Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

REMEDES: Το εργαλείο που τεστάρει τη μνήμη είναι στην 84η ΔΕΘ (Video)

Συσκευές φιλικές προς ηλικιωμένους που χρησιμοποιούν χρώμα, ήχο και εικόνες

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Το εργαλείο REMEDES, που δίνει τη δυνατότητα εξέτασης της μνήμης μέσα από μια σειρά απλών ασκήσεων και τη χρήση του χρώματος, του ήχου και των εικόνων εκτίθεται στο περίπτερο του ΑΠΘ στην 84η ΔΕΘ.

Μάλιστα, οι επισκέπτες θα μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά νοητικών ασκήσεων, τα αποτελέσματα των οποίων θα βοηθήσουν σε έρευνα σχετική με την εργαζόμενη μνήμη στον ευρύ πληθυσμό.

 «Στο πλαίσιο της έκθεσης τρέχουμε και μια μικρή μελέτη σε ευκαιριακό δείγμα για να δούμε πως μεταβάλλεται η εργαζόμενη μνήμη με το πέρασμα των ετών άρα, μπορούν να κάνουν το τεστ και παιδιά αλλά και μεγαλύτερες ηλικίες», όπως μας λέει η ψυχολόγος Πόπτση Ελένη, υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ και εργαζόμενη στην Alzheimer Ελλάς. Οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν σαν παιχνίδι όμως αυτό δεν είναι κακό, αντίθετα αποτελεί δυνατό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου εργαλείου, όπως λέει η κ. Πόπτση, καθώς αυξάνει λίγο τον ανταγωνισμό, οι ηλικιωμένοι θέλουν πραγματικά να πετύχουν και έτσι δίνουν τη δέουσα προσοχή.

Η δημιουργία της συστοιχίας REMEDES for Alzheimer (R4Alz), είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της Alzheimer Ελλάς και έχει σχεδιαστεί για την πρώιμη διάγνωση των νοητικών διαταραχών στο γήρας.

«Φτιάξαμε ένα τεστ που έχει στόχο τη διάγνωση νευροεκφυλιστικών διαταραχών, δηλαδή διαταραχών στη νόηση όπως είναι η άνοια και η νόσος Αλτσχάιμερ», όπως εξηγεί η κ. Πόπτση. Επιδίωξη είναι να καταστεί δυνατή η διάγνωση αυτών των διαταραχών σε πολύ πρώιμο στάδιο. «Στο σημείο δηλαδή που οι άνθρωποι πηγαίνουν και εξετάζονται και ο γιατρός ή ο ψυχολόγος τους λέει ότι δεν έχουν τίποτα. Στην ουσία όμως είναι ομάδες με παράγοντες κινδύνου που ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια θα αναπτύξουν κάποια νοητική διαταραχή» όπως λέει η ίδια. Το συγκεκριμένο τεστ είναι αρκετά πιο δύσκολο από τα υπόλοιπα, ελέγχει συγκεκριμένες ικανότητες και σε αυτό το στάδιο ερευνάται το κατά πόσο μπορεί να τους διαγνώσει. Συγκεκριμένα, ελέγχει ικανότητες εκτελεστικής λειτουργίας, ικανότητες προσοχής σε όλα τα επίπεδα, συντηρούμενη, διαμοιραζόμενη, ικανότητα να κάνει κανείς δυο πράγματα μαζί, εξετάζει την σύντομη αποθήκευση στη βραχύχρονη μνήμη προκειμένου να τα επεξεργαστεί ο οργανισμός αργότερα, ικανότητες αναστολής, γνωστικής ευελιξίας κλπ Και όλα αυτά με απλό τρόπο. «Χρησιμοποιεί χρώματα, ήχους, εικόνες. Είναι ένα τεστ που δεν χρειάζεται να έχει πάει κανείς σχολείο για να το κάνει. Δεν θα επηρεάζεται ούτε από πολιτισμικό ούτε από εκπαιδευτικό επίπεδο. Ίσως έχει κάποια επίδραση ηλικίας αλλά αυτό είναι υπό διερεύνηση γιατί είναι στη φάση της μελέτης», μας λέει η κ. Πόπτση. Αυτήν τη στιγμή γίνεται η μελέτη εγκυρότητας. «Τα πρώτα πιλοτικά αποτελέσματα πήγαν πάρα πολύ καλά και θα ανακοινωθούν στο παγκόσμιο συνέδριο για τη νόσο ΑAlzheimer τον προσεχή Μάρτιο ενώ η πρώτη δημοσίευση θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα στο Journal of Alzheimer Disease», επισημαίνει.

Εξαιτίας του ότι αποτελεί διδακτορική διατριβή, η μοναδική συσκευή REMEDES υπάρχει στο Κέντρο Ημέρας Αγίας Ελένη της εταιρίας νόσου Αlzheimer και το τεστ γίνεται εκεί από την ίδια την κ. Πόπτση, που έχει την επίβλεψη της μελέτης. Το κάνουν και ασθενείς με άνοια, και άτομα που βρίσκονται σε ομάδες κινδύνου αλλά και φυσιολογικοί ηλικιωμένοι που θέλουν να τσεκάρουν τη μνήμη τους, ενώ σταθμίζεται και σε νεότερες ηλικίες.

«Δηλαδή μπορεί να έρθει κάποιος 30, 40 ή 50 ετών για να το κάνει, κατόπιν συνεννόησης για να δούμε όχι αν ξεχνάει αλλά για να μας βοηθήσει στη μελέτη και να ξέρουμε ποιες είναι οι νόρμες για κάθε ηλικία», εξηγεί.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ