Skip to main content

Τ. Τζήκας: Η μεγάλη "γιορτή" της Θεσσαλονίκης αρχίζει

"Νέα Ινδία", δυναμικό παρών από ελληνικές επιχειρήσεις και έμφαση στις νέες τεχνολογίες

Του Τάσου Τζήκα, προέδρου της ΔΕΘ-HELEXPO

Η μεγάλη «γιορτή» της Θεσσαλονίκης ξεκινά. Η 84η ΔΕΘ, περαιτέρω ενισχυμένη και εμπλουτισμένη, με Τιμώμενη Χώρα την Ινδία και έντονο τον χαρακτήρα της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, θα αφήσει και φέτος το αναπτυξιακό της αποτύπωμα στην οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής. Έρχεται μάλιστα σε μια στιγμή ιδιαίτερα σημαντική για τον εκθεσιακό φορέα, καθώς η ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε πρώτο πλάνο. Πριν από λίγο καιρό στις προγραμματικές της δηλώσεις η νέα κυβέρνηση ενέταξε την ανάπλαση στα πέντε εμβληματικά έργα για τη χώρα, δίνοντας άλλη δυναμική στον σχεδιασμό μας, τον οποίο τα τελευταία χρόνια προωθούμε συστηματικά.

Συνολικά οι εκθεσιακές συμμετοχές στη φετινή διοργάνωση ανέρχονται σε περίπου 1.500, ενώ έχουμε πετύχει πλήρη κάλυψη του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου.

Στην 84η ΔΕΘ δυναμική θα είναι η συμμετοχή της Ινδίας ως Τιμώμενη Χώρα, η οποία με περισσότερες από 70 επιχειρήσεις ανοίγει τον δρόμο για το ελληνικό επιχειρείν που επιθυμεί να έρθει πιο κοντά στις ευκαιρίες της ινδικής αγοράς. Θα θέσει δε τις βάσεις για την περαιτέρω σύσφιγξη των οικονομικών, εμπορικών, επενδυτικών και πολιτιστικών δεσμών ανάμεσα στην Ελλάδα και την ασιατική χώρα. Η «Νέα Ινδία», όπου οι νέες τεχνολογίες έχουν τον πρώτο λόγο, θα «συστηθεί» στο ελληνικό κοινό, διανθισμένη όμως με την πλούσια πολιτιστική παράδοση της χώρας.

Επίσης στη φετινή διοργάνωση δυναμικό «παρών» θα δώσουν τα Επιμελητήρια της χώρας, αλλά και οι νέες τεχνολογίες μέσα από το αφιέρωμα «Digital Greece», μια πρωτοβουλία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και της ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με τους Industry Disruptors-Game Changers. Πλούσιες θα είναι και οι υπόλοιπες θεματικές της έκθεσης, από τη μηχανοκίνηση και την ενέργεια, μέχρι τις διεθνείς συμμετοχές, την εκπαίδευση και τη γαστρονομία. Και βέβαια, η 84η ΔΕΘ δεν θα υστερεί ούτε στο σκέλος της αναψυχής. Τα music events θα δίνουν καθημερινά τον μουσικό παλμό της διοργάνωσης, με γνωστά ονόματα του ελληνικού μουσικού στερεώματος.

 

Η επιστροφή του κόσμου στις εκθέσεις της ΔΕΘ-Helexpo, αλλά και η «ψήφος» εμπιστοσύνης από το ελληνικό επιχειρείν τόσο στις κλαδικές διοργανώσεις όσο και στη ΔΕΘ μάς ωθούν στο να αναβαθμίζουμε χρόνο με τον χρόνο το εκθεσιακό μας προϊόν. Αυτή η στρατηγική όμως βρίσκει συχνά εμπόδια στις γερασμένες εγκαταστάσεις του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, γεγονός που καθιστά την ανάπλαση μονόδρομο.

Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την ανάπλαση  είναι σήμερα υπό επεξεργασία στο Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Θεσσαλονίκης, το οποίο και θα το εισηγηθεί στο αρμόδιο Συμβούλιο Μητροπολιτικού Σχεδιασμού. Μετά την έγκριση της μελέτης από το Συμβούλιο, θα προχωρήσουν οι περιβαλλοντικοί όροι του ΕΧΣ και το Πολεοδομικό Σχέδιο Εφαρμογής και όλα μαζί θα αποτελέσουν το Προεδρικό Διάταγμα έγκρισης του ΕΧΣ. Στόχος μας είναι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες στο ΥΠΕΝ και να υπογραφεί το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος εντός  του 2019. O αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, οι τεχνικές μελέτες των κτιριακών εγκαταστάσεων και η περιβαλλοντική και πολεοδομική αδειοδότηση θα είναι τα επόμενα βήματα, μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ κομβικό στοιχείο θα είναι η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου, για την οποία θα διερευνηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία (ευρωπαϊκά, ΣΔΙΤ κτλ). Στόχος μας είναι οι κατασκευαστικές εργασίες να ξεκινήσουν το 2022, ώστε το 2026 να γιορτάσουμε την επέτειο των 100 ετών της ΔΕΘ σε ένα νέο εκθεσιακό κέντρο.

Μετά από τη σημαντική προετοιμασία που έχει προηγηθεί και τα μεγάλα βήματα σε αυτό το μέτωπο, βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ σε ένα έργο πνοής για την Έκθεση, τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ