Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόλεις προς το καλύτερο – Εκδήλωση της Παπαστράτος στη ΔΕΘ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Το όραμα για τη Θεσσαλονίκη, το παράδειγμα της Αστυπάλαιας και μια περιοχή της Αθήνας που μεταμορφώθηκε

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Παραδείγματα και πρακτικές για καλύτερες πόλεις, αναφέρθηκαν στη διάρκεια εκδήλωσης με σύνθημα «Πόλεις #prostokalytero» που διοργάνωσε χθες το απόγευμα στο περίπτερό της στην 84η ΔΕΘ η εταιρεία «Παπαστράτος», η οποία και φέτος για 2η συνεχή χρονιά υποστηρίζει την πρωτοβουλία smoke free ΔΕΘ.

Για το ρόλο των επιχειρήσεων αλλά και των συνεργειών, ώστε οι πόλεις να προχωρήσουν προς το καλύτερο, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Παπαστράτος", Χρήστος Χαρπαντίδης.

papastratos2.jpg

«Οι επιχειρήσεις είναι ζωντανοί οργανισμοί και αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κομμάτι μιας πόλης και με αυτήν την έννοια έχουν το ρόλο τους στη λειτουργία της και στην προσπάθεια να προχωρήσουν οι πόλεις προς το καλύτερο», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι στην Παπαστράτος «δεν προσπαθούμε μόνο για την οικονομική πρόοδο της εταιρείας, προσπαθούμε να πάμε προς το καλύτερο, με ένα μικρό βήμα κάθε μέρα τόσο προς τους υπαλλήλους μας όσο και προς τους συνεργάτες μας, προς τις κοινωνίες και τις κοινότητες με τις οποίες είμαστε συνδεδεμένοι». Τόνισε ότι η Παπαστράτος προσπαθεί όσο μπορεί να περνάει αυτό το μήνυμα και προς τον έξω κόσμο, μέσα από πρωτοβουλίες όπως η υποστήριξη της Smoke Free ΔΕΘ. «Η Παπαστράτος επιχειρεί 88 χρόνια τώρα και ήταν πάντα παρούσα στην κοινωνία. Μέσα στην κρίση γίναμε ακόμη πιο εξωστρεφείς», είπε ακόμη υπογραμμίζοντας το σημαντικό κομμάτι της ευθύνης που κουβαλάει καθένας από εμάς, είτε πολίτης είτε οργανισμός, είτε θεσμός. «Αυτό που κάνουμε είναι ότι σηκώνουμε το βάρος της ευθύνης σε κάθε εποχή, έτσι όπως καλούμαστε να κάνουμε», τόνισε.

Το όραμα για τη Θεσσαλονίκη

«Υποδεχόμαστε σε μια ιδιαίτερα δυναμική ΔΕΘ μια εταιρία που όχι μόνο άντεξε στην κρίση αλλά έδειξε τον δυναμισμό του επιχειρηματικού κόσμου της Ελλάδας απέναντι όχι μόνο στους εργαζόμενούς της αλλά σε όλους εμάς, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας στην παρέμβασή του. Ανέφερε ακόμη ότι είναι σημαντικό να βλέπουμε εταιρείες όπως η Παπαστράτος, να δείχνουν έμπρακτο ενδιαφέρον για τη βελτίωση της πραγματικότητας η οποία χειμάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στη χώρα μας.

Επίσης, ανέπτυξε το όραμά του για τη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας ότι στις πόλεις είναι το μέλλον, καθώς, όπως υπολογίζεται έως το 2030 το 60% του πληθυσμού θα κατοικεί σε αστικά κέντρα. 

Όπως είπε, οραματίζεται μια Θεσσαλονίκη καθαρή, με ευταξία, με ολοκληρωμένες τις μεγάλες υποδομές, με επίλυση του κυκλοφοριακού, μια πόλη με ανακύκλωση, με αξιοποίηση των απορριμμάτων με σεβασμό στον δημόσιο χώρο, μια πόλη που θα μπορεί να περηφανεύεται για τον πολυπολιτισμικό της παρελθόν. «Η Θεσσαλονίκη είναι ίσως είναι πρωταθλήτρια σε μεγάλα στοιχήματα και σε πολλούς καυγάδες, σε έργα που καρκινοβατούν», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος. Για όλα αυτά ωστόσο απαιτούνται πόροι όπως είπε ο δήμαρχος, πόροι δημόσιοι αλλά και ιδιωτικοί.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο δήμαρχος είπε ότι είναι ένας κανόνας τον οποίο πρέπει να σεβαστούμε. Όσοι έλεγχοι και να γίνουν όσα πρόστιμα και αν επιβληθούν η τήρησή του δεν μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν δεν υπάρξει μια συλλογική απόφαση, τόνισε και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό ο δήμος Θεσσαλονίκης σταδιακά αυτά τα 4 χρόνια να μπει στη λογική ότι δεν καπνίζουμε σε κλειστούς και δημόσιους χώρους συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου.

papastratos7.jpg

Το παράδειγμα της Αστυπάλαιας

Για το όραμα η Αστυπάλαια να γίνει το πρώτο smoke free νησί μίλησε ο δήμαρχος του κυκλαδίτικου νησιού Νίκος Κομηνέας. Όπως είπε η συνεργασία με την Παπαστράτος προς αυτήν την κατεύθυνση προέκυψε αβίαστα, ενώ και ο κόσμος του νησιού αποδέχθηκε την ιδέα. Έτσι, άρχισε μια σειρά δράσεων, οι οποίες έχουν βοηθήσει εκτός των άλλων και στην τουριστική κίνηση στο νησί αλλά και στην αναγνωρισιμότητα του. Ο δήμος προτρέπει κατοίκους και επισκέπτες να μην καπνίζουν σε συγκεκριμένους κοινόχρηστους χώρους, ενώ εδώ και καιρό απαγορεύεται το κάπνισμα στα δημοτικά και δημόσια κτίρια. Και τα τοπικά καταστήματα όμως καλλιεργούν το αντικαπνιστικό πνεύμα, με τον δήμαρχο να τονίζει ότι ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις μια εξάρτηση είναι η πειθώς.

Η μεταμόρφωση μιας περιοχής

Για τον τρόπο με τον οποίο μια ολόκληρη περιοχή, ο Άγιος Διονύσιος στον Πειραιά μεταμορφώθηκε, μετά την αξιοποίηση κτιριακών εγκαταστάσεων και του παλιού εργοστασίου της Παπαστράτος που έμεναν ανενεργά μετά την μετεγκατάσταση της καπνοβιομηχανίας στον Ασπρόπυργο, μίλησε ο πρόεδρος της Dimand Real Estaste κ. Δημήτρης Ανδριόπουλος. Η εταιρεία απέκτησε τέσσερα οικοδομικά τετράγωνα συνολικής έκτασης 27 στεμμάτων με κτίρια που καταλαμβάνουν 100.000 τ.μ., τα οποία από αποθήκες και εργοστάσια μετέτρεψε σε «πράσινους» χώρους γραφείων που στεγάζουν μεγάλες εταιρίες, αλλά και ξενοδοχεία και χώρους εστίασης και κατοικίες.

Δεν κάναμε άλλον ένα χώρο διασκέδασης. Από τέτοιους χώρους έχει γεμίσει η Ελλάδα και έχουν χρόνο ζωής 3-4 χρόνια, πρόσθεσε ο ίδιος. «Θελήσαμε να κάνουμε μια περιοχή όπου άνθρωποι να εργάζονται, να κατοικούν και μετά από μόνη της η επιχειρηματικότητα θα ανοίξει και μαγαζιά εστίασης», όπως είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο Άγιος Διονύσιο που ήταν γεμάτος μηχανουργεία έχει σήμερα τρεις γκαλερί και αυτό είναι κάτι «που έγινε μόνο του». Τόνισε ότι οι παρεμβάσεις έγιναν σε απόλυτη συνεννόηση με τον δήμο, ο οποίος προχώρησε και σε μεγάλη αστική ανάπλαση στην περιοχή.

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 αδικήματα στους 67 συλληφθέντες
Δείτε αναλυτικά τα αδικήματα που τους βαρύνουν - Ο κρίσιμος ρόλος τριών προστατευόμενων μαρτύρων για την εξιχνίαση της υπόθεσης
Δολοφονία Λυγγερίδη: Βαρύτατες διώξεις για 28 αδικήματα στους 67 συλληφθέντες