Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μαθηματικά μυαλά του ΑΠΘ σάρωσαν τα βραβεία στη Βουλγαρία!

Φοιτητές του κέρδισαν πέντε μετάλλια και δύο εύφημες μνείες στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό «International Mathematics Competition»

 

 

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πέντε συν δύο διακρίσεις για το ΑΠΘ στον 26ο Διεθνή Διαγωνισμό «International Mathematics Competition-IMC, που έγινε στο Blagoevgrad της Βουλγαρίας  από 28.7 έως 3.8.2019.

Ομάδα φοιτητών του αποτελούμενη από εφτά φοιτητές, διαγωνίστηκε σε προβλήματα (αφηρημένης) Άλγεβρας, Μαθηματικής Ανάλυσης, Γεωμετρίας και Συνδυαστικής και απέσπασε συνολικά ένα αργυρό μετάλλιο, τέσσερα χάλκινα μετάλλια και δύο εύφημες μνείες μεταξύ 360 φοιτητών από 64 χώρες. Μάλιστα αυτή τη φορά κέρδισε τα περισσότερα μετάλλια από κάθε άλλη χρονιά!

Στον διαγωνισμό, που διοργανώθηκε από το University College London και έλαβε χώρα στο American University της Βουλγαρίας, το ΑΠΘ συμμετέχει τα τελευταία 6 χρόνια.

«Αυτή τη χρονιά πήγαμε πιο οργανωμένοι. Είναι η πρώτη φορά που κάποιος καθηγητής συνόδευε την ομάδα φοιτητών που συμμετείχε στο International Mathematics Competition που τα τελευταία 10 χρόνια γίνεται στην Βουλγαρία. Και είχαμε συμμετοχές από τα τμήματα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, και Μαθηματικών. Τα παιδιά έλυσαν δύσκολα, αλλά και έξυπνα προβλήματα με βασικές μεθόδους», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο αρχηγός της αποστολής του πανεπιστήμιου της πόλης μας, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μαθηματικών, Ρωμανός – Διογένης Μαλικιώσης. Αξίζει να σημειωθεί πως η επταμελής ομάδα συστήθηκε έπειτα από διαγωνισμό επιλογής που διοργανώθηκε τον Μάιο του 2019 από το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ. Και η αποστολή του ΑΠΘ χρηματοδοτήθηκε από την Επιτροπή Ερευνών του Ιδρύματος.

Για τον κ. Μαλικιώση το πιο σημαντικό ήταν «η όλη διαδικασία της συμμετοχής τους στο διαγωνισμό. Τα παιδιά αντιλήφθηκαν πως είναι το συστηματικό διάβασμα. Και το επιστέγασμα αυτής της μελέτης ήταν οι διακρίσεις που ήρθαν. Προσωπικά ξεχώρισα το μεράκι των φοιτητών. Ειδικά ένας από αυτούς πιστεύω πως μέσα από αυτό τον διαγωνισμό απέκτησε αυτοπεποίθηση, όχι μόνο για το διαγωνιστικό κομμάτι του IMC, αλλά και για το ίδιο το επάγγελμά του που θα ακολουθήσει στο μέλλον. Επίσης πολύτιμη ήταν η βοήθεια που παρείχαν δύο από τους φοιτητές μου που βρήκαν ασκήσεις και βοήθησαν τους συμφοιτητές τους στην προετοιμασία, στο διάβασμα».

 

Τον Μάρτη του 2020 ραντεβού στη Θεσσαλονίκη!

 

Και μπορεί το χαμόγελο να είναι χαραγμένο στα πρόσωπα των φοιτητών και του καθηγητή τους, όμως παράλληλα από την αρχή του νέου ακαδημαϊκού έτους θα ετοιμαστούν για το νέο αγώνα τους: τον διαγωνισμό SEEMOUS που γίνεται σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης κάθε Μάρτη και τον Μάρτη του 2020 (3-8/3/20120) είναι η σειρά της πόλης μας και του ΑΠΘ να τον φιλοξενήσει. «Ελπίζουμε οι διακρίσεις του ΑΠΘ να συνεχιστούν», σχολίασε ο κ. Μαλικιώσης.

 

Ποιοι κέρδισαν μετάλλιο και ποιοι μνεία

 

Η απονομή των μεταλλίων έχει ως εξής:

-Ιακωβίδης Ιωάννης, 4ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αργυρό μετάλλιο

-Χαρισιάδης Ιωάννης, 3ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, χάλκινο μετάλλιο

-Τσιντσιλίδας Δημήτριος, 2ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, χάλκινο μετάλλιο

-Μακρίδης Βασίλειος, 3ο έτος, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, χάλκινο μετάλλιο

-Κωνσταντινίδης Δημήτριος, 2ο έτος, Τμήμα Μαθηματικών, χάλκινο μετάλλιο

-Daniel-Βασίλης Τσεπέλε, 1ο έτος, Τμήμα Μαθηματικών, εύφημη μνεία

-Λιόδης Ιωάννης, Τμήμα Φυσικής, 1ο έτος, εύφημη μνεία.

 Αξίζει να αναφερθεί ότι το Τμήμα Μαθηματικών του ΑΠΘ προσφέρει καίρια υποστήριξη και προετοιμασία στους φοιτητές που συμμετέχουν στον διαγωνισμό.

 

Φωτογραφία: (από αριστερά προς τα δεξιά) Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Μαθηματικών του ΑΠΘ, Ρωμανός-Διογένης Μαλικιώσης, Daniel –Βασίλης Tσεπέλε, Δημήτριος Κωνσταντινίδης, Βασίλειος Μακρίδης, Ιωάννης Ιακωβίδης, Δημήτριος Τσιντσιλίδας, Ιωάννης Χαρισιάδης, Ιωάννης Λιόδης.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ