Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δραματικές ελλείψεις σε αίμα λόγω ελονοσίας και Δυτικού Νείλου

aimodosia

Έκκληση προς τους εθελοντές αιμοδότες απευθύνουν οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία

Τραγικές είναι οι ελλείψεις αίματος σε όλη τη χώρα εξαιτίας της μειωμένης προσέλευσης αιμοδοτών λόγω καλοκαιριού, λόγω αποκλεισμού πολλών περιοχών από την αιμοδοσία για τον ιό του Δυτικού Νείλου και την ελονοσία, αλλά και εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων στο ΕΚΑΒ.  Ελλείψεις αίματος που έχουν ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερες μονάδες οι πολυμεταγγιζόμενοι ασθενείς, ή ακόμα και καθόλου.

Ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, περιοχή στην οποία έχουν καταγραφεί τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης από κουνούπια, οι αιμοδοσίες έχουν «στραγγίσει» από αίμα, με αποτέλεσμα δεκάδες πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία να υπομεταγγίζονται.

Είναι δε τόσο μεγάλη η πίεση που ασκείται στους ασθενείς στις αιμοδοσίες, που δέχονται ακόμα απειλές, ότι δεν θα λάβουν αίμα αν δεν βρουν δικούς τους αιμοδότες, όπως αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών κ. Βάνα Μυρίλλα:

«Από τα μέσα Ιουλίου και μετά έχει αρχίσει το πρόβλημα. Οι ασθενείς παίρνουν μόνο μία μονάδα αντί για δύο, ή τρεις κι εμείς ψάχνουμε να βρούμε αιμοδότες. Που να βρεθούν, όμως, μέσα στο καλοκαίρι... Υπάρχουν συνέχεια καυγάδες μέσα στις αιμοδοσίες και απειλούμαστε του στυλ ‘αν δεν βρείτε αιμοδότη, δεν θα μεταγγιστείτε’. Αυτό το είπαν σε εμένα στην τελευταία μετάγγιση. ‘Στην επόμενη δεν θα υπάρχει ούτε μία φιάλη, αν δεν βρεις αιμοδότη’, μου είπαν. Η ζωή μας  κάθε χρόνο τον Αύγουστο είναι, να ψάχνουμε αίμα κλειδωμένοι στα σπίτια μας. Όλοι είναι διακοπές και εμείς είμαστε εδώ και ψάχνουμε αιμοδότες».

 

Θεσσαλονίκη: Στο 60% η επάρκεια αίματος στις αιμοδοσίες

Έκκληση προς τους αιμοδότες έκαναν πριν από λίγες ημέρες και οι θαλασσαιμικοί στη Βόρεια Ελλάδα, όπου και εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς η συνεχιζόμενη καραντίνα σε περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης εξαιτίας των κρουσμάτων ελονοσίας και του ιού του Δυτικού Νείλου άδειασαν τα ψυγεία των αιμοδοσιών.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας Βασίλης Δήμος, επιβεβαιώνει μιλώντας στο iatropedia.gr, ότι στη Δυτική Θεσσαλονίκη υπάρχουν αρκετές περιοχές που έχουν μπει σε καραντίνα λόγω ελονοσίας και Ιού του Δυτικού Νείλου και εξαιρούνται από τις αιμοδοσίες:

«Όταν λειτούργησε καλύτερα ο μοριακός έλεγχος μετά το Πάσχα με την προμήθεια των νέων αντιδραστηρίων, είχε εξομαλυνθεί κάπως η κατάσταση, αλλά τώρα υπάρχει και πάλι πρόβλημα. Είναι ακόμη πολλές περιοχές σε καραντίνα. Υπάρχουν και στην Αθήνα ελλείψεις, αλλά και στη Θεσσαλονίκη που γνωρίζω εγώ, από τις 60 – 70 μονάδες αίματος που απαιτούνται για τη σωστή μετάγγιση αίματος των ασθενών, δεν παρέχεται αυτός ο αριθμός. Η επάρκεια είναι στο 60%», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δήμος.

 

Αθήνα: 80 ασθενείς στο Λαϊκό δεν έλαβαν ούτε μια φιάλη αίμα τον Ιούλιο

Δραματική είναι η κατάσταση και στην Αθήνα. Σύμφωνα με στοιχεία της αντιπροέδρου της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας, Βάνας Μυρίλλα, στο Παίδων «Αγία Σοφία» που καλύπτει τις μεταγγίσεις περίπου 350 ασθενών, όλοι οι θαλασσαιμικοί υπομεταγγίζονται, ενώ στο Λαϊκό τον περασμένο μήνα... «Έμειναν 80 άτομα χωρίς καθόλου μετάγγιση. Δεν είχαν να τους δώσουν ούτε μια φιάλη. Οι ασθενείς είναι έξαλλοι, κουρασμένοι και εκνευρισμένοι», λέει η αντιπρόεδρος.

Το πρόβλημα φέτος επιδεινώθηκε μετά από εγκύκλιο που εκδόθηκε στις αρχές Μαϊου από το ΕΚΑΒ, με την οποία ενημέρωνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.) ότι δεν μπορεί να διαθέσει τους οδηγούς του για τις προγραμματισμένες εξωτερικές αιμοληψίες που πραγματοποιούν τα νοσοκομεία για τη συλλογή αίματος. Μεσολάβησαν οι εκλογές και αργότερα, μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών στον νέο Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, "σώθηκαν κάποιες αιμοδοσίες την τελευταία στιγμή", όπως λέει η κ. Μυρίλλα.

«Η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας έδωσε εντολή στο ΕΚΑΒ να καλύψει κάποιες αιμοληψίες, π.χ. στην Ξάνθη, όπου συγκεντρώθηκαν 500 φιάλες αίμα, οι οποίες πρόσφεραν σημαντική λύση εκείνη την περίοδο στις μεταγγίσεις του Παδίων ‘Αγ. Σοφία’. Όμως, το πρόβλημα δεν έχει λυθεί οριστικά, με την έννοια ότι δεν έχουμε οδηγούς για να πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες από δω και μπρος», τονίζει η κ. Μυρίλλα.

 

Ελλείψεις αίματος και στην Πάτρα

Οι ελλείψεις αίματος του Αυγούστου θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο, ενώ σημαντική ταλαιπωρία υφίστανται και οι ασθενείς της Πάτρας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, κ. Βασίλη Δήμο: «Εμείς υπενθυμίζουμε και πάλι στους αιμοδότες να δώσουν αίμα και απευθύνουμε έκκληση, όποιος μπορεί να προσέλθει στις αιμοδοσίες, γιατί είναι ένα πραγματικά πολύ πολύ δύσκολο διάστημα αυτό για μας», καταλήγει ο πρόεδρος.

 

Έκκληση και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για τις ελλείψεις αίματος

Ο ΙΣΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για την εμφάνιση νέων κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν σε εθελοντικές αιμοδοσίες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια αίματος το επόμενο χρονικό διάστημα, «καθώς αρκετές περιοχές της χώρας λόγω των κρουσμάτων της νόσου έχουν αποκλειστεί από τις αιμοδοσίες».

Πηγή: iatropedia.gr

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κανάκης για Τέμπη: «Την κυρία Καρυστιανού δεν την κάλεσαν πραγματικά πουθενά;»
Ο παρουσιαστής έδειξε τον εκνευρισμό του για τις επιλογές των τηλεοπτικών εκπομπών, με αφορμή την επέτειο της τραγωδίας
Κανάκης για Τέμπη: «Την κυρία Καρυστιανού δεν την κάλεσαν πραγματικά πουθενά;»