Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το ρομπότ FRIDA κάνει βόλτα στο Περίπτερο 14 της 84ης ΔΕΘ! (Video)

Εύρεση και απογραφή αντικειμένων με την τεχνολογία RFID – Μπορεί να «διαβάζει» 300 ετικέτες το δευτερόλεπτο

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ένα ρομπότ που έρχεται να απαλλάξει τους υπαλλήλους από τη χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία της απογραφής στην αποθήκη, παρουσιάζεται στο περίπτερο του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ. Πρόκειται για τη FRIDA, η οποία έκανε χθες αναγνωριστική «βόλτα»  εντός του περιπτέρου 14, όπως θα δείτε και στο βίντεο του TyposThes. που ακολουθεί, προκαλώντας την περιέργεια και το ενδιαφέρον των επισκεπτών που την έβλεπαν να περνάει από δίπλα τους.

Σκοπός του ρομπότ όπως δήλωσε στο TyposThes. ο Αντώνης Δημητρίου, δρ Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο ΑΠΘ είναι να μπορεί να κάνει συνεχώς και αυτόματα -χωρίς την επέμβαση ανθρώπου- απογραφή προϊόντων σε ένα κατάστημα ή σε μια αποθήκη. Σε πρώτη φάση φτιάχνει το χάρτη του χώρου και στη συνέχεια μπορεί να κινείται σε αυτόν. Μάλιστα ακόμη και αν βρει ανθρώπους στην πορεία του, μπορεί να τους αποφύγει κάτι που σημαίνει ότι έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ακόμη και αν το κατάστημα βρίσκεται σε λειτουργία και υπάρχουν υπάλληλοι σε αυτό.

Η τεχνολογία

Το συγκεκριμένο ρομπότ, χρησιμοποιεί τεχνολογία RFID που είναι κάτι σαν τις ετικέτες του barcode. Σε σχέση με τα barcodes όμως, τα RFIDs επιτρέπουν την ανάγνωση εκατοντάδων ετικετών ανά δευτερόλεπτο, ενώ δεν απαιτείται οπτική επαφή. Η ανάγνωση γίνεται μέσω εκπομπής ηλεκτρομαγνητικού κύματος και όχι με οπτικό τρόπο, μπορούν δηλαδή να διαβάζονται από μακριά. Το ρομπότ μπορεί να διαβάσει 300 τέτοιες ετικέτες το δευτερόλεπτο. Μπορεί να κινείται σε μια αποθήκη και να «διαβάζει» ότι υπάρχει αριστερά και δεξιά στα ράφια χωρίς να χρειάζεται να σταματήσει, το ύψος του είναι περίπου 2 μέτρα ενώ έχει τέσσερις κεραίες από κάθε πλευρά. Ο χειριστής χρειάζεται μόνο όταν το ρομπότ θα φτιάξει το χάρτη του χώρου δηλαδή μόνο την πρώτη φορά και από εκεί και πέρα το ρομπότ θα κινείται αυτόνομα, με διάφορες ταχύτητες ενώ έχει αυτονομία μπαταρίας 10 ωρών που σημαίνει ότι όσο μεγάλο και αν είναι ένα κατάστημα θα το περάσει πάρα πολλές φορές μέχρι να επιστρέψει μόνο του στη βάση του για επαναφόρτιση.

Όπως εξηγεί ο κ. Δημητρίου, ένα τέτοιο ρομπότ μπορεί να απαλλάξει τους υπαλλήλους από την επίπονη διαδικασία της απογραφής, η οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές γίνεται σε αργίες, σε ώρες που είναι κλειστό το κατάστημα κλπ ενώ και για την ίδια την επιχείρηση είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει συνεχώς ποιο είναι το πραγματικό της στοκ αλλά και πού βρίσκεται το κάθετι. Προς το παρόν δεν έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες αλλά ο σκοπός της ομάδας είναι να καταστεί αυτό εφικτό. Εάν ωστόσο δεν βρεθεί κάποια επιχείρηση που θα ενδιαφερόταν να δοκιμαστεί στους χώρους της, το προγραμματισμένο πείραμα θα γίνει στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ που φιλοξενεί χιλιάδες βιβλία.

relief-frida.jpg

H ομάδα του RELIEF στο περίπτερο του ΑΠΘ

 

 Το έργο RELIEF

Το ρομπότ FRIDA αποτελεί το πρώτο προϊόν του ερευνητικού έργου RELIEF του οποίου η χρηματοδότηση άρχισε τον Ιούνιο του 2018 και για το οποίο συνεργάζονται τρεις φορείς: Από το ΑΠΘ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ, το αντίστοιχο τμήμα του Πολυτεχνείου Κρήτης και η εταιρεία Trinity. Σε ό,τι αφορά το τμήμα του ΑΠΘ συντονιστής του έργου είναι ο κ. Δημητρίου και επιστημονικός υπεύθυνος ο κ. Τραϊανός Γιούλτσης, από την ομάδα Ρομποτικής είναι υπεύθυνοι οι κ. Λουκάς Πέτρου και Ανδρέας Συμεωνίδης ενώ στα Χανιά είναι υπεύθυνος ο καθηγητής Άγγελος Μπλέτσας.

Το RELIEF βρίσκεται στην καρδιά της εφοδιαστικής αλυσίδας και στοχεύει στην εξασφάλιση αυτόνομης 24ωρης συνεχούς απογραφής προϊόντων. Στο πλαίσιο του έργου κατασκευάζεται για τον ίδιο σκοπό και ένα drone. Προορίζεται κυρίως για οριζόντια αποθήκευση, όπως για παράδειγμα σε εταιρίες που έχουν υλικά οικοδομής. Το drone θα μπορεί να πετάει πάνω από την περιοχή αποθήκευσης και να σαρώνει ό,τι υπάρχει από κάτω και θα εντοπίζει τη θέση όλων των προϊόντων.

Σημειώνεται ότι ο εκθεσιακός χώρος του ΑΠΘ βρίσκεται στο Περίπτερο 14 (Akademia), stands 24, 4 & 9. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά καινοτόμες εφαρμογές, κατασκευές και πλατφόρμες και να συμμετάσχουν σε πρωτότυπες παρουσιάσεις και δράσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι
Η εταιρεία που είναι θυγατρική αμερικανικού κολοσσού κλείνει δύο εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα – Τι αναφέρουν οι πληροφορίες για την αιτία του...
Αιφνίδιο λουκέτο από εταιρεία σε Κιλκίς, Θεσσαλονίκη – Εκτός δουλειάς 90 εργαζόμενοι