Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πανελλαδικές: Οι πρώτοι μαθητές στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης

Μαθητές που έγραψαν καλά και πέρασαν πρώτοι στην πρώτη τους επιλογή σε ΑΕΙ της πόλης μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Τη θέση τους στη σχολή της πρώτης τους επιλογής εξασφάλισαν μαθητές της πόλης μας που σημείωσαν υψηλές βαθμολογίες, ενώ μια θέση στα ΑΕΙ κατέκτησε το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών της χώρας μας.

Οι βάσεις, που είχαν πτωτική πορεία, ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Παιδείας.

Και σύμφωνα με αυτές στη πόλη μας στο ΑΠΘ η πιο περιζήτητη σχολή είναι η Ιατρική με 18.585, και ακολουθούν η Οδοντιατρική με 18.002 και η Νομική με 17.824.

Στο ΠΑΜΑΚ νούμερο ένα σχολή είναι η Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με 16.937, ακολουθεί η Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής με 15.816 και στη συνέχεια η Εφαρμοσμένη Πληροφορική με 15.755 και 15.606.

Μόλις τρεις ήταν οι σχολές του ΑΠΘ που παρουσίασαν άνοδο στις βάσεις του 2019, ακολουθώντας την ευρύτερη πτωτική πορεία που έδειξαν οι βάσεις ανά την Ελλάδα.

Ειδικότερα, πρόκειται για την σχολή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η οποία εμφάνισε άνοδο 2,6% και από 11.310 μόρια το 2018, φέτος βρίσκεται στα 11.602. Επιπλέον, άνοδο 2,4% είχε και η σχολή Οικονομικών Επιστημών, καθώς από 12.686 μόρια φέτος η βάση είναι τα 12.987 μόρια.

Εξάλλου άνοδο 1,7% είχε η σχολή της Πληροφορικής, καθώς από 16.371 πέρυσι, φέτος η βάση είναι τα 16.653 μόρια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει φέτος το γεγονός ότι την υψηλότερη και τη χαμηλότερη βάση έχουν σχολές ξένης φιλολογίας, καθώς την υψηλότερη βάση έχει το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης με 19.312 μόρια και τη χαμηλότερη το τμήμα Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, επίσης του ΑΠΘ, με 4.016 μόρια. 

 

1η στη Νομική με αυστηρό πρόγραμμα

xenou_1.jpg

Πρώτη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ (ΑΠΘ), με 19.422, είναι η 18χρονη Πηνελόπη Ξένου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία δεν κρύβει τη χαρά της για την πρωτιά και την εισαγωγή της στην πρώτη της επιλογή. Η 18χρονη, που φοιτούσε στα Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη είχε αυστηρό πρόγραμμα καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. «Ήμουν αυστηρή με τον εαυτό μου. Δεν είχα ελεύθερη μέρα αλλά δεν διάβαζα ποτέ βράδυ. Δεν ξενύχτησα με τα βιβλία. Τηρούσα ένα πρόγραμμα. Έβγαινα κάθε Σάββατο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Φιλοδοξία της; Μετά τις σπουδές της να ασχοληθεί με τον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Με ενδιαφέρει πολύ ο τομέας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θέλω να εξετάσω πτυχές που έχουν σχέση με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε. Ποιο ήταν το κίνητρό της; «Το απόλυτο κίνητρο ήταν η νέα αρχή στη ζωή μου. Άφησα το σχολείο και η μετάβαση στο Πανεπιστήμιο ήθελα να είναι σε μία σχολή που αγαπώ, σε ένα αντικείμενο που θα με κάνει ευτυχισμένη. Έτσι σκέφτηκα ότι πρέπει να διαβάσω πολύ για να φτάσω στο στόχο μου. Θέλω να πω σε όλους τους μαθητές που ετοιμάζονται για πανελλαδικές του χρόνου, ότι η Γ΄Λυκείου είναι μεγάλος αγώνας αλλά αξίζει η προσπάθεια, όταν κατακτάς τον στόχο σου».

 

Από την Καστοριά 1ος στο Σχολή Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ

stefanos_amanatidis.jpg

Την 1η θέση στην Σχολή Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ κατέκτησε ο Στέφανος Αμανατίδης με 18.410 μόρια που ήταν υπότροφος και οικότροφος στο Κολλέγιο Ανατόλια. Ο ίδιος σε δηλώσεις του στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» εξέφρασε την χαρά του που πέρασε στο Πανεπιστήμιο.
«Ήταν όνειρό μου να γίνω οικονομολόγος και τώρα μπαίνει σε τροχιά. Είμαι πανέτοιμος για την σχολή. Έχω ήδη βρει και σπίτι για να αποφύγω την ταλαιπωρία», σημείωσε. Αξίζει να αναφερθεί πως ο Στέφανος ήταν υπότροφος και οικότροφος στο Ανατόλια στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο και πως η καταγωγή του είναι από την Καστοριά.

Τον ρωτήσαμε για τις εξετάσεις και δήλωσε πως οι Πανελλήνιες «ήταν μια αγχωτική διαδικασία. Έβλεπα πολλά παιδιά γύρω μου που έκαναν μεγαλύτερες προσπάθειες. Τελικά προχώρησα μόνος μου και τα κατάφερα να μπω στο Πανεπιστήμιο». Όσο για το διάβασμά του είπε πως αφιέρωνε συστηματικά 2-3 ώρες καθημερινά, και ανάλογα με το τι χρειαζόταν να μελετήσει.

 

Από τα Μουδανιά 1ος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών

loymi_rrahman_1.jpg

Πρώτος στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θεσσαλονίκης πέρασε ο Λούμι Ραχμάν. Ο μαθητής των Εκπαιδευτηρίων E. Μαντουλίδη συγκέντρωσε 18.640 μόρια. «Σε αυτή τη σχολή ήθελα να περάσω και τα κατάφερα. Αφού πάρω το πτυχίο μου θέλω να κάνω ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό και έπειτα να επιστρέψω στην Ελλάδα. Στόχος μου είναι να κάνω μεγάλα έργα ως πολιτικός μηχανικός», δήλωσε ο κ. Ραχμάν σε τηλεφωνική μας επικοινωνία. Ο ίδιος ξεχώριζε από μικρός στα μαθηματικά. «Από την Β΄Γυμνασίου έπαιρνα μέρος σε διαγωνισμούς μαθηματικών. Και έχω κερδίσει 1η, 2η και 3η θέση στον Ευκλείδη, τον Αρχιμήδη, ενώ στις εξετάσεις υποτροφιών που έδωσα για να μπω στα εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη έγραψα 100%. Μάλιστα τότε το σχολίασαν οι καθηγητές», σημείωσε. Όσο για το διάβασμα που έκανε είπε πως ήταν συστηματικό και όσο χρειάζονταν. Όμως η δική του προετοιμασία είχε και μια επιπλέον δυσκολία: αυτή της απόστασης. Επειδή έμενε στα Νέα Μουδανιά, κάθε μέρα έπρεπε να κάνει μιάμιση ώρα επιπλέον για να φτάσει και μιάμιση ακόμη για να επιστρέψει από το σχολείο του. «Το σχολικό από τα εκπαιδευτήρια έρχονταν στις 7 παρά τέταρτο και το μεσημέρι μπορεί να σχολούσαμε 3 και εγώ να έφτανα σπίτι μου στις 4.30», σημείωσε.

Τώρα όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ο ίδιος είναι έτοιμος για τη φοιτητική ζωή και τις σπουδές του. Μάλιστα αυτό το διάστημα ψάχνει για σπίτι στη Θεσσαλονίκη.

 

Με ισορροπία ανάμεσα

σε διάβασμα και διασκέδαση

1ος στην Αρχαιολογία

 

Ο Κωνσταντίνος Καραδούκας, μαθητής του Α' Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης «Μανόλης Ανδρόνικος», είχε στόχο να μπει στην αρχαιολογία και τον κατάφερε! Πέρασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, δεύτερος στη σειρά, έχοντας 18.919 μόρια. Λέξη - κλειδί για τον ίδιο  είναι η ισορροπία. «Δε νομίζω ότι διάβαζα πάρα πολλές ώρες, προσπαθούσα να διασκεδάζω παράλληλα. Ήμουν προσηλωμένος στον στόχο και χαίρομαι που τα κατάφερα. Δεν έχει να κάνει με τις πολλές ώρες. Τον χρόνο που μελετάς πρέπει να είσαι συγκεντρωμένος», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Με οργάνωση μελέτης 2ος

στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

 

Από το 27ο Γενικό Ενιαίο Λύκειο Θεσσαλονίκης στην Τούμπα, δεύτερος στο Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Μακεδονία (ΠΑΜΑΚ) πέρασε ο Νικόλαος Ναλμπάντης, ο οποίος με 18.400 μόρια ήταν σίγουρος ότι θα εισαγόταν στη σχολή της επιλογής του. Αν και είχε σταματήσει το γυμναστήριο μετά τα Χριστούγεννα, κράτησε τις εξόδους τρεις μέρες την εβδομάδα. «Διάβαζα τρεις με τέσσερις ώρες την ημέρα και είχα 12 ώρες φροντιστήριο την εβδομάδα. Όμως έβγαινα να διασκεδάσω με τους φίλους Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Νομίζω τελικά ότι η οργάνωση της μελέτης και η κατανόηση την ώρα του διαβάσματος βοηθάει πραγματικά», σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

2ος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών και Μηχανικών  Υπολογιστών

xalimourdas.jpg

Ο Παναγιώτης Χαλιμούρδας, απόφοιτος των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη, βγήκε 2ος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων  Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ,  συγκεντρώνοντας 19.227 μόρια. «Τώρα είναι καιρός να ετοιμαστούμε για να εξερευνήσουμε τις ευκαιρίες που υπάρχουν», δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης».

Και συμπλήρωσε: «Φυσικά, ένας σκοπός του πανεπιστημίου είναι η δικτύωση οπότε έχω σκοπό να ασχοληθώ με διάφορα ενδιαφέροντα project, ομάδες, διαγωνισμούς, γιατί είναι σημαντικό να ασχολείται κανείς μόνος του, εκτός από τα διδασκόμενα μαθήματα, ώστε να αποκτήσει πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες». Τέλος τόνισε: «Σίγουρα θέλω να ευχαριστήσω τους παράγοντες που με βοήθησαν σε αυτήν την επιτυχία, όπως το σχολείο μου και τους καθηγητές μου».

Τα ποσοστά επιτυχίας

ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της Κεντρικής Μακεδονίας

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο Περιφερειακός Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης το 78% ξεπερνά το ποσοστό επιτυχίας εισαγωγής στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση που είχαν τα Γενικά Λύκεια στην Κεντρική Μακεδονία.

“Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τις οκτώ Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίίδευσης της Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυχία εισαγωγής στα πανεπιστήμια είχαν οι μαθητές από τα ΓΕΛ σε ποσοστό 78,2% και σε ποσοστό 33,8% οι μαθητές των ΕΠΑΛ” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κόπτσης.

 

Επιτυχία 100% σε σχολείο της Θεσσαλονίκης

 

Επιτυχία 100% σημείωσαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Πρότυπου Πειραματικού Λυκείου Θεσσαλονίκης στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Όπως ανακοίνωσε το σχολείο στη σελίδα του στο Facebook, πέρασαν σε ποσοστό 100/100 σε Ανώτατες Σχολές υψηλής ζήτησης και μεγάλης δυσκολίας. «Παιδιά, είμαστε πολύ περήφανοι για εσάς και σας ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή πορεία!!!!», καταλήγει το μήνυμα του σχολείου.

 

«Τα αποτελέσματα θα πρέπει

να προβληματίσουν τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης»

 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά των βάσεων, αλλά και για το γεγονός πως αρκετοί μαθητές που έγραψαν κάτω από τη βάση πέρασαν σε σχολές έκρουσε η φιλόλογος κυρία Χρύσα Δομουκτσή που εργάζεται στα Φροντιστήρια Αξιώτη. Όπως τόνισε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «Οι βάσεις, όπως ήταν αναμενόμενο από τις χαμηλές επιδόσεις των μαθητών κινήθηκαν πτωτικά. Ακόμη και σχολές που παραδοσιακά είχαν υψηλή βάση, παρουσίασαν μεγάλη πτώση όπως η Ιατρική Αθηνών, ενώ και οι φιλολογικές σχολές κινήθηκαν πτωτικά, αλλά και τα Πολυτεχνεία με εξαίρεση κάποιες μεμονωμένες σχολές. Μόνο σε κάποιες σχολές όπως η Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών παρουσιάστηκε άνοδος.

Οι περισσότεροι μαθητές κατάφεραν να πετύχουν τους στόχους τους σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και να μπουν στις σχολές που είχαν δηλώσει πρώτες στο Μηχανογραφικό. Παράλληλα ένα ανησυχητικό ποσοστό μαθητών και από τα γενικά και από τα επαγγελματικά  λύκεια που έγραψε κάτω από τη βάση κατάφερε να εισαχθεί σε κάποια σχολή.

Τα αποτελέσματα θα πρέπει να προβληματίσουν όλους τους ιθύνοντες της εκπαίδευσης και να αποτελέσουν το έναυσμα για την ποιοτική βελτίωσή της».

 

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης". Με πληροφορίες και από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις
Εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, για να εμποδίσει διαδηλωτές να φθάσουν στην πλατεία Τάξιμ
Κωνσταντινούπολη: Επεισόδια στην πορεία της Πρωτομαγιάς - Πάνω από 200 συλλήψεις