γιατρό καθώς το 67,6% δεν γνωρίζει τι είναι οι ΤΟΜΥ και ο οικογενειακός γιατρός και μόνο 4% έχουν επισκεφθεί τις νέες δομές ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας. Περιμένουμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, να ενσκήψει στο πρόβλημα της περίθαλψης, αξιοποιώντας τόσο τις προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου όσο και των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας, πράγμα που δεν έχει γίνει από τη σημερινή ηγεσία και είναι η αιτία της δυσαρέσκειας των πολιτών που αποτυπώνεται στην έρευνα του Ι.Σ.Θ.».

Πρόσθεσε πως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση αυξάνεται, αγγίζοντας πλέον το 65,6% , με θετική γνώμη των πολιτών (κατά 41,5% και 13,7% μάλλον θετική). Είπε πως το 13,7% έχει κάνει ιδιωτική ασφάλιση και αυτό δείχνει πως «ο κόσμος βασίζεται στη δημόσια υγεία. Ωστόσο η δημόσια υγεία χρήζει εντατικής θεραπείας. Τα τελευταία 4 χρόνια δεν υπήρξε διαφοροποίηση στην άποψη των πολιτών περί της δημόσιας υγείας. Το κράτος πρέπει να φροντίσει να αλλάξει αυτή την κατάσταση. Και να το κάνει όχι βάζοντας τους πολίτες να πληρώσουν, αλλά αυξάνοντας τα κονδύλια για την υγεία με ορθολογικό τρόπο και όχι κατασπαταλώντας τα».

Την έρευνα διεξήγαγε η εταιρεία to the point. Ο υπεύθυνός της κ. Δημήτρης Κατσαντώνης είπε πως έγινε σε 950 άτομα, από 19 έως 21 Ιουνίου 2019. Το 75% των ερωτηθέντων ήταν από την πόλη και το 25% από δήμους της υπαίθρου. Από τους πρώτους το 40% έμενε στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αναφορικά με τα εισοδήματά τους τονίστηκε πως η πλειοψηφία αμείβεται από 451 μέχρι 1000 ευρώ. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ