Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανάγκη για αύξηση ελέγχων στα σύνορα για τα κρέατα

Καλύτερη λειτουργία του συστήματος ιχνηλασιμότητας ζητούν κτηνοτρόφοι – Προωθούν γιδινά και πρόβεια κρέατα, αλλά και ντόπια ζαρζαβατικά σε φεστιβάλ στα Βασιλικά

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Στην ανάγκη να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα για τη λειτουργία του συστήματος traces, που αφορά στην ιχνηλασιμότητα κτηνοτροφικών προϊόντων εστιάζουν κτηνοτρόφοι της Θεσσαλονίκης.

Μιλώντας στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο κτηνοτρόφος και γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών ΠΑΝΕ κ. . Στυλιανός Βογιατζής είπε πως «είναι αίτημα των κτηνοτρόφων να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στα σύνορα για να λειτουργεί το traces. Ουσιαστικά σε αυτό φαίνεται η διαδρομή ενός κρέατος: πού γεννήθηκε, πού μεγάλωσε, πού ταξιδεύει και πού θα καταλήξει. Βλέπουμε όλη την αλυσίδα από την γέννηση μέχρι την σφαγή και την κατανάλωση»,.

 

«Θέλουμε να προβάλουμε το slow food»

Αναφερόμενος στο 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων που θα γίνει στα Βασιλικά του Δήμου Θέρμης από τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2019 είπε πως στόχος τους είναι να προβάλουν το slow food, καθώς και τα οφέλη από την κατανάλωση γιδινού και πρόβειου κρέατος.

«Αυτά τα δύο είδη κρέατος έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία, παρότι δεν καταλαμβάνουν και τόσο χώρο στο ψυγείο ή τον καταψύκτη μας. Περισσότερα θα εξηγήσουν επιστήμονες που θα μιλήσουν στην 2η μέρα του φεστιβάλ. Μάλιστα πρόκειται για κρέατα που είναι και πιο οικονομικά. Πχ για ένα κοτόπουλο χρειάζονται 4-7 μέρες για να μπορέσει να καταναλωθεί ενώ ένα αρνί 5 μήνες. Και οι τιμές πάνε το κοτόπουλο στα 2 ευρώ το κιλό και στο αρνί 4 ευρώ το κιλό».

Πρόσθεσε πως επειδή τα Βασιλικά είναι γνωστά και για τα οπωροκηπευτικά τους (ντομάτες, πιπεριές κλπ) θα προβληθούν και αυτά.

Το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Αίγειου και Πρόβειου Κρέατος και Τοπικών Προϊόντων διοργανώνεται από το Δήμο Θέρμης, τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ελεύθερη είσοδο. 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ θα επιδειχθούν οι κοπές και τα κομμάτια στα οποία τυποποιείται το πρόβειο και το αίγειο κρέας και θα συζητηθούν οι τρόποι μαγειρέματος που ταιριάζουν στο κάθε κομμάτι. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα ακούσουν ειδικούς να συζητούν για το ντόπιο κρέας, ενώ θα γνωρίσουν και θα γευθούν προϊόντα του, μαγειρεμένα παραδοσιακά από παλαιότερες μαγείρισσες των Βασιλικών, αλλά και σύγχρονα από τους αρχιμάγειρους της ελληνικής γαστρονομίας.

Παράλληλα οι επαγγελματίες θα χτίσουν μια καλύτερη σχέση εμπιστοσύνης με τους καταναλωτές, καθώς και ένα δίκτυο καλύτερης συνεργασίας μεταξύ με άλλους κτηνοτρόφους, επιχειρήσεις και φορείς.

 

70-80% των μοσχαρίσιων και χοιρινών είναι εισαγόμενα

Απαντώντας τέλος σε ερώτησή μας σχετικά με το πόσο τα κρέατα που φτάνουν στο πιάτο μας είναι ελληνικά ο κ. Βογιατζής είπε πως «ο καταναλωτής πιστεύει ότι τρώει ντόπιο κρέας. Στην πραγματικότητα όμως στα χοιρινά και στα μοσχαρίσια το 70-80% καλύπτεται από το εξωτερικό. Πωλούνται φθηνά κρέατα πχ χοιρινά με 1,5-2 ευρώ το κιλό». Όσο για τις χώρες προέλευσης είπε πως τα χοιρινά προέρχονται κυρίως από Ολλανδία, Γαλλία και Ιταλία, ενώ τα μοσχαρίσια από Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο. Τελευταία στο παιχνίδι έχει μπει δυναμικά και η Πολωνία.

 

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης"