Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ο απολογισμός Μπουτάρη - Συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο

Ποια είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στις δύο σημερινές συνεδριάσεις

Δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν σήμερα. Στις 16.00 θα αρχίσει η 22η Ειδική Συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων έτους 2018 της δημοτικής Αρχής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Ακολούθως, στις 18.00, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα πραγματοποιηθεί η 23η Συνεδρίαση, με θέματα επείγουσας σημασίας, για τα οποία απαιτείται άμεση λήψη απόφασης.

Το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το στρατηγικό πλαίσιο για το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και τα οικονομικά του Δήμου βρίσκονται στο επίκεντρο του απολογισμού πεπραγμένων της διοίκησης του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη για το 2018, όπως αναφέρει ο ίδιος στον εισαγωγικό του χαιρετισμό στον τόμο του απολογισμού.

Με αφορμή την ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει ότι με τον απολογισμό του 2018 «κλείνει ο κύκλος των σχεδόν εννέα χρόνων διακυβέρνησης του Δήμου από τη διοίκηση» και προσθέτει με νόημα: «η διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα μας, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της δημοκρατίας και της διαφάνειας στη διοίκηση, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη ουσία, καθώς αποτελεί το επισφράγισμα της κληρονομιάς που αφήνουμε στην πόλη».

Αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος υπογραμμίζει ότι το εμβληματικό αυτό έργο που οραματίστηκε ο Δήμος από κοινού με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης έχει πλέον μπει στην τελική ευθεία, καθώς τοποθετήθηκε ο θεμέλιος λίθος για την ανέγερσή του, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος», ολοκληρώθηκε η μελέτη βιωσιμότητας και εγκρίθηκε η οικονομική στήριξη του Μουσείου από την ελληνική Πολιτεία, που έρχεται να προστεθεί σε αυτήν του γερμανικού κράτους και του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξης της κατασκευής του έργου, το οποίο θα αποτελέσει μνημείο - φόρο τιμής στην ιστορία και στο αποτύπωμα της Σεφαραδίτικης κοινότητας της Θεσσαλονίκης που ξεκληρίστηκε στο Ολοκαύτωμα, εκπαιδευτικό και ερευνητικό κέντρο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και νέο τοπόσημο της πόλης στην υποβαθμισμένη δυτική της πλευρά», προσθέτει.

Με αφορμή, άλλωστε, τη συμμετοχή του Δήμου στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities pioneered by Rockefeller Foundation), ο κ. Μπουτάρης σχολιάζει ότι ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε η Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, ενώ ολοκληρώθηκε το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Ως κομβικό στοιχείο της Διοίκησης χαρακτηρίζει την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και σημειώνει: «επιδιώξαμε και επιτύχαμε μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης να έχουμε έναν οικονομικά υγιή Δήμο, γεγονός που μας κατέστησε αξιόπιστους απέναντι σε διεθνούς εμβέλειας φορείς και οργανισμούς, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία». Μιλά, ακόμη, για τη μείωση των δημοτικών τελών, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης που ξεκίνησε να λειτουργεί πιλοτικά στα τέλη του 2017 και την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, θυμίζει ότι πήρε «σάρκα και οστά» η παραχώρηση του Α’ προβλήτα του λιμανιού, ενώ ήδη, η Αποθήκη Δ’ παραχωρήθηκε στη Διεύθυνση Πολιτισμού και το πρώην Κτίριο Ναυτικής Διοίκησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη στέγαση του Αριστοτελείου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Ο Γιάννης Μπουτάρης αναφέρεται επίσης σε μια σειρά θεμάτων, όπως η δημοπράτηση των έξι περιπτέρων της Νέας Παραλίας και του Maison Crystal, οι αναπλάσεις που υλοποιήθηκαν, τα τεχνικά έργα που ξεκίνησαν με τη δωρεά ύψους 10 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Έμφαση δίνει, επίσης, στην επέκταση του προγράμματος REACT για την ενσωμάτωση των προσφύγων στην κοινωνία, την πολιτική της «Διπλωματίας των Πόλεων» και την εδραίωση του OK!Thess ως το σημείο αναφοράς στη Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

«Όλα όσα πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου, αλλά κυρίως η πολιτική που υιοθετήσαμε, η οποία βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει στην πόλη η Διοίκησή μας. Είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει, αυτόν της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης», τονίζει στον χαιρετισμό του ο Γιάννης Μπουτάρης.

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα
«Πρέπει να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος» αναφέρεις ε ανάρτησή του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Αγγελούδης για Γενοκτονία Αρμενίων: Πότε να μην επιτραπεί ξανά τέτοια φρικαλεότητα