Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κιλκίς: Φτάνει το πλοίο Θεσσαλονίκη - Πού θα μείνουν οι 642 πρόσφυγες (ΦΩΤΟ)

Θα μεταφερθούν με λεωφορεία στη Νέα Καβάλα - Δείτε φωτογραφίες από τη δομή - Τι λέει ο δήμαρχος Παιονίας

Σήμερα το απόγευμα, στις 18:30, αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης το πρώτο πλοίο, που μεταφέρει περίπου 640 αιτούντες άσυλο από τη Λέσβο, με στόχο την αποσυμφόρηση του νησιού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος έχει αναλάβει τη μεταφορά των αιτούντων άσυλο σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα περιμένουν 21 λεωφορεία, σε κάθε ένα από τα οποία θα βρίσκεται συνοδός του οργανισμού. Επίσης, στο λιμάνι θα υπάρχουν και διερμηνείς για την υποστήριξη της διαδικασίας.

Όλοι οι αιτούντες που έχουν επιβιβαστεί στο πρώτο πλοίο (σύμφωνα με τον ΔΟΜ ο αριθμός τους ανέρχεται σε 642 άτομα) θα μεταφερθούν στο κέντρο φιλοξενίας της Νέας Καβάλας.

Αύριο, γύρω στις 6 π.μ., έχει προγραμματιστεί η άφιξη του δεύτερου πλοίου στη Θεσσαλονίκη, που θα μεταφέρει 722 άτομα από τη Λέσβο. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές του ΔΟΜ, οι 343 αιτούντες θα κατανεμηθούν σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας (κέντρα φιλοξενίας και ξενοδοχεία) και οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν στη Νέα Καβάλα.

"Η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 1000 άτομα", λέει ο δήμαρχος Παιονίας

«Εύχομαι να μην έχει γίνει σύγχυση και να μην έρθουν παραπάνω από 1.000, γιατί η δομή δεν νομίζω ότι μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερους από 1.000», διαμήνυσε στον Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης, ο Κωνσταντίνος Σιωνίδης, δήμαρχος της Παιονίας, σχετικά με την επικείμενη υποδοχή των προσφύγων και μεταναστών από τη Λέσβο, οι οποίοι αναμένεται να καταφθάσουν αύριο το πρωί, 3/9.

Όπως εξήγησε ο κ. Σιωνίδης, στη δομή της Νέας Καβάλας στον δήμο Παιονίας θα φιλοξενηθούν 1.000, ενώ οι υπόλοιποι 500 θα εγκατασταθούν σε άλλη δομή, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε στον ίδιον ο υπεύθυνος του κέντρου φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα και παρά τα όσα ειπώθηκαν στο ΚΥΣΕΑ περί 1.500 μεταφερόμενων ανθρώπων στην ίδια δομή. 

«Η άφιξη των 1.000 ήδη θα δημιουργήσει σε εμάς σοβαρά προβλήματα», προειδοποίησε ο κ. Σιωνίδης, καθώς σήμερα ήδη φιλοξενούνται 1.200 πρόσφυγες και υπάρχει έντονο πρόβλημα στην υδροδότηση, διότι έχουν εμφανιστεί φαινόμενα έλλειψης νερού, λόγω διαμαρτυριών από κτηνοτρόφους της περιοχής.

Υπό αυτό το πρίσμα, «έχουμε ετοιμάσει έγγραφο στους συναρμόδιους υπουργούς, τον κ. Χρυσοχοϊδη, τον υπουργό Εσωτερικών και τους λοιπούς αρμόδιους που εμπλέκονται στη διαχείριση του μεταναστευτικού και ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας να στηρίξει τις δομές», συμπλήρωσε ο κ. Σιωνίδης, συμπληρώνοντας ότι πέρα από το ζήτημα της ύδρευσης, υπάρχει πρόβλημα και με την αποκομιδή των απορριμμάτων στο Πολύκαστρο και για αυτό ζητούν την άμεση προμήθεια, τουλάχιστον, ακόμη ενός απορριμματοφόρου.  

Ειδικότερα, «μπορεί η δομή φιλοξενίας να εξυπηρετείται από εργολάβο καθαριότητος, αλλά οι πρόσφυγες επειδή οι συνθήκες εκεί δεν είναι και οι καλύτερες, τον περισσότερο χρόνο της ημέρα τον περνούν στο Πολύκαστρο. Είναι φυσικό ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών απορριμμάτων τους να το εναποθέτουν σε κάδους στην πόλη. Ήδη, ο δήμος από μόνος του έχει πρόβλημα λόγω παλαιότητας του στόλου», υπογράμμισε ο δήμαρχος Παιονίας.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο φιλοξενίας στη Νέα Καβάλα, το οποίο εντοπίζεται στον διάδρομο προσαπογειώσεων του αεροδρομίου, «έχουν εγκατασταθεί κοντέινερς και τώρα έχουν ετοιμάσει ένα χώρο στην ανατολική πλευρά της δομής και στήνονται οι σκηνές. Επειδή, ακόμη οι θερμοκρασίες είναι  υψηλές και τουλάχιστον για τις 20 μέρες η θερμοκρασία δεν πιστεύω ότι θα κατέβει τόσο πολύ για να μπορούν να ζήσουν μες στις σκηνές», περιέγραψε ο κ. Σιωνίδης και πρόσθεσε ότι τα λύματα «εξυπηρετούνται με βόθρους. Υπάρχουν εγγενείς αδυναμίες σε αυτό το camp. Η παρέμβαση της Πολιτείας είναι επιτακτική, αλλιώς θα έχουμε προβλήματα τα οποία θα ξεσηκώσουν τον κόσμο».

Δείτε φωτογραφίες από το κέντρο φιλοξενίας στο οποίο θα μεταφερθούν τα 642 άτομα

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ