Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρία νέα "Open Malls" έρχονται στην ανατολική Θεσσαλονίκη

Ποιες παρεμβάσεις θα γίνουν σε Θέρμη, Καλαμαριά και Περαία

Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου (Open Malls) δημιουργούνται σε τρεις δήμους της ανατολικής Θεσσαλονίκης, με στόχο την ενίσχυση της επισκεψιμότητας και την τόνωση των τοπικών αγορών, τη βελτίωση της προσβασιμότητας και την ενσωμάτωση τεχνολογιών "έξυπνης πόλης". Ειδικότερα, σε φάση υλοποίησης, μετά τις σχετικές εγκρίσεις των προτάσεων, περνά η δημιουργία Open Malls στην "καρδιά" της Θέρμης, της Καλαμαριάς αλλά και της Περαίας, στα οποία θα συμμετέχουν δεκάδες επιχειρήσεις. Πρόκειται να υλοποιηθούν μια σειρά από αναπλάσεις στις περιοχές παρέμβασης, θα παρέχεται δωρεάν wi-fi ενώ και τα καταστήματα που θα συμμετέχουν θα επενδυθούν με ομοιόμορφα υλικά και θα συμμετέχουν σε εκδηλώσεις προβολής.

Δήμος Θέρμης

Πιο συγκεκριμένα, συνολικά 2,4 εκ ευρώ -1.7εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και 700.000€ από ίδιους πόρους- διατίθενται στο Δήμο Θέρμης για το Open Mall και την ενίσχυση της επισκεψιμότητας σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο. Στο νέο open mall αναμένεται να συμμετέχουν εβδομήντα, εμπορικές στην πλειονότητά τους επιχειρήσεις.

Πρόσφατα έγινε συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων στο δημαρχείο της Θέρμης για την εξέλιξη του έργου και αναλύθηκαν οι δράσεις που θα υλοποιηθούν από την Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων και τον Δήμο Θέρμης.

"Το Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου στην καρδιά της Θέρμης αποτελεί τον καρπό της συνεργασίας μας με τους επαγγελματίες της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας με δράσεις και έργα που τονώνουν την τοπική μας αγορά και την τοπική οικονομία." δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης.

"Ήδη, στο 1,7 εκ. ευρώ του Open Mall, έρχεται να προστεθεί και ένα ήδη δημοπρατημένο έργο, που αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα. Πρόκειται για τη Συντήρηση και επισκευή της πλατείας Παραμάνα με προϋπολογισμό 689.000€ περίπου, που χρηματοδοτούμε από ίδιους πόρους και κινείται στην ίδια κατεύθυνση και συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις του open mall. Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης, όπως αντικατάσταση φθαρμένων στοιχείων, καθαρισμό των γκράφιτι, διεύρυνση των πεζοδρομίων" πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Τόνισε, δε, ότι στο σχεδιασμό της διοίκησης του δήμου είναι και άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας αλλά και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας και σε άλλα σημεία του δήμου Θέρμης.

Στη συνάντηση εκτός από τον Δήμαρχο Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Απόστολος Τσολάκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης Στάθης Πιστέλας, η αντιπρόεδρος Φανή Μπλιούμη, ο Τάκης Τερζίδης ειδικός σύμβουλος επί τεχνικών θεμάτων, τα στελέχη των διευθύνσεων Προγραμματισμού και Τεχνικών Υπηρεσιών και εκπρόσωπος της εταιρείας LEVER.

Από την πλευρά του, ο κ. Πιστέλας σημείωσε ότι το έργο θα δώσει μεγάλη πνοή στο εμπορικό κέντρο Θέρμης και θα βοηθήσει στην αύξηση της επισκεψιμότητας και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

Η πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Θέρμης σε συνεργασία με την 'Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων θα χρηματοδοτηθεί με 1.699.640,10€. Συγκεκριμένα, από το παραπάνω ποσό 1.499.640,10€ θα λάβει ο Δήμος Θέρμης και 200.000,00€ η Ένωση Επαγγελματιών Εμπόρων Θέρμης.

 

Η περιοχή παρέμβασης και τα έργα

Η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης για την ανάπτυξη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου του Δήμου Θέρμης βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, και συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση του δημόσιου χώρου με αποκαταστάσεις όψεων κτιρίων, πεζοδρομίων και φυτεύσεις δενδροστοιχιών, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την αποκατάσταση οδών Δημητρίου & Καραολή και Βενιζέλου και Ταβάκη έως το ύψος της Καπετάν Χάψα, των οδών των δρόμων περιμετρικά της Πλατείας και την αναβάθμιση του οδοφωτισμού.

Το έργο προβλέπει επίσης παρεμβάσεις για την κινητικότητα με υπηρεσίες έξυπνης στάθμευσης, με ασφαλτοστρώσεις και βελτίωση του χώρου στάθμευσης της οδού Μανδρίτσας, τοποθέτηση σταθμών ποδηλάτων στην πλατεία Παραμάνα, καθώς και νέων ραμπών ΑΜΕΑ.

Για τη βελτίωση του μικροκλίματος και την αισθητική αναβάθμιση προβλέπονται φυτεύσεις, καθαρισμοί των σιντριβανιών, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, αντικατάσταση των στεγάστρων και των ιστών ηλεκτροφωτισμού αλλά και σήμανση των μνημείων.

Υπηρεσίες "έξυπνης" διαχείρισης της πόλης όπως οδοφωτισμού, απορριμάτων, υπόγειοι κάδοι, τηλεχειρισμός δημόσιων υποδομών και δικτύων θα βελτιώσουν τις υπηρεσίες και την ποιότητα που παρέχονται σε κατοίκους και επισκέπτες.

 

Δήμος Καλαμαριάς

Open Mall θα δημιουργηθεί και στην Καλαμαριά, σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

Η επιλεγμένη περιοχή παρέμβασης για την ανάπτυξη του Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου του Δήμου Καλαμαριάς βρίσκεται κεντρικά του οικισμού, συμπεριλαμβάνει την πλατεία όπου χωροθετείται Διατηρητέο κτήριο (πρώην 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμαριάς) και το Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στις εγκαταστάσεις των οποίων στεγάζεται το Δημαρχιακό Μέγαρο και οι υπηρεσίες του Δήμου. Επιπλέον, στην περιοχή χωροθετείται η Μητρόπολη του Δήμου και η εκκλησία Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

Ο στόχος του σχεδίου είναι η προσέλκυση νέων επιχειρήσεων, επενδυτών, καταναλωτών και επισκεπτών, η συνεργασία με την τοπική κοινότητα με απώτερο σκοπό την αύξηση των δεξιοτήτων, της απασχόλησης και των οικονομικών ευκαιριών για όλους τους κατοίκους της περιοχής. Επίσης να διαμορφωθεί η εικόνα του Κέντρου, σαν τόπος εμπορικής κουλτούρας, πολιτισμού, ιστορίας, χώρου πρασίνου, καινοτομίας και σύγχρονων τεχνολογιών, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επισκέπτες.

 

Οι δράσεις που θα υλοποιηθούν

Ο Δήμος Καλαμαριάς θα υλοποιήσει μια σειρά από έργα. Ειδικότερα, θα προχωρήσει στην ανάπλαση της οδού Μητροπολίτου Χρυσάνθου και των κάθετων οδών, στο εμπορικό κέντρο του Δ.Καλαμαριάς, στην εγκατάσταση σταθμών κοινόχρηστων ποδηλάτων, εγκατάσταση αστικού εξοπλισμού (έξυπνα παγκάκια με WiFi sensors, πινακίδες βαδίσματος, κάδοι, γλάστρες κλπ.), δωρεάν ασύρματο δίκτυο στην περιοχή παρέμβασης, συστήματα έξυπνης διαχείρισης σχετικά με την πληρότητα κάδων απορριμμάτων, συστήματα ελέγχου ρύπανσης, προμήθεια ηλεκτρικού απορριμματοφόρου για εργασίες αποκομιδής απορριμμάτων, εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα του Δήμου, εγκατάσταση ψηφιακής σήμανσης για την διαδραστική πληροφόρηση πολιτών και επισκεπτών.

Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης από την άλλη θα υλοποιήσει μια σειρά από δράσεις που αφορούν την εξωτερική όψη των καταστημάτων που θα συμμετέχουν, όπως επενδύσεις με ομοιόμορφα υλικά, εγκατάσταση ομοιόμορφων στεγάστρων & τεντών, εργασίες χρωματισμού εξωτερικών όψεων, διοργάνωση εκδηλώσεων για την προβολή & προώθηση της εμπορικής περιοχής, δημιουργία ψηφιακού λογότυπου, προβολή σε ψηφιακά και άλλα μέσα βάσει επικοινωνιακής καμπάνιας, δημιουργία & διαχείριση λογαριασμού social media (Facebook) του Open Mall και δημιουργία συστημάτων/πλατφόρμες ενίσχυσης τοπικής επιχειρηματικότητας μέσω υπηρεσιών αλληλεπίδρασης, ενίσχυσης πιστότητας & επιβράβευσης επισκεπτών.

 

Δήμος Θερμαϊκού

Χρηματοδότηση 1.740.153,56 ευρώ εξασφάλισε και ο δήμος Θερμαϊκού, ο οποίος προχωρά σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης στην δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (Open Mall) στην Περαία.

Ο συγκεκριμένο οικισμός του δήμου επιλέχθηκε βάσει των κριτηρίων και προϋποθέσεων ένταξης της πρόσκλησης χρηματοδότησης. Το τοπικό τουριστικό προϊόν της Περαίας εξάλλου, παίζει καταλυτικό ρόλο στις παρεμβάσεις που αποφασίσθηκαν να γίνουν εκεί.

Οι σύγχρονες και καινοτόμες δράσεις που θα γίνουν πρόκειται να λειτουργήσουν αναζωογονητικά για τις 89 ωφελούμενες επιχειρήσεις, το σύνολο του καταναλωτικού κοινού, αλλά και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Θερμαϊκού. Σε αυτές περιλαμβάνονται:

Χρήση εφαρμογών «έξυπνης» πόλης για προβολή και ανάδειξη της περιοχής σε σημείο κατατεθέν (Παγκάκια με WiFi Sensors, δωρεάν ασύρματο δίκτυο, σύστημα διαδικτυακής πύλης προβολής δεδομένων «έξυπνης πόλης»).

Βελτίωση της προσβασιμότητας (Δημοτικός χώρος στάθμευσης, Σταθμοί Κοινόχρηστων Ποδηλάτων, Ηλεκτρικό Λεωφορείο).

Αναβάθμιση αστικού περιβάλλοντος – υψηλού επιπέδου υπηρεσίες (Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων, ηλεκτρικό απορριμματοφόρο, σταθμοί φόρτισης δημοτικών ηλεκτρικών οχημάτων & κοινού).

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ