Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για αύξηση ελέγχων στα σύνορα για τα κρέατα

Καλύτερη λειτουργία του συστήματος ιχνηλασιμότητας ζητούν κτηνοτρόφοι – Προωθούν γιδινά και πρόβεια κρέατα, αλλά και ντόπια ζαρζαβατικά σε φεστιβάλ στα Βασιλικά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα για τη λειτουργία του συστήματος traces, που αφορά στην ιχνηλασιμότητα κτηνοτροφικών προϊόντων εστιάζουν κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κτηνοτρόφος και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών ΠΑΝΕ κ. . Στυλιανός Βογιατζής είπε πως «είναι αίτημα των κτηνοτρόφων να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα για να λειτουργεί το traces. Ουσιαστικά σε αυτό φαίνεται η διαδρομή ενός κρέατος: πού γεννήθηκε, πού μεγάλωσε, πού ταξιδεύει και πού θα καταλήξει. Βλέπουμε όλη την αλυσίδα από την γέννηση μέχρι την σφαγή και την κατανάλωση»,.

 

«Θέλουμε να προβάλουμε το slow food»

ψησιμο-αρνι-σουβλα.jpg

Αναφερόμενος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων που θα γίνει στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 είπε πως στόχος τους είναι να προβάλουν το slow food, καθώς και τα οφέλη από την κατανάλωση γιδινού και πρόβειου κρέατος.

«Αυτά τα δύο είδη κρέατος έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία, παρότι δεν καταλαμβάνουν και τόσο χώρο στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μας. Περισσότερα θα εξηγήσουν επιστήμονες που θα μιλήσουν στην 2η μέρα του φεστιβάλ. Μάλιστα πρόκειται για κρέατα που είναι και πιο οικονομικά. Πχ για ένα κοτόπουλο χρειάζονται 4-7 μέρες για να μπορέσει να καταναλωθεί ενώ ένα αρνί 5 μήνες. Και οι τιμές πάνε το κοτόπουλο στα 2 ευρώ το κιλό και στο αρνί 4 ευρώ το κιλό».

Πρόσθεσε πως επειδή τα Βασιλικά είναι γνωστά και για τα οπωροκηπευτικά τους (ντομάτες, πιπεριές κλπ) θα προβληθούν και αυτά.

Το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων διοργανώνεται από το Δήμο Θέρμης, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ελεύθερη είσοδο. 

3f2.jpg

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα επιδειχθούν οι κοπές και τα κομμάτια στα οποία τυποποιείται το πρόβειο και το αίγειο κρέας και θα συζητηθούν οι τρόποι μαγειρέματος που ταιριάζουν στο κάθε κομμάτι. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ακούσουν ειδικούς να συζητούν για το ντόπιο κρέας, ενώ θα γνωρίσουν και θα γευθούν προϊόντα του, μαγειρεμένα παραδοσιακά από παλαιότερες μαγείρισσες των Βασιλικών, αλλά και σύγχρονα από τους αρχιμάγειρους της ελληνικής γαστρονομίας.

Παράλληλα οι επαγγελματίες θα χτίσουν μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, καθώς και ένα δίκτυο καλύτερης συνεργασίας μεταξύ με άλλους κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις και φορείς.

 

70-80% των μοσχαρίσιων και χοιρινών είναι εισαγόμενα

κρέας-δίαιτα.jpg

Απαντώντας τέλος σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσο τα κρέατα που φτάνουν στο πιάτο μας είναι ελληνικά ο κ. Βογιατζής είπε πως «ο καταναλωτής πιστεύει ότι τρώει ντόπιο κρέας. Στην πραγματικότητα όμως στα χοιρινά και στα μοσχαρίσια το 70-80% καλύπτεται από το εξωτερικό. Πωλούνται φθηνά κρέατα πχ χοιρινά με 1,5-2 ευρώ το κιλό». Όσο για τις χώρες προέλευσης είπε πως τα χοιρινά προέρχονται κυρίως από Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ τα μοσχαρίσια από Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο. Τελευταία στο παιχνίδι έχει μπει δυναμικά και η Πολωνία.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός
Μόνο μέσα στο 2023 υλοποιήθηκε πρόγραμμα με 146 έργα και δράσεις ύψους 1.73 εκατ. ευρώ
Σημαντικός πυλώνας ανάπτυξης για τον Δήμο Αριστοτέλη το πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της Ελληνικός Χρυσός