Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συνεχίζονται οι ελλείψεις φαρμάκων - Μεγάλη ταλαιπωρία ασθενών

Σε έλλειψη από 100 έως 200 συνηθισμένα φάρμακα ανάλογα με την εποχή - Εντονότερο το πρόβλημα το καλοκαίρι

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους ασθενείς το μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων από τα ράφια των φαρμακείων στη χώρα μας.

Τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά είναι σχεδόν όλων των κατηγοριών και αφορούν πολλές ενδείξεις. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να αντικατασταθούν από παρόμοια που υπάρχουν στην αγορά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό και οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάξουν αγωγή σε συνεννόηση με τον γιατρό τους.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που εντοπίζεται εδώ και αρκετά χρόνια και έχει αναδειχθεί πολλές φορές από τους φαρμακευτικούς συλλόγους της χώρας προς τις εκάστοτε ηγεσίες των υπουργείων Υγείας, ωστόσο η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί και έτσι παρατηρείται το φαινόμενο οι ασθενείς να ρωτούν από φαρμακείο σε φαρμακείο μήπως και βρουν το σκεύασμα που ψάχνουν. Μάλιστα το καλοκαίρι η κατάσταση χειροτερεύει...

"Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο. Τα φάρμακα που λείπουν είναι, ανάλογα με την εποχή, από 100 έως και 200 και μιλάμε για πολύ συνηθισμένα φάρμακα, όχι για σπάνια", λέει χαρακτηριστικά στον "Τύπο Θεσσαλονίκης" ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσης Ευγενίδης. Οι ελλείψεις αφορούν όλες τις κατηγορίες, όπως φάρμακα για την πίεση, για το σακχαρώδη διαβήτη, για το αναπνευστικό, για το κυκλοφοριακό κ.α. Σχεδόν στο σύνολό τους αφορούν δε φάρμακα πολυεθνικών εταιρειών.

Το καλοκαίρι το πρόβλημα των ελλείψεων γίνεται εντονότερο, αφενός λόγω των φαρμακευτικών εταιριών που κλείνουν και έτσι ο ήδη προβληματικός ανεφοδιασμός γίνεται χειρότερος και αφετέρου γιατί οι ίδιοι οι ασθενείς προσπαθούν να προμηθευτούν μεγαλύτερη ποσότητα φαρμάκων από τις συνηθισμένες πριν φύγουν για διακοπές. Όπως όμως λέει ο κ. Ευγενίδης, είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιηθεί μια τέτοια ανάγκη, γιατί οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να εξυπηρετήσουν με ευκολία ακόμη και τις συνηθισμένες ποσότητες. Σε κάποιες περιπτώσεις για τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη υπάρχει κάποιο αντίστοιχο γενόσημο και μπορεί να βρεθεί κάποια λύση, αλλά όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, στις περισσότερες περιπτώσεις τα συγκεκριμένα φάρμακα δεν έχουν γενόσημα πρέπει να αλλαχθεί η αγωγή "κάτι που είναι πραγματικά πολύ δυσάρεστο και για τον γιατρό και για τον ασθενή".

Οι αιτίες

Βασική αιτία της έλλειψης στην Ελλάδα είναι οι χαμηλές τιμές φαρμάκων που ισχύουν στη χώρα μας, γεγονός που τα καθιστά ελκυστικά για εξαγωγές.

Έτσι παρατηρείται το φαινόμενο, φάρμακα που εισάγονται στην Ελλάδα να επανεξάγονται σε χώρες της Ευρώπης.

Όπως λέει ο κ. Ευγενίδης αυτοί οι οποίοι κάνουν εξαγωγές "προτιμούν να δίνουν τα φάρμακα στο εξωτερικό από όπου κερδίζουν περισσότερα χρήματα παρά στο εσωτερικό". Παράλληλα, όπως σημειώνει, οι μητρικές, πολυεθνικές εταιρίες βλέπουν δικά τους σκευάσματα να κυκλοφορούν με ελληνικά γράμματα σε άλλες χώρες και με τη σειρά τους μειώνουν ακόμη περισσότερο τις ποσότητες φαρμάκων που στέλνουν στη χώρα μας, θεωρώντας ότι από τα δικά τους φάρμακα κάποιοι αισχροκερδούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα στα ράφια των ελληνικών φαρμακείων να φτάνουν τελικά ελάχιστες ποσότητες, οι οποίες δύσκολα εξυπηρετούν τις ανάγκες του κόσμου.

Ζητούν απαγόρευση εξαγωγών για μεγάλα διαστήματα

Οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι βασανίζονται και οι ίδιοι από το πρόβλημα, προσπαθώντας να βρουν τα φάρμακα για λογαριασμό των πελατών τους, έχουν ζητήσει να απαγορευθούν οι εξαγωγές για συγκεκριμένα φάρμακα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να φανεί εάν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. "Ο ΕΟΦ λαμβάνει κατά καιρούς τέτοιες αποφάσεις, παρόλα αυτά μέχρι τώρα οι απαγορεύσεις που έγιναν ήταν μικρής χρονικής διάρκειας και σε αυτό το διάστημα αυτοί οι οποίοι τα εξήγαγαν και δεν μπορούσαν να τα εξάγουν, τα κρατούσαν στις αποθήκες τους και όταν έληγε η απαγόρευση τα εξήγαγαν μαζικά", σημειώνει ο κ. Ευγενίδης.

Οι εξαγωγές φαρμάκων μετρούν θετικά στο ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών της χώρας, "δυστυχώς όμως πρόκειται για μια πλαστή βελτίωση του συγκεκριμένου δείκτη γιατί μιλάμε για προϊόντα που πρώτα εισάγονται και μετά επανεξάγονται", τονίζει ο ίδιος.

Επισημαίνει πάντως ότι το τελευταίο χρόνο, οι απαγορεύσεις εξαγωγών για κάποια φάρμακα διαρκούν περισσότερο χρονικό διάστημα και έχει παρατηρηθεί μια βελτίωση. Ωστόσο είναι πολύ λίγα τα φάρμακα που έχουν ενταχθεί στην κατηγορία της απαγόρευσης των εξαγωγών. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολύ περισσότερα φάρμακα, οπότε το πρόβλημα συνολικά συνεχίζει να υφίσταται.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΦ δημιούργησε ειδικό χώρο στην ιστοσελίδα του, ο οποίος διατίθεται αποκλειστικά για την μετάδοση πληροφοριών που αφορούν σε ελλείψεις , μειωμένη διαθεσιμότητα, διακοπές κυκλοφορίας ή τη λήψη έκτακτων μέτρων όταν κρίνεται αναγκαίο.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ