Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δήμος της Θεσσαλονίκης σε δράση κατά της περιθωριοποίησης των νέων

Συμμετέχει σε ειδικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τη χάραξη πλαισίου πολιτικής κατά της νεανικής βίας

Σε συντονισμένη δράση με δημόσιους φορείς, πανεπιστήμια και ΜΚΟ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την αποφυγή της περιθωριοποίησης και της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης των νέων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Πρόκειται για το ευρωπαϊκό έργο «Youth Empowerment and Innovation Project (YEIP)», το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του Προγράμματος Erasmus+ και υλοποιείται από ένα σχήμα 20 συνεργαζόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένων εθνικών υπουργείων, περιφερειακών δημόσιων φορέων, Πανεπιστημίων και ΜΚΟ σε επτά χώρες (Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Κύπρος, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία και Ρουμανία), με συντονιστή το IARS International Institute (Η.Β.). Από την Ελλάδα στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν ως εταίροι η Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών του δήμου Νεάπολης-Συκεών, το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και το υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

«Στο δήμο μας συνεχίζουμε τα προγράμματα νεολαίας με σκοπό την ενδυνάμωση των νέων στην τοπική μας κοινότητα. Θέλουμε οι νέοι να έχουν άποψη και φωνή και για αυτό το λόγο τους δίνουμε τη δυνατότητα μέσω αυτού του προγράμματος να συμμετέχουν ενεργά» δηλώνει η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του δήμου Νεάπολης-Συκεών σε θέματα νέας γενιάς Μαρία Ροΐδη, η οποία διατέλεσε μέλος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Νεολαίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως εξηγεί, το έργο YEIP στοχεύει στην αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και ριζοσπαστικοποίησης χρησιμοποιώντας το μοντέλο Καλή Ζωή (Good Lives Model). Αυτό το μοντέλο δεν αντιμετωπίζει τους νέους ως «κινδύνους» αλλά επικεντρώνεται στα ταλέντα και τις ικανότητες των ευάλωτων νέων προϋποθέτοντας ότι όλοι έχουν στόχους ζωής και ότι όλοι αναζητούν ορισμένα αγαθά για τη βελτίωση της ψυχολογικής τους ευημερίας.

 

Έρευνα σε δυο μέτωπα

Το YΕΙP επιδιώκει τη δημιουργία ενός καινοτόμου εργαλείου παρέμβασης για την υιοθέτηση ενός τρόπου κοινωνικής ένταξης των νέων συνδυάζοντας την εργασία με ένα θετικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσει να δημιουργήσει βάσεις σε ευπαθείς ομάδες νέων για την αντιμετώπιση της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης. Το βασικό επιχείρημα της όλης προσέγγισης είναι ότι μέσω της εργασίας και του θετικού τρόπου σκέψης ο άνθρωπος μπορεί να μεταβάλλει σταδιακά στάσεις και αντιλήψεις και να αναπτύξει ένα νέο σύστημα αξιών, περιορίζοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης νέων μορφών παραβατικότητας και αποφεύγοντας τις πιθανότητες ριζοσπαστικοποίησης.

Η δράση, την οποία θα αναπτύξει και η ΚΕΥΝΣ, περιλαμβάνει δυο έρευνες, τα ευρήματα των οποίων θα αποτελέσουν πηγή για την άντληση επιστημονικών συμπερασμάτων με σκοπό τη χάραξη ενός θετικού πλαισίου πολιτικής για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου της βίαιης νεανικής ριζοσπαστικοποίησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η πρώτη έρευνα απευθύνεται σε επαγγελματίες που εργάζονται με άτομα νεαρής ηλικίας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, σε ερευνητικά ιδρύματα, αλλά και σε σωφρονιστικά καταστήματα ή σε άλλες δομές διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας. Η δεύτερη έρευνα απευθύνεται σε νέους και νέες ηλικίας 16-30 ετών που φοιτούν σε σχολεία, πανεπιστήμια ή άλλα ιδρύματα τριτοβάθμιας ή μεταλυκειακής εκπαίδευσης, καθώς επίσης και σε νέους και νέες του ίδιου ηλικιακού φάσματος που έχουν φιλοξενηθεί ή φιλοξενούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα ή σε άλλες δομές διαχείρισης της νεανικής παραβατικότητας.

Η συμμετοχή και στις δύο έρευνες γίνεται σε συνθήκες απόλυτης ανωνυμίας, πραγματοποιείται πολύ εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του tablet ή του κινητού τηλεφώνου του συμμετέχοντος-ερωτώμενου και δεν διαρκεί περισσότερα από οκτώ λεπτά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμμετάσχουν στην έρευνα ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://yeip.org/surveys/ . Επιπλέον, μπορούν να ενημερωθούν για τα εργαλεία που αναπτύχθηκαν στο πλαίσια του έργου στον σύνδεσμο https://yeip.org/toolkit-for-policy-maker/

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ
Ερώτηση της παράταξης «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» για τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας και υποβολή προτάσεων για την αποκατάσταση των...
Θεσσαλονίκη: «Σε κίνδυνο Κορώνεια και Βόλβη» - Ερώτηση Μυλόπουλου στην ΠΚΜ