Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Τα ζυμαρικά του ΚΕΘΕΑ στα ράφια γνωστής αλυσίδας σουπερμάρκετ

Ένα νέο, μεγάλο βήμα για το Αγρόκτημα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων που βρίσκεται στη Σίνδο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα νέο, μεγάλο βήμα κάνει το Αγρόκτημα του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ που βρίσκεται στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης και στο οποίο εκπαιδεύονται μέλη του θεραπευτικού προγράμματος.

Το αγρόκτημα, το οποίο έχει έκταση 130 στρέμματα, υπάρχει από το 1983 οπότε ξεκίνησε εκεί η πρώτη θεραπευτική κοινότητα και σήμερα αποτελεί μία από τις παραγωγικές μονάδες της. Έκανε μια επανεκκίνηση το 2016 και από τότε καλλιεργείται χωρίς διακοπή μόνο με πιστοποιημένη βιολογική καλλιέργεια, κυρίως σιτάρι και κριθάρι, ενώ υπάρχει και ένα θερμοκήπιο.

Συγκεκριμένα, το Αγρόκτημα συνδυάζει την εκπαίδευση των θεραπευόμενων μελών του προγράμματος με την παραγωγή αγαθών, νωπών κηπευτικών, σιτηρών, σάλτσας και ζυμαρικών τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των Μονάδων του ΚΕΘΕΑ ενώ διατίθενται και στο εμπόριο, ενισχύοντας έτσι την προσπάθεια του Οργανισμού για την αυτοχρηματοδότηση του.

Το σκληρό σιτάρι που παράγεται στο αγρόκτημα γίνεται ζυμαρικά σε συνεργασία με τοπικές βιοτεχνίες ενώ το μαλακό καλύπτει τις ανάγκες των μονάδων του ΚΕΘΕΑ στη Βόρεια Ελλάδα σε ψωμί.

Το νέο βήμα που γίνεται είναι ότι τα προϊόντα του Aγροκτήματος που παράγονται με τρόπους που σέβονται τη φύση και τον άνθρωπο ως παραγωγό και ως καταναλωτή, βρίσκονται πλέον στα ράφια των Υπερκαταστημάτων της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ στη Β. Ελλάδα. Κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι και πέννες, όλα βιολογικά, εξαιρετικά βραστερά, πιστοποιημένα από την ΒιοΕλλάς για όλα τα στάδια της παραγωγής, είναι πλέον στη διάθεση του κοινού με την ετικέτα του ΚΕΘΕΑ.

Καθεστώς μαθητείας

Όπως και στις άλλες παραγωγικές μονάδες που ανήκουν στο ΚΕΘΕΑ έτσι και στο Αγρόκτημα εφαρμόζεται ένα καθεστώς μαθητείας. "Τα παιδιά που είναι στη φάση της κοινωνικής επανένταξης έχουν τη δυνατότητα να απασχολούνται στις μονάδες αυτές. Στην ουσία μαθαίνουν τη δουλειά σαν κομμάτι της θεραπείας με μια αμειβόμενη σχέση μαθητείας σε προστατευμένο περιβάλλον, λόγω της ιδιαιτερότητας του πληθυσμού", όπως λέει στον Τύπο Θεσσαλονίκης ο υπεύθυνος των παραγωγικών μονάδων του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη κ. Θανάσης Τζιούμπας. Το αγρόκτημα έχει τη δυνατότητα να απασχολεί ταυτόχρονα μέχρι 3 άτομα.

10f1b.jpg

"Για εμάς το κέρδος από τη λειτουργία του Αγροκτήματος είναι πρώτον οικονομικό γιατί βοηθάμε στην αυτοχρηματοδότηση του ΚΕΘΕΑ. Το δεύτερο είναι ότι παράγουμε ποιοτικά προϊόντα που συμβάλουν στην καλή διατροφή των μελών της κοινότητας και των άλλων κοινοτήτων σε όλη την Ελλάδα. Επίσης αποτελεί μια παραγωγική μονάδα, στο πλαίσιο της οποίας τα παιδιά έχουν δυνατότητα να λάβουν γνώσεις επαγγελματικής κατάρτισης σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ένας χώρος εργασίας. Είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτοί που έρχονται στο ΚΕΘΕΑ για απεξάρτηση έχουν μεγάλη αποχή από τη νόμιμη-τουλάχιστον-εργασία και στην ουσία πρέπει να ξαναμάθουν να δουλεύουν ή να μάθουν από την αρχή να δουλεύουν εδώ. Η εργασιακή τους εμπειρία είναι φτωχή όπως και το εκπαιδευτικό τους επίπεδο", σημειώνει.

Κομμάτι της θεραπείας

Η λειτουργία του Αγροκτήματος αποτελεί μέρος της θεραπείας με την έννοια ότι η εξάρτηση πάντα συνοδεύεται από μια παθητικότητα, όπως μας λέει ο κ. Τζιούμπας."Το να μπουν αυτοί οι άνθρωποι σε μια διαδικασία δημιουργίας συμβάλει αποφασιστικά στη θεραπευτική τους πορεία", επισημαίνει ενώ προσθέτει σε μια Ελλάδα που όλοι συζητούν για παραγωγική ανασυγκρότηση αλλά λίγοι το επιχειρούν, το ΚΕΘΕΑ Ιθάκη στέλνει ένα μήνυμα ότι είναι δυνατό, είναι εφικτό και μπορούμε. "Παράγουμε το ψωμί που τρώμε μπορούμε να παράξουμε τρόφιμα σε μια χώρα που έχει διατροφικό έλλειμμα", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα επόμενα βήματα

Η εγκαινίαση της συνεργασίας με την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ για την διάθεση των ζυμαρικών παραγωγής του Αγροκτήματος στα Υπερκαταστήματα της Εταιρίας στην Β. Ελλάδα αποτελεί ένα πρώτο άνοιγμα προς το καταναλωτικό κοινό και η κοινότητα εκφράζει τη διάθεση για επέκταση ανάλογα με την ανταπόκριση και στα όρια πάντα των δυνατοτήτων που δίνουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα. Στους στόχους του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη είναι επίσης, σύμφωνα με τον κ. Τζιούμπα να ελέγξει όλα τα στάδια της παραγωγής σε δικές της εγκαταστάσεις, δίνοντας έτσι την ευκαιρία μαθητείας και σε άλλες θέσεις όχι μόνο στο χωράφι. Υπάρχει ήδη οικονομοτεχνική μελέτη για τη δημιουργία του δικού τους εργαστηρίου μεταποίησης, ωστόσο "είναι μια επένδυση που δεν την επιτρέπουν αυτήν τη στιγμή τα οικονομικά".

Εργαστήρι Κεραμικής και Ξυλουργείο

Οι άλλες παραγωγικές μονάδες του ΚΕΘΕΑ Ιθάκη είναι το Εργαστήρι Κεραμικής που παράγει υψηλής ποιότητας κεραμικά τα οποία διατίθενται είτε σε εκθέσεις που γίνονται από την κοινότητα είτε μέσω του ΚΕΘΕART, του καταστήματος που βρίσκεται στην πλατεία Μοριχόβου στα Λαδάδικα (Πίνδου 4) και το Ξυλουργείο, το οποίο κατασκευάζει έπιπλα, κουφώματα, ξύλινες κατασκευές και καλύπτει τις ανάγκες του ΚΕΘΕΑ σε όλη την Ελλάδα (150 κτίρια σε όλη την Ελλάδα, από την Κάρπαθο μέχρι την Αλεξανδρούπολη).

Επίσης, στον ευρύτερο χώρο της Θεραπευτικής Κοινότητας λειτουργεί και η εκτυπωτική μονάδα του ΚΕΘΕΑ, ΣΧΗΜΑ+ΧΡΩΜΑ, μια μεγάλη μονάδα εκτυπώσεων με πολύ υψηλά στάντερτ, όπως σημειώνει ο κ. Τζιούμπας, τονίζοντας ότι σε όλες τις μονάδες απασχολούνται παιδιά με τη μορφή της μαθητείας και αποτελούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο μπορεί κανείς να κάνει τα πρώτα βήματα στο χώρο της εργασίας έχοντας μια σχετική ασφάλεια.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ