Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Καμπανάκι ΠΕΔ-ΚΜ για την κυβερνησιμότητα των δήμων (Video)

Σε 231 δήμους (επί συνόλου 332) η δημοτική παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία - Λύση ζητά η ΠΕΔ-ΚΜ

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

Το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων έθεσε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, καλώντας την νέα κυβέρνηση να δώσει λύση.

Μιλώντας στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης νεοεκλεγέντων αιρετών της Κεντρικής Μακεδονίας, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη ενόψει της  ανάληψης των καθηκόντων τους την 1η Σεπτεμβρίου, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι "έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι το εκλογικό σύστημα,που δεν είναι απλή αναλογική, θα οδηγήσει πολλούς δήμους στην ακυβερνησία" και προειδοποίησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα της κυβερνησιμότητας των δήμων "θα κληθεί η διοικητική δικαιοσύνη να αποφασίσει ποιά πολιτική νομιμοποίηση και ποιά πολιτική εντολή είναι ισχυρότερη, του δημάρχου ή του δημοτικού συμβουλίου, γεγονός που δεν είναι τιμητικό για το πολιτικό μας σύστημα".

pedkm3.jpg

 Στη συνάντηση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και την οποία παρακολούθησε πλήθος αιρετών, ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι σε 231 δήμους (επί συνόλου 332) η δημοτική παράταξη του δημάρχου δεν διαθέτει πλειοψηφία. Σε 69 μάλιστα δήμους εξ αυτών (δηλ. εκ των 231) η παράταξη η οποία εξέλεξε τον Δήμαρχο ήταν δεύτερη σε δύναμη το α’ γύρο. Μόνον 101 δήμαρχοι εξελέγησαν τον α’ γύρο συγκεντρώνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50%. Σε μία μάλιστα περίπτωση εξ’ αυτών (δήμος Ορεστιάδας), η παράταξη του δημάρχου μολονότι έλαβε ποσοστό ψήφων μεγαλύτερο του 50% στον α’ γύρος δεν διαθέτει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο «Κλεισθένης», αντί να λύσει, δημιούργησε προβλήματα στην διοίκηση και τη λειτουργία 232 δήμων, τόνισε ο κ. Κυρίζογλου.

"Σε 231 δήμους ο δήμαρχος εκλέχτηκε στον β΄ γύρο και μάλιστα σε 69 από τους δήμους αυτούς εκλέχτηκε ο δεύτερος σε εκλογική δύναμη υποψήφιος δήμαρχος, τις περισσότερες φορές με ισχνή αριθμητική συμμετοχή συμβούλων στο δημοτικό συμβούλιο.

Ενδεχομένως σε κάποιους από τους 231 δήμους να μπορέσει ο δήμαρχος να συγκροτήσει σύμπραξη δημοτικών παρατάξεων με σύνθεση των δημοτικών προγραμμάτων τους, η οποία να έχει την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο. Σε πολλούς όμως δήμους σχηματίζεται στο δημοτικό συμβούλιο πλειοψηφία από αντιπολιτευόμενες στον δήμαρχο δημοτικές παρατάξεις. Έχουν δε αναφερθεί περιπτώσεις που έχουν συμφωνήσει να μην εγκρίνουν τις εισηγήσεις της νέας Δημοτικής αρχής και να επιβάλουν τις δικές τους επιλογές. Π.χ. στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης, τον ετήσιο προϋπολογισμό του δήμου και το τεχνικό πρόγραμμά του, που αποτελούν βασικές αρμοδιότητες του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με το νόμο, όπως ισχύει σήμερα. Τι θα γίνει στις περιπτώσεις αυτές;" διερωτήθηκε. "Φαντάζεται κανείς ότι ο δήμαρχος δεν θα εκτελεί το δημοτικό πρόγραμμά του, για το οποίο θεωρεί ότι έχει τη λαϊκή εντολή και θα υλοποιεί τις αποφάσεις των αντιπολιτευόμενων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες έχοντας την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο θα ισχυρίζονται ότι έχουν τη λαϊκή εντολή, διαφημίζοντας μάλιστα ότι «διοικούν τον Δήμο» ; Αλλά τότε γιατί δεν είχαμε εκλογή δημάρχου τον α’ γύρο; Προς τί η αυξημένη δημοκρατική λαϊκή νομιμοποίηση του δημάρχου άνω του 50% όταν είναι δεμένα τα χέρια του;", πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις που έκαναν σε δημοσιογράφους, για το θέμα μίλησαν ο νέος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Μανδαλιανός και ο νέος δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης.

Ο κ. Μανδαλιανός εξέφρασε την άποψη ότι η απλή αναλογική και ο Κλεισθένης δεν έχουν δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία των δήμων. "Η απλή αναλογική είναι το άκρως δημοκρατικό σύστημα. Φυσικά θα δοκιμαστούμε εάν είμαστε πολιτικά ώριμοι να συνεργαστούμε με το σύστημα αυτό. Σίγουρα θα υπάρξουν δυσκολίες και θα χρειαστούν συνεργασίες, αλλά εκεί θα ξεχωρίσει η ήρα από το στάρυ", είπε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακίρης ανέφερε, μεταξύ άλλων ότι η απλή αναλογική φαίνεται ότι πάει να δημιουργήσει ορισμένα θέματα "γι΄αυτό και περιμένουμε ορισμένες βελτιωτικές κινήσεις από την πλευρά της νέας κυβέρνησης". Είπε ότι είναι εμφανής ο φόβος ακυβερνησίας, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα ξεπεραστεί με καλή διάθεση και καλή πίστη από την πλευρά όλων των δημοτικών παρατάξεων.

"Δεν θα μεταφέρουμε δεκάρα στην ΤτΕ"

Ο κ. Κυρίζογλου αναφέρθηκε και στο θέμα των διαθέσιμων χρημάτων των δήμων, σημειώνοντας ότι μέχρι 31 Αυγούστου 2019, δεν υφίσταται καμία υποχρέωσή μας για μεταφορά των όποιων διαθέσιμων χρημάτων των δήμων μας, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2860/1.7.2019 τ. Β’) του πρώην αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη. "Και αυτή η απόφαση και κάθε άλλη προηγούμενη είναι παράνομη, αντισυνταγματική και δεν γίνεται αποδεκτή ούτε τώρα ούτε μετά την 1.9.19, γιατί παραβιάζει το συνταγματικό προστατευτικό πλαίσιο (άρθρο 102 του Συντάγματος) περί διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων", τόνισε. "Δεν πρόκειται δεκάρα να μεταφέρουμε εμείς στην ΤτΕ για να τα παίξουν ρέπος. Ξεκάθαρα πράγματα", υπογράμμισε.

Δείτε στα βίντεο του TyposThes. στιγμιότυπο από την ομιλία Κυρίζογλου καθώς και τις δηλώσεις Τσακίρη και Μανδαλιανού καθώς και περισσότερες φωτογραφίες

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ