Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: 17 Προτάσεις από το ΑΠΘ που θα αλλάξουν το ΑΠΘ

Καθηγητές και φοιτητές έκαναν προτάσεις στο ImproveMyCampus για να βελτιώσουν τη ζωή στην Πανεπιστημιούπολη – Τι δήλωσε ο Πρύτανης ΑΠΘ στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Μηδενικά απορρίμματα στο ΑΠΘ, application με αναφορά των προβλημάτων του ΑΠΘ για θέματα ασφάλειας, δημιουργία “πολυμορφικού” πανεπιστημιακού πάρκου ανοικτό σε όλους τους πολίτες και ρύθμιση στάθμευσης αυτοκινήτων στο Πανεπιστημιακό χώρο, είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις που έγιναν στο πλαίσιο της δράσης ImproveMyCampus με στόχο την εύρεση λύσεων σε υπαρκτά προβλήματα και τη βελτίωση της καθημερινότητας των φοιτητών, των εργαζομένων και των επισκεπτών της Πανεπιστημιούπολης.

απθ-επιτυχόντες.jpg

Συνολικά 154 τεκμηριωμένες προτάσεις υποβλήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ImproveMyCampus, έπειτα από σχετική ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για σχετικές παρεμβάσεις και υπηρεσίες.

Οι προτάσεις ομαδοποιήθηκαν στις ακόλουθες πέντε θεματικές ενότητες:

Α. Μετακίνηση (στάθμευση – μετακίνηση – μεταφορά – σήμανση)

Β. Υποδομές (εγκαταστάσεις – δομές – χώροι)

Γ. Λειτουργία (οργάνωση και λειτουργία/παροχή υπηρεσιών)

Δ. Περιβάλλον (οικολογία – κάπνισμα)

Ε. Ασφάλεια (ασφάλεια στο campus – ναρκωτικά).

Και από αυτές έπειτα από αξιολόγηση επιλέχθηκαν από αρμόδιες επιτροπές 17, οι οποίες επιβραβεύονται και προκρίνονται στο στάδιο της υλοποίησης, είτε πιλοτικά είτε πλήρως.

 

Μήτκας: «Εμείς πρέπει να φροντίσουμε το δεύτερο σπίτι μας»

mitkas.jpg

Όπως εξήγησε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Πρύτανης ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας: «Από καιρό ήταν πεποίθησή μου πως η ποιότητα ζωής στην Πανεπιστημιούπολη μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Προκηρύξαμε πέρυσι περίπου αυτό τον διαγωνισμό και είχαμε μεγάλη συμμετοχή και αυτό δυσκόλεψε λίγο και την αξιολόγηση των προτάσεων που καθυστέρησε. Όμως και οι 154 προτάσεις που έγιναν από όλες τις κατηγορίες μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, και με τις περισσότερες να έχουν γίνει από φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς είναι αξιόλογες. Είναι μια προτροπή προς όλους ότι πρώτοι εμείς πρέπει να φροντίσουμε το 2ο σπίτι μας. Γιατί και οι φοιτητές, και οι καθηγητές και οι εργαζόμενοι περνάμε μεγάλο μέρος της ζωής μας σε αυτά τα κτήρια και σε αυτούς τους χώρους και μπορούμε να τα κάνουμε καλύτερα».

Κατά τον ίδιο από τις προτάσεις που προκρίθηκαν ξεχωρίζουν «οι προσπάθειες να αναπτυχθούν ηλεκτρονικές εφαρμογές για διάφορες εκφάνσεις της ζωής μας εδώ, πχ κάποιες βελτιώνουν την ασφάλεια, ή προτάσεις για ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και το θέμα της μετακίνησης, του παρκαρίσματος των αυτοκινήτων. Συνδέεται όμως ωραία και με τα νέα έργα που θα ξεκινήσουν για την αναμόρφωση του πάρκου του Πανεπιστημίου, αλλά και με αυτό της αλλαγής του φωτισμού που θα τρέξει παράλληλα. Ευελπιστούμε πως σε ένα χρόνο η όψη της Πανεπιστημιούπολης θα είναι διαφορετική».

Ο κ. Μήτκας εξήγησε πως οι 17 ιδέες θα αναπτυχθούν περαιτέρω και θα εξεταστούν και μετά θα δει το ΑΠΘ ποιες από αυτές είναι εφικτές και πώς μπορούν να υλοποιηθούν.

Όσο για το οικονομικό κομμάτι είπε πως «ως ένα σημείο μπορεί να το αναλάβει το Πανεπιστήμιο ή να ψάξει να το εντάξει σε κάποια χρηματοδοτικά πακέτα όπως πχ σε ένα ΕΣΠΑ».

 

Και μερικοί αριθμοί…

απθ.jpg

Η πλειονότητα (58%) των ιδεών προήλθε από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και Υποψήφιους Διδάκτορες. Υψηλό ποσοστό (19%) των προτάσεων υποβλήθηκε από μέλη ΔΕΠ, ενώ οι υπόλοιπες προτάσεις υποβλήθηκαν από τις λοιπές κατηγορίες προσωπικού και αποφοίτους του ΑΠΘ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εκπροσωπήθηκε το σύνολο των Σχολών του ΑΠΘ, ενώ τα μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής καταγράφηκαν από την Πολυτεχνική Σχολή (23%), τη Φιλοσοφική Σχολή (14%), τη Σχολή Θετικών Επιστημών (14%) και τη Σχολή Επιστημών Υγείας (10%).

Με αφορμή την ολοκλήρωση της δράσης, ο Πρύτανης του ΑΠΘ, Καθηγητής Περικλής Α. Μήτκας, θα ευχαριστήσει και θα συγχαρεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας των οποίων οι προτάσεις θα υλοποιηθούν, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σήμερα, Τρίτη 27 Αυγούστου 2019, στις 11.30, στην Αίθουσα Συγκλήτου (Κτίριο Διοίκησης, 7ος όροφος).

Λεπτομέρειες για τη δράση στη διεύθυνση: https://improvemycampus.auth.gr

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης
Τι είπε ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων της ΠΚΜ, απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία»
Μπίλλιας: Εντός του έτους το Διάταγμα για ανάπλαση παραλιακού μετώπου Θεσσαλονίκης