Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Πιο καθαρές ακτές μέχρι τις 31 Οκτώβρη

Με το Παγκόσμιο Καθαρισμό Ακτών – Ocean Conservancy που στην Ελλάδα συντονίζεται από την HEMEPA

Της Λεμονιάς Βασβάνη

 

Πιο καθαρές ακτές φροντίζει να έχουμε η HELMEPA που είναι για ακόμα μία χρονιά ο επίσημος συντονιστής στην Ελλάδα του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών 2019 του Ocean Conservancy.

Εδώ και 34 χρόνια που λειτουργεί ο θεσμός, πάνω από 13 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πάρει μέρος στoν Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών, το μεγαλύτερο εθελοντικό γεγονός του είδους του στον κόσμο και έχουν συλλεχθεί πάνω από 100.000 τόνοι απορριμμάτων. Στην χώρα μας οι καθαρισμοί ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες και θα συνεχιστούν μέχρι και τα τέλη Οκτώβρη. Μάλιστα ήδη έχουν δηλωθεί 40 καθαρισμοί ακτών και ο αριθμός αυτός αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος Όπως τόνισε η Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Τομέα Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης τηςHELMEPA κα Ευδοκία Γερασίμου στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»: «η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ειδικότερα η νέα γενιά». Μίλησε για τα σχολεία που πήραν μέρος σε καθαρισμούς σε ακτές της Βόρειας Ελλάδας.

Και πρόσθεσε όλοι μας μπορούμε να δράσουμε μεμονωμένα ή οργανωμένα, είτε συλλέγοντας απορρίμματα ή ανακυκλώνοντας κάποια ή να οργανώσουμε ομαδικά μια ομάδα εθελοντών για τον καθαρισμός μιας παραλίας της επιλογής μας.

 

37_years.jpg

- Υπάρχει ενδιαφέρον για καθαρισμούς ακτών στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα; Αν ναι, σε ποιες περιοχές και γιατί;

-Συντονίζουμε τον Παγκόσμιο Καθαρισμό Ακτών – Ocean Conservancy για 29η χρονιά στην Ελλάδα. Διαχρονικά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για παράκτιους, παρόχθιους και παραποτάμιους καθαρισμούς, όσον αφορά την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Βόρειο Ελλάδα γενικότερα. Ενδεικτικά, καθαρισμοί έχουν πραγματοποιηθεί στον Κελλάριο Όρμο, την Επανομή, τη Νέα Μηχανιώνα, την Περαία, τη Χαλκιδική, την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη, τη Λέσβο, τον Ίμερο Ροδόπης, τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, κα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται θετικά και συμμετέχει ενεργά σε εθελοντικές δραστηριότητες καθαρισμών ακτών. Στη Θεσσαλονίκη, η συνεργασία της HELMEPA με το Τμήμα Περιβαλλοντικών Δράσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης επί πολλά συναπτά έτη, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης και κινητοποίησε επιτυχώς την τοπική κοινωνία. Επιπλέον, η κινητή Περιβαλλοντική Έκθεση της HELMEPA που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, επισκέφτηκε δύο φορές την πόλη της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια και πιστεύουμε ότι λειτούργησε επιμορφωτικά, εμπλουτίζοντας τις περιβαλλοντικές γνώσεις των παιδιών.

 

- Ποια η σημασία της δράσης;

- Παρατηρούμε ότι η κοινωνία έχει ευαισθητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα και ειδικότερα η νέα γενιά. Πολυάριθμα Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής που συμμετέχουν στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα της Παιδικής HELMEPA, όπως το Δημ. Σχολείο Αγ. Παρασκευής, το 3ο Δημ. Σχολείο Ευκαρπίας Θεσ/νίκης, το Νηπιαγωγείο Αγ. Αντωνίου Θέρμης, το Δημ. Σχολείο Πλαγιαρίου Θεσ/νίκης, το Δημ. Σχολείο Καλάνδρας Χαλκιδικής, το Δημ. Σχολείο Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής, δίνουν σχεδόν κάθε χρόνο το καλό παράδειγμα οργανώνοντας καθαρισμούς ακτών αναδεικνύοντας έτσι την ανάγκη προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Επίσης, εκτός από το συμβολικό χαρακτήρα της δράσης, υπάρχει και επιστημονική αξία καθώς οι εθελοντές καταγράφουν τα απορρίμματα που συλλέγουν σε ειδικά δελτία καταγραφής συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση της γνώσης για τις ποσότητες, τους τύπους και τις επιπτώσεις των απορριμμάτων.

agia_marina_attikis.jpg

- Ποια η ανταπόκριση του κόσμου;

-Στις μέρες μας είναι δύσκολο να παραμείνει κάποιος αδιάφορος αναφορικά με τις σύγχρονες περιβαλλοντικές προκλήσεις που η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει. Σε δράσεις που αφορούν την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ειδικότερα, ακόμα και η πιο μικρή συνεισφορά του καθένα μας μπορεί να αποτελέσει μια αφετηρία που θα βοηθήσει σε βάθος χρόνου να αλλάξουμε κάπως τα πράγματα. Η εθελοντική αυτή δράση είναι πολύ σημαντική σε πολλά επίπεδα. Αφενός οι εθελοντές έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν την αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το θαλάσσιο περιβάλλον και πόσο σημαντικό είναι για την ευημερία μας και αφετέρου να διαπιστώσουν ότι τα περισσότερα θαλάσσια απορρίμματα προέρχονται από εμάς τους ίδιους και από τις δραστηριότητες αναψυχής μας στη στεριά. Σιγά, αλλά σταθερά, η νοοτροπία αλλάζει και γινόμαστε πιο υπεύθυνοι και συνειδητοποιημένοι πολίτες.

 

-Τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να έχουμε καλύτερες, πιο καθαρές ακτές; Και τι άλλο σχεδιάζει η HELMEPA;

-Πολλές φορές έχουμε δυσανασχετήσει με απορρίμματα που βρίσκουμε στην παραλία ενώ θέλουμε να ηρεμήσουμε και να απολαύσουμε τη θάλασσα. Όμως, όλοι μας μπορούμε να δράσουμε μεμονωμένα ή οργανωμένα! Μπορούμε φυσικά να συλλέξουμε απορρίμματα ή και να ανακυκλώσουμε κάποια. Σε ομαδικό επίπεδο, μπορούμε να οργανώσουμε μία ομάδα εθελοντών και να καθαρίσουμε μία παραλία της επιλογής μας! Παρόμοιες δράσεις γίνονται ανά την Ελλάδα και σύλλογοι/ομάδες εθελοντικού καθαρισμού και ιδιωτικής πρωτοβουλίας δραστηριοποιούνται κάθε καλοκαίρι! Η HELMEPA μπορεί να βοηθήσει και να στείλει στους εθελοντές ενημερωτικό υλικό και δώρα ώστε να επιβραβεύσει αυτήν την προσπάθεια.

Στα άμεσα σχέδιά μας είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της εκστρατείας του Παγκόσμιου Καθαρισμού Ακτών – Ocean Conservancy στις 31 Οκτωβρίου. Προς το παρόν έχουν ήδη δηλωθεί 40 καθαρισμοί ακτών και αναμένουμε να διπλασιαστεί ο αριθμός μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Διατηρώντας τις παραλίες καθαρές αποφεύγουμε περιβαλλοντική ζημιά, διαφυλάσσουμε τη θαλάσσια ζωή και στέλνουμε ένα μήνυμα ευθύνης προς όλους. Μόνο έτσι, θα μπορούμε να χαιρόμαστε για πολλά χρόνια ακόμη τους φυσικούς θησαυρούς της πατρίδας μας.

 

Περισσότερα πληροφορίες στην ιστοσελίδα της HELMEPA,  [email protected], ή στο τηλ 2109343088.

Από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Τύπος Θεσσαλονίκης".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ