Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μ. Κούπκας: "Αγκάθι" στο σώμα του δήμου Θεσσαλονίκης τα οικονομικά

Πολύ σύντομα ο δήμος θα ανακτήσει την ασφαλιστική του ενημερότητα, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών

Μέχρι το τέλος του μήνα ή το πολύ αρχές Οκτωβρίου ο δήμος Θεσσαλονίκης θα έχει πίσω την ασφαλιστική του ενημερότητα, όπως ανακοίνωσε χθες από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Μιχάλης Κούπκας, κάνοντας λόγο για αποτέλεσμα μιας τιτάνιας προσπάθειας.

Όπως τόνισε ο κ. Κούπκας που παρουσίασε την κατάσταση του ταμείου του δήμου, ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει στερηθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό την ασφαλιστική του ενημερότητα και «αυτό δεν πληγώνει μόνο το γόητρο του δεύτερου μεγαλύτερου δήμου της χώρας, αλλά είναι και πρακτικό ζήτημα, καθώς σημαίνει ότι ο δήμος δεν μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να εισπράξει χρήματα. Ο κ. Κούπκας μίλησε για συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τα οικονομικά μας, τόνισε, μιλώντας σχηματικά για ένα αγκάθι καρφωμένο στο σώμα του δήμου.

Όπως είπε, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 54,8 εκατ. "ένα νούμερο επικοινωνιακό". Τα τακτικά γενικά τα οποία συμπεριλαμβάνουν τη μισθοδοσία, την πληρωμή των προμηθευτών, τα ποσά που αφορούν πολιτισμό, αθλητισμό και σχεδόν τις περισσότερες δράσεις του δήμου ανέρχονται μόλις στις 618 χιλ. περίπου. Αυτό το ποσό σήμερα που έπρεπε να πληρωθεί η μισθοδοσία έχει «κοκκινήσει», είπε. Τα τακτικά ειδικευμένα ανέρχονται στα 37 εκατ. ευρώ. «Είναι όμως ουσιαστικά πόροι που έχουν ονοματεπώνυμο. Είναι πόροι συγκεκριμένοι του οποίους δεν μπορεί κανείς να τους ακουμπήσει. Πρόκειται για πόρους που προέρχονται κατά βάση από ανταποδοτικά τέλη, δημοτικά τέλη, πόρους από τα κοιμητήρια, από τα τέλη ελεγχόμενης στάθμευσης κλπ», εξήγησε. Όμως όπως είπε, τα δημοτικά τέλη που αφορούν καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό, όλα αυτά τα λεφτά μπορούν να επιστρέψουν μόνο σε αυτό το κομμάτι και σε τίποτα άλλο. Το ίδιο συμβαίνει και με τα κοιμητήρια. 

Έχουμε μια περίεργη πυραμίδα, μια ασύμμετρη κατάσταση, στην οποία ενώ σε πολύ συγκεκριμένες δραστηριότητες είμαστε ευρύχωροι, σε άλλες είμαστε πολύ στενά, σε άλλες «ο δήμος είναι φτωχός», όπως είπε, χαρακτηριστικά. 

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας είχε πει στην τοποθέτησή του ότι πρέπει να αλλάξει το γεγονός ότι το αποθεματικό από ανταποδοτικά τέλη δεν μπορεί να αξιοποιηθεί αλλού. 

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του δήμου αποτελεί λύση, σύμφωνα με τον κ. Κούπκα. Είπε ακόμη ότι λύση αποτελεί και κάτι άλλο που έχει έχει προταθεί. Ειδικότερα έχει προταθεί πλήρης κοστολόγηση υπηρεσιών «με τρόπο που ουσιαστικά θα μας επιτρέπει να μετρήσουμε τις δυνάμεις μας και τους πόρους μας για να ξέρουμε που είμαστε πολύ δυνατοί και που λιγότερο και ανάλογα να κατευθύνουμε την πολιτική και τη στρατηγική μας, ώστε να μιλάμε για ένα δήμο που θα βρίσκεται σε μια πορεία και αναπτυξιακή και επιχειρησιακή.

Μ. Κουζούφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ