Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: Χριστούγεννα με περιφραγμένα μαγαζιά στο κέντρο λόγω Μετρό

Αγανάκτηση καταστηματαρχών στη Βενιζέλου - Ο τζίρος τους έχει πέσει μέχρι και 70%

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Ανήσυχοι και αγανακτισμένοι είναι οι καταστηματάρχες που διατηρούν μαγαζιά στην περιοχή της Βενιζέλου, μετά την ανακοίνωση ότι επίκειται διακοπή της κυκλοφορίας από τη συμβολή της οδού με την Ερμού έως και τη συμβολή της με την Εγνατία για τέσσερις μήνες εξαιτίας των έργων του Μετρό.

Οι σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις επρόκειτο να τεθούν σε ισχύ χθες, Πέμπτη, ωστόσο τελικά θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα. Επίσης, μέχρι και χθες τουλάχιστον, παρέμενε κλειστό το κομμάτι της Βενιζέλου επάνω από την Εγνατία, το οποίο είναι κλειστό για παραπάνω από δυο μήνες και αναμένεται να δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία όταν ξεκινήσουν τα νέα έργα στο κάτω μέρος του δρόμου.

Στο σημείο βρέθηκε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης "Νέοι Ορίζοντες" Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης, ο οποίος συνομίλησε με τους καταστηματάρχες και άκουσε τους προβληματισμούς, τους φόβους και την αγανάκτησή τους.

Μεταφέροντας στον Τύπο Θεσσαλονίκης τα όσα άκουσε από τους καταστηματάρχες, ο κ. Φωτιάδης αναφέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα των επαγγελματιών είναι ότι ο τζίρος τους έχει σημειώσει σημαντική πτώση "από 30-70%" με την κατάσταση να επιδεινώνεται περισσότερο από όταν έκλεισε η Βενιζέλου στο κομμάτι επάνω από την Εγνατία κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να απαιτείται να κάνει κάποιος μια σημαντική παράκαμψη προκειμένου να βρεθεί από το επάνω στο κάτω μέρος της Βενιζέλου και αντίστροφα. Ο δρόμος πάνω από την Εγνατία έχει γίνει ουσιαστικά πάρκινγκ για τα αυτοκίνητα, επισημαίνει ο κ. Φωτιάδης κάνοντας λόγο για αποκαρδιωτική εικόνα.

Ζητούν ακόμη να μην τοποθετηθούν λαμαρίνες, γιατί δημιουργούν ανασφάλεια σε πελάτες αλλά και εργαζόμενους, ειδικά στη διάρκεια της νύχτας, να γίνουν διαβάσεις αλλά και να αστυνομεύεται η περιοχή. Παράλληλα, εκφράζουν προβληματισμό για τον τρόπο που θα γίνεται ο ανεφοδιασμός τους.

Χριστούγεννα με περιφραγμένα μαγαζιά

Ένα άλλο σημείο που τους προβληματίζει είναι ο χρόνος που θα γίνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις καθώς θα συμπίπτει με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. "Οι άνθρωποι περιμένουν τα Χριστούγεννα για να ανασάνουν λίγο και μέσα στις γιορτές θα είναι περιφραγμένοι", λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φωτιάδης. Αλλά και η μη τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων είναι κάτι που τους φοβίζει, ενώ ζητούν επίσημη ενημέρωση για τους σχεδιασμούς. "Δεν κάθεται κανείς να τους ενημερώσει ή έστω να ακούσει τους προβληματισμούς τους και να τους λύσει", όπως λέει ο πρόεδρος του ΣΕΘ.

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν να έχουν κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση όλα τα μαγαζιά που πλήττονται λόγω των έργων του μετρό, όσον αφορά τα δημοτικά τέλη και τις υποχρεώσεις που έχουν απέναντι στο δημόσιο. "Και έχουν δίκιο. Με τι έσοδα θα πληρώσουν τους υπαλλήλους τους;", διερωτάται ο κ. Φωτιάδης, ο οποίος προανήγγειλε ότι πρόκειται να καταθέσει σχετικό υπόμνημα τόσο προς τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης όσο και προς τα αρμόδια υπουργεία.

"Εμείς είμαστε υπέρ του Μετρό, είναι ένα έργο πνοής για την πόλη, αλλά να μην κλείνει τα υπάρχοντα καταστήματα. "Χωρίς επαγγελματίες τι μετρό θα έχουμε", λέει ο κ. Φωτιάδης, τονίζοντας ότι "όταν στήνουν εργοτάξια, πρέπει να είναι εργοτάξια που να μην επεμβαίνουν στην ομαλή λειτουργία της αγοράς". Σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη "δεν θα έπρεπε να κλείσει κανένας δρόμος ούτε για μία μέρα», καθώς «οι αντοχές του εμπορικού κόσμου έχουν εξαντληθεί".

Όσο για τη νέα διαμάχη για την τύχη των αρχαίων στον σταθμό της Βενιζέλου, επισημαίνει "εμείς δεν είμαστε ειδικοί για να πούμε τι πρέπει να γίνει. Αυτό που θέλουμε είναι όταν ξεκινάει ένα έργο, να τελειώνει στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα", υπογραμμίζοντας πως η πόλη, οι επιχειρηματίες της και οι κάτοικοί της "δεν αντέχουν ούτε μια ημέρα ανατροπής του προγραμματισμένου χρόνου παράδοσης" τόσο του επίμαχου σταθμού αλλά και του συνολικού έργου που έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο «γεφύρι της Άρτας».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ "ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ" 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το EPICUR χτίζει γέφυρες συνεργασίας 8 κορυφαίων Πανεπιστημίων
Στον ρόλο και στην συμμετοχή του ΑΠΘ αναφέρθηκε ο Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας Καθηγητής του Τμήματος Γεωπονίας κ....
Το EPICUR χτίζει γέφυρες συνεργασίας 8 κορυφαίων Πανεπιστημίων