Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο στη Νεάπολη - Ποιος δρόμος θα κλείσει

Συνεχίζονται οι δράσεις του δήμου Νεάπολης – Συκεών στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας» - Το υπόλοιπο πρόγραμμα

Με την… κατάληψη και τον αποκλεισμό οδού, από την οποία θα μεταδοθεί το μήνυμα για «Μια ημέρα χωρίς αυτοκίνητο», συνεχίζονται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται στο πλαίσιο της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας», και οι οποίες γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία από την πρώτη ημέρα διεξαγωγής τους.

Μεθαύριο, Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11 π.μ., η «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο» θα αναδειχθεί με 5Χ5 street football στην οδό Μητροπολίτη Καραβαγγέλη, στη Νεάπολη, όπου μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις. Την επόμενη ημέρα, και συγκεκριμένα την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, στις 11 π.μ., όλοι μαζί θα ανταμώσουμε για ένα πικνίκ στο Δημοτικό Άλσος Συκεών (Δεντροφυτεία), όπου το πρόγραμμα –εκτός των άλλων- περιλαμβάνει κατασκευές και παιχνίδια με τα συστήματα προσκόπων του δήμου μας και μαθήματα δασοπυρόσβεσης από την ΕΔΟΜΑΚ.

Τις προηγούμενες ημέρες, με σύνθημα «Ας περπατήσουμε όλοι μαζί», πραγματοποιήθηκαν δράσεις με περπάτημα και σχεδιασμό διαδρομών από την Νεάπολη έως τον Άγιο Παύλο, ώστε να γνωρίσουν οι συμμετέχοντες την ιστορία του τόπου μας, από το Επταπύργιο μέχρι την Πολιτιστική Γειτονιά, με τη συμμετοχή του Χορευτικού Συγκροτήματος του δήμου, αλλά και προσκυνηματική περιήγηση στις βυζαντινές εκκλησίες της Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε και εκδηλώσεις μόνο για τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δ.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν και να γνωρίσουν τα μνημεία της περιοχής (Επταπύργιο, νεκροταφείο του προσφυγικού Συνοικισμού του Αγίου Παύλου, Μονή Βλατάδων, Κήποι του Πασά), καθώς και τη διαδρομή του νερού και την απόλυτη ταύτισή της με τα μνημεία της Άνω Πόλης.

Η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας» έχει καθιερωθεί ως ένας πολύ σημαντικός θεσμός σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ’ επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη του περιβαλλοντικού ήθους, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα μετακίνησης. Κύριους στόχους του προγράμματος αποτελούν η ενίσχυση των βιώσιμων τρόπων μετακίνησης, όπως το βάδισμα, το ποδήλατο, η δημόσια συγκοινωνία, ακόμη και οι συνδυασμένες μετακινήσεις αυτών των τρόπων με το αυτοκίνητο, ώστε να περιοριστεί το μεταφορικό έργο του και οι πόλεις να γίνουν πιο καθαρές, ασφαλείς και ήσυχες.

Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων για μικρούς και μεγάλους, το οποίο ολοκληρώνεται ως εξής:

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (09:30 π.μ.)

► Ο δρόμος του νερού

•          Η καταγραφή μιας διαδρομής του νερού και η απόλυτη ταύτισή της με τα μνημεία της Άνω Πόλης. Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών, του Γραφείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτ. Θεσσαλονίκης και του Φροντιστηρίου Βιωσιμότητας δήμου Νεάπολης-Συκεών. Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές. Για την κράτηση θέσεων και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο: 2313.329558

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (11 π.μ.)

► Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο

•          5Χ5 street football στην οδό Μητροπολίτου Καραβαγγέλη (Νεάπολη).

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019 (11 π.μ.)

► Πικνίκ στη Δενδροφυτεία.

•          Κάνουμε πικνίκ στη Δενδροφυτεία των Συκεών. Κατασκευές και παιχνίδια με τα συστήματα προσκόπων του δήμου μας και μαθήματα δασοπυρόσβεσης από την ΕΔΟΜΑΚ.

 

kinitikotita_neapoli_2.jpg
kinitikotita_neapoli_1.jpg
kinitikotita_neapoli_3.jpg

 

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάμος βγαλμένος από το 1821 - Έτσι γιόρτασαν τα 200 χρόνια Ελλάδα (VIDEO)
Ο αρματωλός γαμπρός ξεκίνησε από το χωριό του καβάλα στο άλογο και έπειτα από τρεις ώρες μέσα στο δάσος έφτασε με του κουμπάρους και τους φίλους του...
Γάμος βγαλμένος από το 1821 - Έτσι γιόρτασαν τα 200 χρόνια Ελλάδα (VIDEO)