Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κόντρα Σιμόπουλου - Νοτοπούλου για το Καρατάσιου (ΦΩΤΟ)

Mε αφορμή την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Για ανάγκη σύμπραξης ιδιωτικού τομέα, τοπικής αυτοδιοίκησης και πολιτείας στο Στρατόπεδο Καρατάσιου κάνει λόγο ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Στράτος Σιμόπουλος σε ανάρτησή του στο Facebook με αφορμή την ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το μέλλον του στρατοπέδου.

Ο κ. Σιμόπουλος στην ανάρτησή δημοσιοποιεί φωτογραφίες του στρατοπέδου σχολιάζοντας την κατάσταση στην οποία έχει αυτό περιέλθει.

Δείτε την ανάρτηση του Στράτου Σιμόπουλου και τις σχετικές φωτογραφίες:

https://www.facebook.com/stratos.simopoulos/posts/2436023609767300?__xts__[0]=68.ARAmvDcKswVBZHg6L8Q7gBDqBVOih4l5sVBsNigDMhFWzOUrx5anypA4jCjxHat003gqRvu05X0VFuRwJXj8TPDa3A8FcCYC6RDLKPVpoWbnYuO2OC0ZcgKN7tJaYsHU-UKqgYIpQGyNfhWvJ_rg6-Z7r7bIt7UMjNT5nVSFCeuPvDLQugmJ7hm1mwrzLwk-jKbmDHYTbxbONS0F3OO4tKb7xi36Vy25jQ2kBDAFWZo6WleSlMxbwB_Pw7VWXL2-DuLdLZoky5uXcs90q3LDrL76lBUgc-8kcJq7S6pE2r8duTdp7mYkaFrs6iFtJ5ROLTZaBRmFNoNWxNwqWV8qe79MPw&__tn__=-R

Σε απάντησή της επίσης μέσω των social media η Κατερίνα Νοτοπούλου, σχολιάζει πως στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν απάντησαν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά ο κ. Σιμόπουλος, τον οποίο χαρακτηρίζει ως εργολάβο των ΣΔΙΤ.

Χαρακτηριστικά γράφει:

Οι αρμόδιοι Υπουργοί θα πάρουν την άδεια του κ. Σιμόπουλου για να μας απαντήσουν για τις προθέσεις τους για τα στρατόπεδα ή να αρκεστούμε στον εργολάβο των ΣΔΙΤ;

Αναλυτικά στην ερώτηση τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγραφαν:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

1) Εθνικής Άμυνας

2) Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Απόδοση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου»

Η απόδοση των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες, αποτελεί πάγιο αίτημα των πολιτών της Θεσσαλονίκης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Με την πολύτιμη αρωγή των τοπικών φορέων, των πολιτών και των συναρμόδιων υπουργών, η προηγούμενη Κυβέρνηση επέδειξε εμβληματικές παρεμβάσεις.

Σας υπενθυμίζουμε ότι το πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά αποδόθηκε εξολοκλήρου στην τοπική κοινωνία, αποφεύγοντας την οικοδόμηση σημαντικού μέρους του, ενώ έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για την υλοποίηση του πρώτου μητροπολιτικού πάρκου. Έχει κατατεθεί και προεγκριθεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή και έχει προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό η τελική μελέτη έχοντας απομείνει η τελική έγκρισή της από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, επίσης αποδόθηκε στον Δήμο Καλαμαριάς, αντιμετωπίζοντας χρόνιες αγκυλώσεις, ενώ και για το στρατόπεδο Καρατάσιου τέθηκαν οι βάσεις για την εξεύρεση οριστικών λύσεων.

Ιδιαίτερα για το Καρατάσιου, αφουγκραζόμενοι τις απαιτήσεις τις τοπικής κοινωνίας, αποτρέψαμε ιδιοτελείς διεκδικήσεις, με όραμα να αποτελέσει και αυτός ο χώρος πολύτιμο περιβαλλοντικό κεφάλαιο για την τοπική κοινωνία.

Συγκεκριμένα:

  • Με το υπ. αριθμ. πρωτ. 12908/15-03-2019 έγγραφο του Δήμου Παύλου Μελά, κοινοποιήθηκε η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που υιοθέτησε ο Δήμος προκειμένου να σχηματοποιηθούν οι προτάσεις για την διεκδίκηση του χώρου.
  • Η διαδικασία αυτή περιελάμβανε εκτεταμένες παρουσιάσεις – συζητήσεις – διαβουλεύσεις και συναντήσεις συνδημιουργίας με θέμα το μέλλον του πρώην στρατοπέδου. Στις διεργασίες αυτές συμμετείχαν πολίτες, θεσμικοί φορείς της πόλης και συλλογικά σχήματα της κοινωνίας των πολιτών. Τα παραπάνω έλαβαν χώρα τους τελευταίους δέκα μήνες και ολοκληρώθηκαν με τη στοιχειοθέτηση ενός συνοπτικού τεύχους προτάσεων καθώς και με την έκδοση ομόφωνης απόφασης ΔΣ του Δήμου Παύλου Μελά επί του τελικού κειμένου διεκδίκησης.
  • Με την κοινοποίηση των δεδομένων αυτών ζητήθηκε η οριστική παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου και την αξιοποίησή του από τον Δήμο και την κοινότητα των πολιτών που από κοινού δραστηριοποιούνται τόσα χρόνια, φροντίζουν και δίνουν ζωή στον χώρο.
  • Με το υπ.αριθμ. Φ 914.2/15/16/3733 έγγραφο του ΤΕΘΑ, απορρίπτονται οι προτάσεις του Δήμου για παραχώρηση της έκτασης και αξιοποίησή του με κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις και καλείται να συναινέσει σε μια αδιευκρίνιστου χαρακτήρα «αξιοποίηση» του «ακινήτου».
  • Η ιδιοκτησία της γης του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου (ΑΚ 11978 ανταλλάξιμο κτήμα) διεκδικείται τόσο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας όσο και από το Υπουργείο Οικονομίας. Παράλληλα ο Δήμος Παύλου Μελά έχει αναπτύξει, τα τελευταία 15 χρόνια, κοινόχρηστες και κοινωφελείς υποδομές και χρήσεις σε τμήμα της έκτασης 120 περίπου στρεμμάτων (βλ. σχετικά το υπ.αριθμ.πρωτ. 49377/19-09-2017 έγγραφο μας).
  • Επίσης, το πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου του οποίου η ελεύθερη έκτασή έχει εκκενωθεί από τις στρατιωτικές χρήσεις και δραστηριότητες από το 2003, αποτελούσε ένα από τα 46 άμεσα αποδεσμευόμενα στρατόπεδα που θα παραχωρούνταν στην τοπική αυτοδιοίκηση προς αξιοποίηση σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Στρατηγικής Αναδιάταξης Στρατοπέδων που συντάχθηκε με την συνεργασία ΥΕΑ – ΥΠΕΧΩΔΕ το 1999.
  • Από τότε έως σήμερα, η διεκδίκηση του συγκεκριμένου χώρου παρέμεινε ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, ιδιαίτερα από την στιγμή που η συγκεκριμένη γη θα μπορούσε να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματα του κοινόχρηστου χώρου της πόλης μας και να προσθέσει κρίσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά στις πολιτικές της βιώσιμης ανάπτυξης που αποτελεί στόχο όλων των επιπέδων διοίκησης.
  • Στο υπό ολοκλήρωση ΓΠΣ Πολίχνης προβλέπεται η κατοχύρωση κατ’ ελάχιστο του 75% πρασίνου επί του συνόλου της διαθέσιμης γης.

Με την από 19/8/2019 απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, στην Βουλευτή ΝΔ κ. Ράπτη, σχετικά με τις προθέσεις σας για την αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, δημιουργήσατε πλήθος ερωτηματικών και ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Ιδιαιτέρως με την αναφορά σας ότι 50 στρέμματα προορίζονται για ιδιωτικό αθλητικό σωματείο, ενώ για το υπόλοιπο αποτελεί «αντικείμενο προβολής και προώθησης» για ένα «ευρύ φάσμα επενδυτικών δραστηριοτήτων». Παράλληλα, αναφέρετε ότι δεν υπάρχει αίτημα αξιοποίησης του από τον οικείο Δήμο του Παύλου Μελά.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πως δύναται να αποτελεί το ακίνητο «αντικείμενο προβολής και προώθησης με επιχειρηματικούς φορείς» όπως αναφέρετε στην απάντηση σας, ενώ την ίδια στιγμή υφίσταται, όπως παραδέχεστε, διεκδίκηση από το Ελληνικό Δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών); Ποια είναι η θέση του Υπουργείου Οικονομικών επί του θέματος;
  2. Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση και επιχειρηματικό σχέδιο; Εάν ναι, ποιο είναι αυτό;
  3. Στο σχετικό διαφημιστικό υλικό που διανέμει η ΥΠΑΑΠΕΔ, αναφέρονται, ως δυνητικές επενδυτικές δυνατότητες, η δημιουργία «Boutique Hotels, Θεματικών Πάρκων και Κατοικιών (Villas)». Πως συνάδουν οι χρήσεις αυτές με τον «προσανατολισμό στην ανθρώπινη κλίμακα και τη βιώσιμη ανάπτυξη και με βάση την αρχή της αειφορίας» όπως αναφέρετε στην ίδια απάντηση σας; Συνάδουν οι χρήσεις αυτές με το ΓΠΣ της περιοχής; Το έχετε λάβει υπόψη;
  4. Γιατί αγνοήσατε την απάντηση του Δήμου Παύλου Μελά στην σχετική επιστολή του ΤΕΘΑ με την οποία σας κοινοποίησε την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που υιοθέτησε προκειμένου να σχηματοποιηθούν οι προτάσεις του για την διεκδίκηση του χώρου; Συμφωνούν οι κατευθύνσεις της διαβούλευσης με τις επιδιώξεις σας;
  5. Γιατί αναφέρετε ότι «αναμένεται να δείτε δείγματα αξιοποίησης» του πρώην στρ. Παύλου Μελά που έχει ήδη παραχωρηθεί; Δεν είναι επαρκείς οι έως σήμερα ενέργειες του Δήμου;
  6. Συμφωνείτε με τις τοποθετήσεις του Βουλευτή Θεσσαλονίκης της ΝΔ κ. Σιμόπολου στην Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, ότι η απόδοση των στρατοπέδων στους Δήμους θα οδηγήσει στη δημιουργία εστιών εγκληματικότητας και ότι η μόνη βιώσιμη προοπτική είναι η αξιοποίηση με ΣΔΙΤ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Νοτοπούλου Αικατερίνη

Αλεξιάδης Τρύφων

Αμανατίδης Ιωάννης

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Γκαρά Αναστασία

Δρίτσας Θεόδωρος

Μάλαμα Κυριακή

Μουζάλας Ιωάννης

Παπαδόπουλος Αθανάσιος

Παπανάτσιου Αικατερίνη

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Φάμελλος Σωκράτης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ