Skip to main content
Menu Αναζήτηση

Θεσσαλονίκη: «Παράπονα» δημάρχων στην Αστυνομία – Ενίσχυση με 100 ένστολους

Ο διευθυντής της αστυνομίας Θεσσαλονίκης άκουσε όλα τα προβληματικά σημεία των δήμων

Του Γιώργου Καλλίνη

Τα προβλήματα αστυνόμευσης και τα «προβληματικά» σημεία της πόλης είχε την ευκαιρία να ακούσει ο διευθυντής της αστυνομίας Θεσσαλονίκης Χρήστος Μπουλούμπασης από τα χείλη των δημάρχων στη σημερινή σύσκεψη στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι δήμαρχοι έκρουσαν το καμπανάκι του κινδύνου για πολλές περιοχές της πόλης, με γνωστά και άγνωστα προβλήματα, με κοινό παρονομαστή την έλλειψη αστυνόμευσης και του δυναμικού για να καλύψει όλα τα κενά, για την επαρκή ασφάλεια των πολιτών. Ο κ. Μπουλούμπασης προεξόφλησε νέες δυναμικές δράσεις της αστυνομίας σε συνεργασία με τους δημοτικούς αστυνόμους, αλλά και 100 νέες προσλήψεις εντός 20ημέρου.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, έδωσε έμφαση στην πρωτοπορία αυτής της σύσκεψης και στην ευχάριστη πρωτοβουλία της αστυνομίας να έρθει για να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα των δήμων. «Είναι κάτι που γίνεται πρώτη φορά. Συνήθως προστρέχαμε και διαμαρτυρόμασταν οι δήμαρχοι στις πόρτες της Αστυνομίας, χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία του αρχηγού της ΕΛΑΣ, του κ. Καραμανλάκη να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση σε όλους δήμους της χώρας», δήλωσε και έκανε ιδιαίτερη μνεία στις κλοπές, διαρρήξεις και μικροεγκληματικότητα καθώς επίσης και τους μετανάστες που μένουν σε βαγόνια του ΟΣΕ και περνούν από τις σιδηροδρομικές γραμμές, ως προβλήματα στο δικό του δήμο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, τόνισε ότι το θέμα της ασφάλειας είναι πρωταρχικός στόχος της θητείας του. «Το θέμα της παραβατικότητας είναι πάρα πολύ συχνό πλέον στην πόλη μας και συναντάται πλέον ακόμη και στο κέντρο της πόλης, στα ιδιαίτερα σημεία προβολής, ελκυστικότητας και τουρισμού. Όλα αυτά τα συζητάμε και ελπίζουμε άμεσα να ληφθούν τα μέτρα που πρέπει και θα είμαστε σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία. Όλα αυτά τα θέματα είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του δήμου Θεσσαλονίκης».  

astynomia.jpg

Ενίσχυση με 100 άτομα

Από την πλευρά του, ο διευθυντής της αστυνομίας Θεσσαλονίκης Χρήστος Μπουλούμπασης εξήγησε ότι θα γίνουν πολλές νέες δράσεις στο προσεχές διάστημα. «Ήρθαμε να ακούσουμε τα προβλήματα των δημάρχων και να διαμορφώσουμε το σχέδιο δράσης μας ανάλογα με αυτά τα προβλήματα. Έχουμε τις δυνάμεις, η θέληση υπάρχει και θα γίνει».  

«Η Αστυνομία το τελευταίο χρονικό διάστημα, η ηγεσία της και το προσωπικό της, δίνει μια νέα μάχη ενάντια σε όλα αυτά που αντιμετωπίζει. Η δημοσιονομική πολιτική, η έλλειψη χρημάτων, η δυσκολία προσλήψεων, δημιούργησαν όλα τα προβλήματα. Αναγνώρισε ότι με την αναδιάρθρωση των τμημάτων δεν επιτεύχθηκε αυτό που είχε σκοπό να κάνει η αστυνομία, να αυξήσει τις υπηρεσίες, αλλά, όπως είπε δημιουργήθηκαν πολλές νέες υπηρεσίες που και αυτές προσωπικό θέλουν», δήλωσε.

«Ειδικά στο κέντρο της πόλης αλλά και περιμετρικά έχουν δημιουργηθεί νέες πεζές περιπολίες, ομάδα με τους Πάνθηρες οι οποίοι θα δρουν λίγο πιο ομαδικά ενώ σε λίγο καιρό θα βγουν και αστυνομικοί σκύλοι έξω για να συμβάλλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών. Οι περιπολίες αρκούν και με τη νέα βοήθεια που μας έδωσε το υπουργείο μας, να πάρουμε και κατασχεμένα οχήματα, ήδη τα έχουμε στη διάθεσή μας και έχουμε αναμορφώσει το στόλο μας. Είναι περίπου 20 οχήματα που πήρε η Διεύθυνση Αστυνομίας" όπως είπε και πρόσθεσε πως η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Θεσσαλονίκης θα ενισχυθεί και με εκατό άτομα σε περίπου 20 μέρες», ολοκλήρωσε.

 

Δανιηλίδης: Θα έχουμε νεκρούς από τις κλοπές «αλεξικέραυνων στα σχολεία»  

Δυναμική παρέμβαση έκανε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα αστυνόμευσης και συμμορίες που σύντομα μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε θύματα.

«Υπάρχει πλήρης διάλυση της αστυνομίας στην ευρύτερη περιοχή, γιατί δεν υπάρχουν οι εκατοντάδες αστυνομικοί γειτονιάς που χρειάζονται, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί μέσω πλαγίων, παρασκηνιακών διαδικασιών από τα τμήματα που πρέπει να υπηρετούν σε μη παραγωγικές υπηρεσίες, ανέφερε ο κ. Δανιηλίδης και συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν πεζές περιπολίες, δεν υπάρχουν μοτοσικλέτες, δεν υπάρχουν περιπολικά παρά τα πολλά κρούσματα της παραβατικότητας».  

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο δήμαρχος στις συχνές κλοπές του χάλκινου στοιχείου των αλεξικέραυνων, τονίζοντας ότι έτσι μπαίνουν σε κίνδυνο οι ζωές χιλιάδων μαθητών σε περίπτωση κακοκαιρίας».

zerbas.jpg

Οι υπόλοιποι δήμοι

Όμως πολλά παράπονα ακούστηκαν και από τους υπόλοιπους δήμους του νομού. Ο αντιδήμαρχος του δήμου Θερμαϊκού Χρήστος Βογιατζής, τόνισε το μεγάλο πρόβλημα του οικισμού Ρομά, σε μια περιοχή που δεν πληροί κανέναν υγειονομικό κανόνα, κάνουμε μια προσπάθεια, αλλά χωρίς βοήθεια απλώς επανέρχεται το πρόβλημα. Συγκεκριμένα, είπε ότι μετά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας έμειναν μόνο 10 οικογένειες και μετά από λίγες μέρες αυξήθηκαν πάλι στις 45 οικογένειες. Ο δήμαρχος Ευόσμου – Κορδελιού Μανδαλιανος Κλεάνθης ανέφερε ότι σε κεντρικά σημεία του Δήμου, πολλοί αθίγγανοι δε σέβονται το περιβάλλον και μπορεί να προκύψουν ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ότι επίσης υπάρχει και το θέμα των συμμοριών που δρουν στο εμπόριο ναρκωτικών.

Ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε τον Αστυνομικό Διευθυντή για τα προβλήματα αστυνόμευσης που αντιμετωπίζουν οι περιφερειακοί δήμοι, ενώ ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης αναφέρθηκε στο ζήτημα των προσφυγικών δομών και τόνισε ότι «με δεδομένο ότι οι προφυγικές ροές φαίνεται ότι θα αυξηθούν, το γεγονός αυτό ανησυχεί τους πολίτες». Στο ίδιο ζήτημα αναφέρθηκε και ο αντιδήμαρχος του Δήμου Λαγκαδά, Χαράλαμπος Αϊβαζίδης.

Τέλος, ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δήμαρχος Παύλου Μελά, εξήγησε ότι «ένα αυτοκίνητο στο αστυνομικό τμήμα και φυσικά δε φτάνει. Σε εμάς έκλεψαν μια μέρα μια στάση λεωφορείου και ρωτούσα οι κάτοικοι πορεία τη γυρίσουμε πίσω, γιατί νόμιζαν ότι την πήρε ο δήμος για επισκευή. Επίσης, τόνισε και το θέμα του ΟΚΑΝΑ στην οδό Λαγκαδα, υπάρχει μια εστία διακίνησης ναρκωτικών που έχει ερημοποιήσει την περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ