Ενημέρωση των κατοίκων του Αγίου Αντωνίου θα γίνει το επόμενο χρονικό διάστημα για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων, που θα κατασκευαστεί στην περιοχή. Παράλληλα, ο Δήμος Θέρμης θα καταθέσει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τεχνικές παρατηρήσεις προκειμένου να διασφαλιστούν ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της μονάδας, όπως η τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων ασφάλειας, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων στον αέρα, η αποτροπή της ηχορύπανσης, ο προσδιορισμός του όγκου και του βάρους του απορριμματογενούς καυσίμου που θα παράγεται στη μονάδα και θα αποθηκεύεται εκεί μέχρι να μεταφερθεί σε άλλες μονάδες για καύση. Επιπλέον το ζήτημα αναμένεται να τεθεί και στο νέο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Θέρμης, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, προκειμένου να λάβει σχετική γνωμοδότηση.
Τα παραπάνω, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγιναν γνωστά μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία αποφάσισε να αναβάλλει -για τους παραπάνω λόγους- την έγκριση της γνωμοδότησης της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων ανατολικού τομέα της Περιφέρειας, που θα γίνει στον Άγιο Αντώνιο.
Ο εισηγητής του θέματος από το τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφέρειας Ε. Μπεχτσούδης επισήμανε, συγκεκριμένα, ότι στον Άγιο Αντώνιο θα κατασκευαστεί μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων και μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων. Στη μονάδα επεξεργασίας σύμμεικτων αποβλήτων θα καταλήγουν τα απορρίμματα που θα συγκεντρώνονται μετά τη διαλογή στην πηγή και την απομάκρυνση γυαλιού, πλαστικού, μετάλλου, χαρτιού και οργανικού υπολείμματος. Επί τόπου θα γίνεται μηχανική επεξεργασία, με σκοπό τη συγκέντρωση όσο γίνεται περισσότερων ανακυκλώσιμων υλικών, ώστε το υπόλειμμα της διαδικασίας αυτής να είναι ένα απορριμματογενές καύσιμο (RDF). Το συγκεκριμένο προϊόν θα συσκευάζεται και θα αποστέλλεται για καύση σε βιομηχανίες, ώστε να συμπεριληφθεί στη διαδικασία παραγωγής τσιμέντου. Στη μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων, άλλωστε, θα παράγεται εδαφοβελτιωτικό υλικό (κομπόστ). Διευκρινίστηκε, παράλληλα, ότι η μονάδα θα εξυπηρετεί τον ανατολικό τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης αλλά και τη Χαλκιδική, ενώ δεν θα περιλαμβάνει μονάδα καύσης, ΧΥΤΥ επικίνδυνων αποβλήτων και ΧΥΤΥ.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αγίου Αντωνίου, Καλλιόπη Πουρσανίδου, μετέφερε την αρνητική θέση των κατοίκων για τη δημιουργία της μονάδας και τις επιφυλάξεις που έχουν για τη δυσφήμιση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων του τόπου τους. Επισήμανε, ακόμη, ότι δεν έγινε η ενημέρωση που θα έπρεπε και ζήτησε να υπάρξει λεπτομερής πληροφόρηση.
Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ζήτησε την αναβολή της εξέτασης του θέματος από την επιτροπή της Περιφέρειας, προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση των κατοίκων και γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι πάντοτε επιφυλακτικοί σε κάθε παρέμβαση διαχείρισης αποβλήτων, υπενθύμισε ότι ο δήμος πριν από 15 χρόνια γνωμοδότησε θετικά για τη δημιουργία της μονάδας και υπογράμμισε ότι και σήμερα στηρίζει το έργο καθώς έχουν αφαιρεθεί από το σχεδιασμό του η δημιουργία μονάδας καύσης, μονάδας αποθήκευσης τέφρας και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ). Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι από το 2016 χωροθετήθηκε η συγκεκριμένη μονάδα και τόνισε πως κανένας δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, δεν ήξερε ή δεν άκουσε για το έργο αυτό.
Επί του θέματος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας επισήμανε και ο ίδιος ότι το έργο είχε προβλεφθεί από το 2016 και υπογράμμισε την αναγκαιότητα εκτέλεσης των έργων διαχείρισης περιβάλλοντος.
Κατά τη σχετική συζήτηση, ο περιφερειακός σύμβουλος της "Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας", Γιώργος Θεοδωρόπουλος, σημείωσε ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ανέφερε ότι μέρος του προϊόντος επεξεργασίας στη μονάδα του Αγίου Αντωνίου θα κατευθύνεται για καύση στον "Τιτάνα".
Από την πλευρά της, η παράταξη της "Λαϊκής Συσπείρωσης" επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, ότι η λειτουργία της μονάδας δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και λειτουργεί ενάντια στην ανακύκλωση. Δηλώνει, άλλωστε, ότι η παράταξη εναντιώνεται στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.