Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της διεθνούς καινοτομίας

Μέσα από τα Openlivinglab Days, συνέδριο που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην χώρα μας

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Η καρδιά της καινοτομίας χτυπά στη Θεσσαλονίκη με την ετήσια διεθνή συνάντηση-θεσμό «Ζωντανών/Δυναμικών Εργαστηρίων» (Living Labs) του European Network of Living Labs (ENoLL), με την επωνυμία Openlivinglab Days Conference που φιλοξενείται φέτος για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη πόλη μας από τις 3-5 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Περισσότερα από 400 άτομα θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα της συνάντησης και θα μάθουν για τον σχεδιασμός καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που καλύπτουν τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών σε τομείς όπως είναι οι νέες τεχνολογίες, η υγεία, οι έξυπνες πόλεις, η γεωργία, η εκπαίδευση, η βιώσιμη ανάπτυξη, κ.α..

«Είναι ένα μοναδικό γεγονός που έχει διαδραστικά επιστημονικά εργαστήρια συνεδρίες, και συζητήσεις. Και είναι μεγάλη ευκαιρία για την πόλη μας το ότι διοργανώνεται εδώ. Υπάρχει εμπλοκή με τους πολίτες της πόλης και τοπικές επισκέψεις», σημείωσε το μεσημέρι σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπαμίδης που ηγείται του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής του ΑΠΘ, και από το οποίο το Thessaloniki Active & Healthy Ageing Living Lab – Thess-AHALL έχει αναλάβει τη διοργάνωση, με την υποστήριξη της Ερευνητικής Μονάδας URENIO Research Unit του ΑΠΘ και του Ιδρύματος Ανοικτής Γνώσης Ελλάδος (OKFN Greece).

 

Νέα τεχνολογία για βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων

 

Πρόσθεσε πως θα παρουσιαστούν κομμάτια των επιστημονικών επιτευγμάτων του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής, ενώ θα υπάρξει και μια δική του έκθεση.

Εστίασε ειδικότερα στο πανευρωπαϊκό πρόγραμμα Captain το οποίο συντονίζεται από το Εργαστήριο του ΑΠΘ και που χρησιμοποιεί μια νέα τεχνολογία για τη βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. «Είναι μια τεχνολογία που μετατρέπει απλές επιφάνειες πχ τραπεζάκια, τοίχοι, σε επιφάνειες υπολογιστή, προβάλλει ολογράμματα. Θα το δείξουμε λοιπόν στην πραγματικότητα. Όμως την πρακτική εφαρμογή και πλήρη αξιοποίηση θα τη δούμε μέσα από τα living labs. Πχ θα μπορεί να υπενθυμίσει σε έναν ηλικιωμένο πού έχει βάλει τα κλειδιά του ή ότι είναι τα γενέθλια του παιδιού του ή ότι ο καιρός έχει χαλάσει και πρέπει να πάρει ομπρέλα. Μια σειρά από υπενθυμίσεις με αξιοποιήσεις της τεχνολογίας. Αυτό θα δοκιμαστεί σε αργότερα δε 5 σπίτια ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη. Και πιστεύουμε πως θα χρειαστεί 1 1/2 χρόνο για να μπει στα σπίτια των ηλικιωμένων. Κάνουμε έρευνα για να είναι ανταγωνιστικό γιατί αυτή τη στιγμή δεν είναι. Για το πρώτο σπαταλήθηκαν 150.000 ευρώ και εμείς θέλουμε να κατεβάσουμε το ποσό στα 1000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Μπαμίδης.

 

Τοπικά προβλήματα σε παγκόσμιες ευκαιρίες

kainotomia.jpg

«Κάθε χρόνο πηγαίνουμε και σε άλλη χώρα. Φέτος είναι η 10η χρονιά διοργάνωσης των Openlivinglab Days και κάθε φορά οι προσδοκίες μας μεγαλώνουν. Αυτή τη φορά συμμετέχουν 37 χώρες και με κεντρικό σύνθημα "Co-Creating Innovation: scaling-up from local to global", η παγκόσμια κοινότητα των  “Ζωντανών/Δυναμικών Εργαστηρίων”, φιλοδοξεί φέτος να αναδείξει τα τοπικά προβλήματα σε παγκόσμιες ευκαιρίες και προσκαλεί δημόσιους λειτουργούς, επιχειρηματίες, κοινωνικούς φορείς, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους «”Ζωντανών Εργαστηρίων”, καινοτόμους startuppers, απλούς πολίτες, ΜΚΟ και άλλους φορείς, σε  συμμετοχική συνεργασία για την ανάπτυξη νέων προϊόντων, πρωτότυπων υπηρεσιών και καινοτόμων λύσεων σε καθημερινά ζητήματα, μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον και σε πραγματικό χρόνο, προωθώντας τις αρχές της υπεύθυνης ανάπτυξης και κοινωνικής καινοτομίας», σημείωσε η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Livinglabs Days  (European Network of Living Labs – EnoLL) κα Zsuzsanna Bodi.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Jean Francois Aguinaga τόνισε πως η ΕΕ έχει επενδύσει τα τελευταία χρόνια περισσότερα από 3 δις ευρώ για την ανάπτυξη της ανθρωποκεντρικής καινοτομίας στο  αστικό περιβάλλον.

Για τον Fernando Vilariño συν-ιδρυτή των Openlivinglab Days ιδιαίτερη σημασία έχει ότι «υπάρχει ένα δίκτυο ατόμων που κάνουν καινοτομίες. Το ότι υπάρχει ένα τέτοιο δίκτυο σημαίνει πως υπάρχουν υποδομές για καινοτομίες».

Αξίζει να σημειωθεί πως όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να παρακολουθήσουν 40 εργαστήρια (workshops), σε πεδία όπως ενδεικτικά: το μέλλον της αστικής κινητικότητας: συν-δημιουργία καινοτόμων λύσεων για τα αστικά κέντρα, επιστήμη των πολιτών και η εμπλοκή της κοινωνίας στο έργο των Living Lab, τα «Ζωντανά Εργαστήρια» ως περιβάλλον εκπαίδευσης για την επιχειρηματικότητα στα ΑΕΙ, γεωργικές πρακτικές (προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης βιωσιμότητας) και αγροτική ανάπτυξη (δημιουργία νέων επιχειρήσεων, ανάπτυξη υπηρεσιών κ.λπ.), ανάπτυξη «Ζωντανών Εργαστηρίων» στον ενεργειακό τομέα, προϊόντα συν-δημιουργίας για την υγεία και την ευζωία ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων κ.ά.

Επίσης θα γίνουν 12 στρογγυλά τραπέζια, και παρουσίαση επιστημονικών εργασιών.

Περισσότερα στο https://openlivinglabdays.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ